Volodimir Zelenski și generalii săi au anunțat că au decis să mențină forțele ucraienene în Bahmut, după câteva zile în care părea probabilă o retragere din oraș, prelungind cea mai sângeroasă bătălie a războiului pentru a încerca să distrugă forța de asalt a Moscovei. De cealaltă parte, rușii spun că au sub control jumătate de oraș, iar cucerirea acestuia le va permite noi operațiuni ofensive.

Sofia, soția lui Cheica, un soldat ucis în BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski anunţă că „Da Vinci”, un soldat ucrainean celebru şi preţuit, a murit la Bahmut: „Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi”. Un celebru luptător ucrainean, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut, a anunţat în discursul său de marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, mesajul său fiind că eroii nu vor fi uitaţi.
  • Generalul Valerii Zalujni, comandatul-șef al armatei ucrainene, a discutat situația din Bahmut cu liderii militari din SUA și NATO
  • Într-un interviu acordat postului american CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat de ce armata ucraineană continuă să opună rezistenţă la Bahmut şi refuză să se retragă. Dacă forţele ruse vor prelua controlul la Bahmut, trupele ruseşti vor avea „cale liberă” pentru a cuceri alte oraşe din Ucraina, a avertizat Zelenski.
  • Kievul transmite că „nu are absolut nicio implicare” în atacurile asupra Nord Stream / Cum a reacționat Rusia la informațiile din New York Times. Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Kievul „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.
  • SUA, despre execuția unui soldat ucrainean neînarmat: O barbarie. Departamentul de Stat al SUA este la curent cu „înregistrarea video macabră” a execuției unui soldat ucrainean neînarmat, care s-ar afla în captivitate în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt Ned Price, citat de CNN.
  • La Kiev, sute de persoane le-au adus un ultim omagiu „sabotorilor” uciși în Rusia. Câteva sute de persoane au participat marți, la Kiev, la funeraliile unor luptători voluntari uciși în timpul unei misiuni de „sabotaj” în Rusia, în contextul în care în ultimele luni au fost raportate mai multe atacuri de-a lungul frontierelor rusești, potrivit AFP.
  • Mii de oameni din Ucraina au suferit leziuni complexe îngrozitoare în legătură cu războiul şi au nevoie de servicii de reabilitare şi de echipament care să-i ajute, a declarat marţi un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
  • Se crede că soldați ruși aflați pe frontul din Ucraina prepară și folosesc droguri pentru a scăpa de stres, unul dintre aceștia relatând că nici măcar poliția militară nu se atinge de dependenți.
  • Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată. „Zi şi noapte” se dau acolo lupte încrâncenate, „ucrainenii nu fug nicăieri”, spune Prigojin.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 377, LIVETEXT:

00:50Zelenski anunţă că „Da Vinci”, un soldat ucrainean celebru şi preţuit, a murit la Bahmut: „Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi”

Un celebru luptător ucrainean, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut, a anunţat în discursul său de marţi seară preşedintele Volodimir Zelenski, mesajul său fiind că eroii nu vor fi uitaţi, dar că indiferent de ce se întâmplă Ucraina trebuie să reziste. Zelenski a anunţat de asemenea că a avut loc şi un nou schimb de prizonieri cu Rusia, iar 130 de soldaţi ucraineni au fost aduşi acasă.

00:22Generalul Valerii Zalujnii, comandatul-șef al armatei ucrainene, a discutat situația din Bahmut cu liderii militari din SUA și NATO, a declarat marți într-o postare pe Telegram.

„În primul rând, i-am informat despre situația de pe câmpul de luptă. M-am concentrat pe direcția estică în cel mai detaliat mod. În special, situația din Bahmut”, a declarat comandantul-șef al Ucrainei.

„Am discutat nu mai puțin detaliat despre furnizarea de ajutor militar, inclusiv arme și muniții. Problemele legate de consolidarea apărării aeriene și furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune rămân cruciale”, a mai adăugat el.

