Noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut, scrie The New York Times.

nord streamFoto: Danish Armed Forces / SWNS / SWNS / Profimedia

Oficialii de la Washington afirmă însă că nu au văzut dovezi care să arate că președintele ucrainean Volodimir Zelenski, alți oficiali de rang înalt de la Kiev sau membri ai structurilor guvernului Ucrainei au ordonat atacul ce a avut loc în luna septembrie a anului trecut.

Revizuirea unor informații noi sugerează că persoanele responsabile de actul de sabotaj sunt opozanți ai președintelui Vladimir Putin, dar oficialii americani au refuzat să precizeze pentru NYT cine a direcționat sau plătit operațiunea.

Ei subliniază că concluzia nu este una fermă și că deocamdată nu a fost exclusă posibilitatea ca în spatele atacului să se afle o forță „proxy” ce are conexiuni cu guvernul ucrainean sau serviciile sale de securitate.

Oficialii americani citați de NYT mai afirmă că, în pofida speculațiilor apărute în acest sens, dovezile strânse până acum nu arată vreo implicare a statului rus în organizarea sabotajului. Imediat după atac Ucraina acuzase direct Moscova că s-ar afla în spatele atacului pentru a destabiliza și mai mult piața energetică din Europa în pragul iernii.

Multe necunoscute legate de exploziile ce au incapacitat gazoductele Nord Stream

În luna decembrie cotidianul american The Washington Post notase de asemenea că nu există vreo dovadă clară care să arate o presupusă implicare a statului rus în atac.

Interlocutorii celor de la NYT afirmă acum că informațiile pe care le-au revizuit sugerează că sabotorii au fost cel mai probabil cetățeni ruși sau ucraineni, sau o combinație a acestora.

Explozibilii au fost cel mai probabil plasați cu ajutorul unor scafandri experimentați care nu par să lucreze pentru serviciile de informații sau structuri militare. Însă oficialii americani afirmă că este posibil ca ei să fi primit în trecut instruire din partea unor structuri guvernamentale.

Oficialii de la Washington au subliniat pentru NYT că încă există un număr uriaș de necunoscute în legătură cu atacul, atât agențiile de informații din Statele Unite, cât și cele din Europa, încercând încă să elucideze ce s-a întâmplat.

Însă aceștia afirmă de asemenea că noile informații ar putea reprezenta primul indiciu important care apare din mai multe investigații desfășurate în mare secret în condițiile în care concluziile acestora ar putea avea implicații profunde pentru coaliția care sprijină Ucraina.

Rusia nu ar intenționa să repare gazoductele Gazprom din Marea Baltică

Noile informații vin după ce vinerea trecută agenția Reuters scria, citând mai multe surse familiare cu situația, că Moscova nu are gând să repare gazoductele Gazprom întrucât nu întrevede o îmbunătățire a relațiilor cu Occidentul în viitorul apropiat.

În schimb, acestea urmează să fie sigilate și închise în vederea conservării lor.

Una dintre sursele Reuters afirma că Moscova vede proiectul Nord Stream ca unul „îngropat”. Alte două au declarat însă că, deși nu există planuri pentru repararea lor, ele vor fi sigilate și conservate pentru o posibilă reactivare în viitor.

O sursă separată a confirmat pentru agenția de presă germană că acționarii proiectelor iau în considerare conservarea. Acest lucru va însemna cel mai probabil sigilarea conductelor și aplicarea unui strat anticoroziv asupra lor pentru a le proteja de apa de mare.

Una dintre sursele rusești afirmă că, dacă prețul gazului natural lichefiat (LNG) importat de Europa din SUA devine mult mai scump, cancelariile din vestul continentului ar putea din nou să fie pregătite pentru reluarea importurilor din Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 377-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.