Ca și Germania, Republica Cehă a cerut Elveției vechile tancuri Leopard 2, care se află în prezent în depozite în țara alpină, a dezvăluit luni ministrul elvețian al apărării, Viola Amherd, potrivit AFP.

Tanc german Leopard 2Foto: Michael Sohn / AP / Profimedia

„Am avut o cerere din partea Germaniei și de atunci am primit o cerere și din partea Republicii Cehe”, a declarat Amherd la televiziunea publică SRF.

„Nu am discutat despre cumpărarea de tancuri din Elveția, dar dacă Elveția ar vrea să ne dea Leopard 2 ale sale ca recompensă pentru ajutorul nostru acordat Ucrainei, cu siguranță nu am fi împotrivă”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al ministrului ceh al apărării, David Jares.

Odată ce nevoile de apărare ale Elveției vor fi satisfăcute, „va exista un număr de tancuri de care nu vom avea nevoie și pe care le putem pune la dispoziție dacă parlamentul le declară scoase din uz”, a declarat Amherd în interviul său.

Ea nu a dat detalii despre cererea de la Praga și, în special, despre numărul de tancuri solicitate de Republica Cehă.

La sfârșitul lunii februarie, Germania îi ceruse ministrului să „aprobe” preluarea de către grupul german de apărare Rheinmetall a tancurilor de luptă Leopard 2 ale armatei elvețiene, care sunt în prezent scoase din uz și depozitate în secret.

Întrucât Elveția interzice transferul de echipamente militare către o țară aflată în război în numele neutralității, Berlinul a asigurat Elveția că tancurile nu vor fi reexportate în Ucraina, a precizat ministerul. Aceeași regulă ar trebui să se aplice și în cazul cererii Republicii Cehe.

Republica Cehă este un furnizor important de arme pentru ucraineni, inclusiv tancuri de fabricație sovietică de același tip cu cele folosite de armata ucraineană.

Întreținerea tancurilor elvețiene „în Germania sau cu partenerii din NATO și UE ar fi garantată” pentru a umple golurile create de predarea tancurilor Leopard 2 transferate de aceste țări Ucrainei și pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu piese de schimb, a declarat Ministerul elvețian al Apărării la anunțarea cererii germane.

Armata elvețiană stochează de ani de zile 96 de tancuri Leopard 2, care sunt testate în mod regulat, dar care nu au fost modernizate.

Armata elvețiană are 134 de Leopard 2 în serviciu. Ea consideră că poate renunța la un număr „limitat” de Leopard 2 stocate.

Dezbaterea privind neutralitatea a fost agitată în Elveția de la invazia rusă în Ucraina. În timp ce țara alpină - care nu este membră a Uniunii Europene - a adoptat toate sancțiunile introduse de Bruxelles împotriva Rusiei, ea a fost fermă în privința neutralității sale militare.

Deși a fost îndemnată de Kiev și de aliații săi să permită reexportul de arme și muniții elvețiene către Ucraina, guvernul a respins până acum cererile Germaniei, Spaniei și Danemarcei.

În parlament sunt în curs de desfășurare diverse inițiative pentru a permite exportul de arme și muniții elvețiene către Ucraina.