23:40 Într-un interviu acordat postului american CNN, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a explicat de ce armata ucraineană continuă să opună rezistenţă la Bahmut şi refuză să se retragă.

Dacă forţele ruse vor prelua controlul la Bahmut, trupele ruseşti vor avea „cale liberă” pentru a cuceri alte oraşe din Ucraina, a avertizat Zelenski. „Acest lucru este tactic pentru noi, înţelegem că după Bahmut, ei ar putea merge mai departe. Vor avea cale liberă spre alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk, în estul Ucrainei”, a explicat el în interviul acordat CNN.

23:00SUA, despre execuția unui soldat ucrainean neînarmat: O barbarie

Departamentul de Stat al SUA este la curent cu „înregistrarea video macabră” a execuției unui soldat ucrainean neînarmat, care s-ar afla în captivitate în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt Ned Price, citat de CNN.

Un ultim omagiu adus „sabotorilor” uciși în Rusia

22:16Putin a discutat despre problema batalioanelor de voluntari cu guvernatorul instalat de ruși în Zaporojie

Președintele rus Vladimir Putin a avut marți o întâlnire cu Evgheni Balițki, guvernatorul interimar instalat de Rusia în regiunea Zaporojie - care a fost declarată anexată de Putin în septembrie 2022 - unde au discutat despre probleme de securitate și despre un batalion de voluntari, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citează CNN.

21:50Kievul transmite că „nu are absolut nicio implicare” în atacurile asupra Nord Stream / Cum a reacționat Rusia la informațiile din New York Times

Consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak, a declarat marţi că Kievul „nu are absolut nicio implicare” în atacurile de anul trecut asupra gazoductului Nord Stream şi nu are informaţii despre ceea ce s-a întâmplat.

Podoliak a facut aceste comentarii într-o declaraţie către agenția Reuters după publicarea unor informaţii în The New York Times care citează oficiali americani. Aceştia au sugerat că un grup pro-ucrainean este responsabil de atacuri.

În schimb, adjunctul ambasadorului rus la ONU, Dmitri Polianski, a declarat marţi că informaţiile apărute în New York Times despre cine ar putea să fie responsabil pentru atacurile asupra gazoductului Nord Stream „demonstrează doar că iniţiativa noastră privind lansarea unei investigaţii internaţionale sub auspiciile secretarului general al ONU este foarte oportună”.

21:36Șeful ONU în Ucraina se va întâlni cu Zelenski: purtător de cuvânt

Șeful ONU, Antonio Guterres, a sosit marți în Ucraina, devastată de război, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenskiy, în cea de-a treia călătorie a sa de la declanșarea de către Rusia a războiului.

21:16Kievul cere menținerea căilor maritime deschise pentru a livra cereale în Africa

Ucraina a solicitat marți eforturi internaționale pentru a menține deschise rutele maritime din Marea Neagră, folosite pentru transportul a milioane de tone de cereale către țările africane, potrivit AFP.

Un emisar ucrainean a declarat la summitul țărilor cel mai puțin dezvoltate de la Doha că 2,7 milioane de tone de cereale au fost transportate din noiembrie, când Kievul a lansat programul "Cereale din Ucraina", în principal către țările africane mai sărace.

NYT: Un grup pro-ucrainean ar fi responsabil de exploziile la gazoducte

20:20 La Kiev, sute de persoane le-au adus un ultim omagiu „sabotorilor” uciși în Rusia

Câteva sute de persoane au participat marți, la Kiev, la funeraliile unor luptători voluntari uciși în timpul unei misiuni de „sabotaj” în Rusia, în contextul în care în ultimele luni au fost raportate mai multe atacuri de-a lungul frontierelor rusești, potrivit AFP.

19:50 Heineken își cere scuze pentru că a creat „îndoieli” cu privire la plecarea sa din Rusia

Producătorul olandez de bere Heineken și-a cerut scuze marți pentru că a creat „ambiguitate” în legătură cu promisiunea sa de a părăsi Rusia după invazia din Ucraina, insistând că încă plănuiește să facă acest lucru potrivit AFP.

