Forțele de ocupație rusești își intensifică eforturile de mobilizare în întreaga peninsulă Crimeea, a anunțat Centrul Național de Rezistență din Ucraina., potrivit Kyiv Independent.

Rezerviști din Crimeea trimiși la război de PutinFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

Peninsula Crimeea se află sub ocupație rusă din 2014, în urma unui referendum fals organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului.

De atunci, mulți localnici au fost încarcerați pentru că s-au opus ocupației, în timp ce cetățeni ruși au fost aduși în peninsulă. De asemenea, armata rusă și-a stabilit acolo o bază militară.

În prezent, în Crimeea ocupată se află 180 de prizonieri politici, potrivit declarațiilor făcute la 26 februarie de oficialul ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets.

Potrivit raportului Centrului Național de Rezistență din 14 martie, mulți cetățeni ruși se pregătesc să părăsească peninsula, având în vedere că afaceri precum restaurantele și hotelurile s-au prăbușit practic în ultimul an din cauza războiului.

Centrul Național de Rezistență a făcut apel la populația locală din peninsula Crimeea să raporteze orice apariție de ofițeri ruși înrolați în armată prin canalele corespunzătoare stabilite de guvernul ucrainean.

Familiile rezidenților locali care au fost deja mobilizați au făcut apeluri publice către Ministerul rus al Apărării cu privire la maltratarea și încălcarea drepturilor celor dragi ai lor, a raportat Statul Major General al Ucrainei la 19 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO