Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că exploziile de anul trecut asupra gazoductelor Nord Stream au fost efectuate la „nivel de stat”, spunând că este o „prostie totală” ideea ca un grup autonom pro-Ucrainea să fie responsabil pentru acestea, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

„Actul terorist, destul de evident, a fost comis la nivel de stat, pentru că niciun amator nu poate săvârși o astfel de acțiune”, a spus Putin, potrivit presei de stat.

The New York Times scria săptămâna trecută că noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.

Oficialii de la Washington afirmă însă că nu au văzut dovezi care să arate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alți oficiali de rang înalt de la Kiev sau membri ai structurilor guvernului Ucrainei au ordonat atacul ce a avut loc în luna septembrie a anului trecut.

Revizuirea unor informații noi sugerează că persoanele responsabile de actul de sabotaj sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin, dar oficialii americani au refuzat să precizeze pentru NYT cine a direcționat sau plătit operațiunea.

Oficialii americani citați de NYT mai afirmă că, în pofida speculațiilor apărute în acest sens, dovezile strânse până acum nu arată vreo implicare a statului rus în organizarea sabotajului. Imediat după atac Ucraina acuzase direct Moscova că s-ar afla în spatele atacului pentru a destabiliza și mai mult piața energetică din Europa în pragul iernii.

Totodată, Moscova spune că nu a fost informată cu privire la progresul anchetei privind exploziile de anul trecut de la gazoductele Nord Stream și a predat Națiunilor Unite un raport care să dovedească acest lucru.

Danemarca, Germania și Suedia au declarat Consiliului de Securitate într-o scrisoare comună din februarie că „autoritățile ruse au fost informate cu privire la investigațiile în curs" de către autoritățile lor naționale.