18:43Mii de oameni din Ucraina au suferit leziuni complexe îngrozitoare în legătură cu războiul şi au nevoie de servicii de reabilitare şi de echipament care să-i ajute, a declarat marţi un oficial de rang înalt al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

18:20New York Times: Noi informații revizuite de oficiali americani sugerează că un grup pro-ucrainean este responsabil de exploziile care au scos din funcțiune gazoductele Nord Stream din Marea Baltică anul trecut.

17:35 Se crede că soldați ruși aflați pe frontul din Ucraina prepară și folosesc droguri pentru a scăpa de stres, unul dintre aceștia relatând că nici măcar poliția militară nu se atinge de dependenți.

17:06Prigojin spune că la Bahmut luptă până la 20.000 de soldaţi ucraineni şi „opun o rezistenţă feroce”

Liderul grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, a estimat marţi că în oraşul Bahmut din estul Ucrainei asediat de trupele ruse luptă între 12.000 şi 20.000 de soldaţi ucraineni, care opun forţelor ruse o rezistenţă înverşunată. „Zi şi noapte” se dau acolo lupte încrâncenate, „ucrainenii nu fug nicăieri”, spune Prigojin.

15:52 Rusia a pierdut între 20.000 și 30.000 de militari în încercarea de a cuceri Bahmut, iar raportul dintre morți și răniți ar putea fi mai mare de unu la trei, au declarat oficiali occidentali citați de Dan Sabbagh, jurnalist The Guardian.

Sursele citate nu au oferit o estimare și pentru partea ucraineană, spunând doar că e vorba de o cifră mai redusă, dar jurnalistul amintește că alte voci au spus că rușii pierd de cinci ori mai mulți oameni și subliniază că estimările sunt dificile deoarece luptele din Bahmut sunt „iadul pe pământ”

Bătălia pentru Bakhmut „ar putea dura încă o lună", a spus o sursă, sau „ucrainenii ar putea decide să plece într-o săptămână".

Guvernator: Situația „stabilă și sub control" în regiunea Lugansk

15:30UE a impus marți sancțiuni împotriva a nouă persoane, inclusiv doi comandanți ruși implicați în războiul din Ucraina, și a trei organizații pe care blocul comunitar le consideră responsabile de violență sexuală și alte încălcări ale drepturilor femeilor

15:13 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni miercuri, la Kiev, cu Zelenski, pentru a discuta despre prelungirea acordului cu Moscova care permite exportul de cereale ucrainene în Marea Neagră.

„Secretarul general tocmai a sosit în Polonia, în drum spre Ucraina", a declarat marți purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, adăugând că Guterres va discuta despre continuarea acordului „în toate aspectele sale și despre alte chestiuni pertinente". Acordul de 120 de zile, negociat inițial de ONU și Turcia în iulie și prelungit în noiembrie, va fi reînnoit la 18 martie dacă nicio parte nu se opune.

15:10Polonia a anunțat marți că până la sfârșitul acestei săptămâni va trimite Ucrainei toate tancurile Leopard 2 pe care le-a promis Kievului, relatează Reuters.

14:57 Situația este „stabilă și sub control" în regiunea Lugansk, a declarat guvernatorul Serhii Gaidai. Într-o postare pe Telegram, Gaidai a afirmat că numărul atacurilor în direcția Bilogorivka și Kreminnaya a crescut, dar astăzi rușii „s-au retras pentru a-și reface forțele.

„Rușii proaspăt mobilizați sunt demotivați atunci când comandanții lor îi abandonează, când văd numărul real al pierderilor armatei ruse, precum și condițiile în care s-au aflat pe front”. a declarat Gaida, adăugând că rușii din teritoriile ocupate tratează populația locală tot mai agresiv - își descarcă furia asupra civililor din cauza lipsei de succes pe front. (The Guardian)

Numele soldatului ce a spus „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat de ruși a fost dezvăluit

14:21 Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat marți că dorește o prezență permanentă a unei brigăzi militare germane pe teritoriul lituanian, pentru a contribui la asigurarea securității acestei țări baltice.

