Kremlinul a declarat marți că a fost de acord să extindă înțelegerea care permite Ucrainei să își exporte cerealele în semn de „bunăvoință” față de Kiev, acuzând că o parte a acordului încă nu satisface Rusia, relatează Reuters și Yahoo News.

Vladimir Putin alaturi de purtatorul sau de cuvant, Dmitri PeskovFoto: WillWest News / Profimedia Images

Comentariile au fost făcute de către Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, în timpul conferinței sale zilnice de presă. Peskov a criticat din nou Occidentul, acuzând că statele din vest nu iau destule măsuri pentru a se asigura că și exporturile agricole și de îngrășăminte ale Rusiei nu se lovesc de obstacole.

Întrebat de jurnaliștii de la Moscova de ce Rusia a fost de acord cu extinderea acordului pentru 60 de zile, și nu 120 de zile cum era prevăzut anterior, Peskov a răspuns că decizia a fost de fapt „un gest de bunăvoință” în speranța că, după o perioadă atât de lungă de timp, toate părțile își vor respecta angajamentele luate față de Rusia.

„Este evident că a doua parte a înțelegerii, cea care ne privește pe noi, este cea care nu a fost îndeplinită (...) acordul nu poate sta într-un singur picior”, a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Comentariile sale vin în contextul în care Rusia a acuzat în mod repetat statele occidentale că nu și-au respectat angajamentul de a ridica restricțiile care afectează capacitatea Rusiei de a-și exporta produsele agricole și îngrășămintele.

„Apreciem eforturile care au fost făcute de ONU, inclusiv personal de către secretarul general. Însă, în pofida acestora, domnul [Antonio] Guterres nu a reușit să spargă zidul Occidentului colectiv. Condițiile care au fost convenite ca parte integrală a înțelegerii nu au fost îndeplinite”, a mai spus Dmitri Peskov.

Rusia vorbește despre un nou „gest de bunăvoință” legat de cerealele ucrainene

Comentariile sale au declanșat rapid un val de ironii pe rețelele de socializare, numeroși internauți amintind de retragerea rusească „în semn de bunăvoință” de pe Insula Șerpilor, pe care ministerul Apărării de la Moscova a anunțat-o în data de 30 iunie a anului trecut.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat la momentul respectiv ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina.

„Rusia nu se opune eforturilor ONU de a crea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina”, a mai declarat un purtător de cuvânt al ministerului rus, adăugând că „această decizie nu va mai permite Kievului să speculeze asupra unei crize alimentare iminente, spunând că este imposibil să exporti cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra nord-vestului Mării Negre”.

Cancelariile occidentale și ONU au acuzat în mod repetat Rusia că creează o criză alimentară mondială prin blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei, unul dintre cei mai mari producători din lume înainte de izbucnirea războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.