14:09 Încă 10 tancuri Leopard 2 din Polonia vor fi trimise în Ucraina în această săptămână, a spus marți ministrul polonez al apărării, potrivit Reuters.

Patru (tancuri) sunt deja în Ucraina, alte 10 vor merge în Ucraina în această săptămână", a declarat Mariusz Blaszczak într-o conferință de presă. Polonia a promis să trimită în total 14 tancuri Leopard 2.

14:06 Între timp, Armata Română anunță că a dezvoltat o „dronă de buzunar” pentru militarii din teren / Ce alte drone a dezvoltat și ce mai vrea să cumpere MApN

13:33 VIDEO Numele curajosului soldat ce a spus „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat, dezvăluit de armata ucraineană

13:32VIDEO O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de forțele armate ucrainene arată cum militari ai săi au reușit să ghideze o dronă kamikaze exact în trapa pentru comandant a unui tanc rusesc aflat în mișcare.

Șoigu afirmă că pierderile ucrainene au crescut dramatic

13:24Treizeci de ţări s-au alăturat deja coaliţiei care susţine crearea unui tribunal special pentru a judeca presupusele crime de război comise de Rusia în timpul invaziei sale în Ucraina, a declarat marţi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba.

Kuleba a anunţat că ultima ţară care s-a alăturat acestui grup este Grecia, potrivit Interfax-Ukraina.

„Sunt bucuros să vă informez că de acum sunt 30 de ţări. Grecia s-a alăturat astăzi grupului. La sfârşitul săptămânii trecute erau 29. Atunci am spus că nu mă îndoiesc că vor fi mai mulţi participanţi la următoarea întâlnire a grupului. Şi putem vedea deja că acest lucru a început să se întâmple”, a spus el.

12:41 Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că pierderile înregistrate în februarie de forțele ucrainene au crescut dramatic, cu 40% față de prima lună a anului.

12:34 Belarus l-a reținut marți pe cel despre care a spus că este un „terorist" cu cetățenie dublă (rusă și ucraineană) care a colaborat cu serviciile de informații ucrainene și americane pentru o tentativă de sabotaj pe un aeroport belarus, a raportat agenția de știri Belta.

Luna trecută, activiștii antiguvernamentali belaruși au afirmat că au aruncat în aer o aeronavă sofisticată de supraveghere militară rusă într-un atac cu dronă pe un aerodrom din apropierea capitalei belaruse Minsk, afirmație contestată de Moscova și Minsk.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei, conducerea CIA, în spatele ușilor închise, desfășoară o operațiune împotriva Republicii Belarus. Un terorist a fost antrenat", a declarat Lukașenk, adăugând că aeronava a suferit doar daune superficiale în urma atacului, care a fost efectuat cu ajutorul unei „drone mici.

Rușii spun că jumătate din Bahmut e sub controlul lor

12:08 Un tribunal rus l-a condamnat marți pe Dmitri Ivanov, fondatorul unui canal de opoziție de pe Telegram, la peste opt ani de închisoare, acesta fiind acuzat de diseminarea de informații false despre forțele armate ale Rusiei. (TASS)

12:02 Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că o cucerire a orașului Bahmut va permite forțelor ruse să desfășoare noi operațiuni ofensive, au relatat agențiile de presă ruse.

Șoigu a mai spus că Occidentul își majorează livrările de arme către Ucraina, susținând că acestea nu vor schimba cursul evenimentelor pe câmpul de luptă.

11:23 Publicația rusă de stat Tass îl citează pe Jan Gagin, un consilier al liderilor instalați de Rusia în porțiunea ocupată din Donețk, care a declarat că forțele ruse controlează aproximativ jumătate din Bakhmut.

Potrivit TASS, el a declarat că „artileria noastră, echipamentul și trupele noastre sunt deja în oraș. Ei controlează aproape jumătate din Bahmut. Nu exclud încercări [din partea forțelor ucrainene] de a efectua pătrunderi pentru a încerca să îl păstreze, nici plecări din oraș, există o retragere haotică a unor grupuri mici.”

Gagin a afirmat și că „drumurile asfaltate din zonă sunt deja complet în raza artileriei forțelor ruse".

11:08Între timp, Armata Română a confirmat oficial că va cumpăra un batalion de tancuri Abrams din SUA.

General american: Rusia încalcă un principiu fundamental al războiului în Bahmut

10:48Generalul Mark Hertling, fostul comandant al trupelor americane în Europa, afirmă că Rusia încalcă unul dintre principiile fundamentale ale războiului în tentativa sa de a cuceri orașul Bahmut din estul Ucrainei.

10:36 Germania va construi noi centrale electrice alimentate cu gaz care vor funcționa și cu hidrogen, în condițiile în care cea mai mare economie a Europei încearcă să își sporească sursele de energie ecologice, a declarat marți cancelarul german Olaf Scholz.

„Nu pierdem din vedere obiectivul de decarbonizării: pentru a stabiliza aprovizionarea, vom construi noi centrale electrice pe gaz care vor putea funcționa în viitor cu hidrogen", a declarat Scholz într-un discurs ținut în fața asociației de utilități locale VKU. El a spus că noile centrale vor avea o capacitate de 17-21 de gigawați. (Reuters)

09:53China ridică tonul în relația cu SUA: „Dacă nu apasă pe frână, se va ajunge la conflict și cine va suporta consecințele catastrofale?”

09:37 Forțele ruse au efectuat 50 de lovituri aeriene și cinci lovituri cu rachete în cursul nopții, iar forțele ucrainene au respins 37 de atacuri în zona din jurul Bahmutului, potrivit ultimei informări a Statului Major al forțelor Kievului.

Trupele ucrainene au efectuat 15 lovituri aeriene împotriva forțelor ruse, inclusiv una asupra unui sistem antiaerian. De asemenea, ar fi doborât un avion SU-25, nouă drone Shaheed și alte opt drone. (The Guardian)

09:24 Suspilne, radiodifuzorul de stat ucrainean, informează pe canalul său de Telegram pentru Sumî că Bilopillia, un oraș din nord-estul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia, a fost lovit de tiruri de mortiere în această dimineață. Nu au fost raportate pagube sau victime.

Pierderi foarte mari pentru armata rusă în ultima zi

08:42Evaluarea britanică de marți dimineață este dedicată situației din Bahmut:

  • Rezistența opusă de ucraineni în Bahmut continuă să degradeze forțele ambelor părți. În weekend, forțele ucrainene și-au stabilizat probabil perimetrul defensiv după avansurile anterioare ale Rusiei în nordul orașului.
  • O lovitură rusă a distrus un pod peste singurul drum de aprovizionare asfaltat în Bahmut aflat încă sub control ucrainean în jurul datei de 02 martie. Condițiile noroioase împiedică probabil eforturile ucrainene de reaprovizionare, acestea recurgând din ce în ce mai mult la utilizarea unor drumuri neasfaltate.
  • Dezacordurile publice dintre Grupul Wagner și Ministerul rus al Apărării cu privire la alocarea de obuze evidențiază dificultatea de a menține nivelurile ridicate de personal și muniție necesare pentru a avansa cu tacticile lor actuale.

08:31 Potrivit estimării ucrainene, armata rusă a suferit pierderi foarte grele în ultima zi: 1060 de soldați, 9 tancuri, 11 alte blindate, 23 de piese de artilerie, 16 diferite vehicule, 1 avion, 3 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 9 drone:

08:00 ​Într-un interviu video acordat echipei HotNews.ro aflate la Kiev, primarul orașului, Vitali Klitschko, a explicat care au fost greutățile prin care au trecut locuitorii capitalei Ucrainei în această iarnă, din cauza atacurilor rusești.

Zelenski și generalii săi spun că armata ucraineană rămâne în Bahmut

Klitschko a avut și un mesaj pentru români: „Ar fi o mare greșeală să credeți că războiul este departe și că acest război nu vă atinge pe fiecare dintre voi.”

07:30Ucraina a scos 307 copii din teritoriile ocupate de Rusia, inclusiv un băieţel de 8 ani care şi-a reîntâlnit recent bunica

06:54 Péter Szijjártó a vorbit despre posibila vizită a lui Viktor Orbán la Kiev. Șeful diplomaţiei ungare a spus că au primit o invitație, iar acum trebuie clarificate detaliile tehnice privind pregătirea vizitei.

06:43 Ca și Germania, Republica Cehă a cerut Elveției tancurile Leopard 2 care se află în prezent în depozite în țara alpină, a dezvăluit luni ministrul elvețian al apărării, Viola Amherd.

01:11Un grup de piloți ucraineni se află în Statele Unite pentru evaluări efectuate de Garda Națională Aeriană din Arizona.

01:00Zelenski confirmă că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage: „Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens”

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Zelenski a anunțat că a discutat despre Bahmut cu șeful său de stat major și cu comandantul forțelor terestre, iar ambii au susținut „continuarea operațiunii defensive" în Bahmut.
  • Volodymyr Nazarenko, un comandant ucrainean din Bahmut, a declarat că nu a existat niciun ordin de retragere și că „părarea rezistă", deși în condiții de „iad total". „Există un consens în rândul armatei cu privire la necesitatea de a continua apărarea orașului și de a epuiza forțele inamice”, a spus și consilierul prezidențial Mihailo Podoliak.
  • Între Zelenski și Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din orașul Bahmut, scrie Bild, citând surse din conducerea politică a Ucrainei.
  • ​Liderul forței rusești de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a afirmat luni că reprezentantului său i s-a refuzat accesul la cartierul general al „operațiunii militare speciale".
  • Serviciile de informaţii ale NATO estimează că, pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni.
  • Ucraina a lansat o anchetă penală în legătură cu „împușcarea brutală și rușinoasă a unei persoane neînarmate" de către Rusia, dezvăluită de un videoclip apărută pe rețelele de socializare.
  • Într-o revendicare rară a responsabilității pentru un atac transfrontalier, unitatea ucraineană de forțe speciale Kraken a spus pe Telegram că a distrus un turn de observare militară în regiunea rusă Briansk, aflată la granița cu Ucraina, într-un atac cu drone.
  • Serviciul de securitate FSB al Rusiei a susținut că a dejucat un atac cu mașină capcană susținut de Ucraina împotriva unui important om de afaceri, naționalistul Konstantin Malofeev.
  • Rusia a anunțat că a declarat grupul anticorupție Transparency International drept „organizație indezirabilă".
  • Deficitul bugetului federal al Rusiei s-a adâncit puternic în primele două luni ale anului, deoarece Moscova și-a majorat drastic cheltuielile, în timp ce veniturile au scăzut pe fondul prăbușirii încasărilor din petrol și gaze, a anunțat Ministerul de Finanțe.
  • Banca Centrală a Rusiei a prelungit cu încă şase luni, până la 9 septembrie 2023, restricţiile privind retragerile de numerar în valută pentru persoanele fizice şi juridice.
  • Ministerul ucrainean al Economiei și-a redus prognoza de creștere a PIB-ului pentru 2023 la 1%, a declarat un ministru adjunct. Anterior, ministerul estimase că economia va crește cu 3,2% în acest an.
  • Pe lista SUA a entităților sancționate recent pentru sprijinirea efortulului de război rus în Ucraina figurează două companii canadiene.

----------------