Uniunea Europeană a impus marți sancțiuni împotriva a nouă persoane, inclusiv doi comandanți ruși implicați în războiul din Ucraina, și a trei organizații pe care blocul comunitar le consideră responsabile de violență sexuală și alte încălcări ale drepturilor femeilor, transmite Reuters.

UE impune sancțiuni contra celor vinovați de violențe sexuale contra femeilorFoto: DreamsTime / Artem Lutsenko

Este pentru prima oară când UE emite un pachet de sancțiuni care vizează autori de violențe sexuale, fiind folosite prerogative instituite în 2020 pentru a-i penaliza pe cei care încalcă drepturile omului.

Sancțiunile vizează, de asemenea, doi polițiști din Moscova, doi oficiali talibani și alte persoane din Myanmar și Sudanul de Sud, potrivit unei liste a UE consultate de Reuters înainte de publicarea sa oficială, care include, de asemenea, închisoarea pentru femei Gharchak din Iran.

UE nu a anunțat încă numele celor de pe lista neagră, dar identitățile lor vor fi publicate în jurnalul oficial al blocului comunitar mai târziu în cursul zilei, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii.

„Prin impunerea acestor sancțiuni, trimitem un mesaj clar autorilor de infracțiuni că nu vor scăpa nepedepsiți. Aceste acte oribile și inumane au consecințe. Acesta este, de asemenea, un mesaj pentru victime: UE vă va sprijini, oriunde v-ați afla în lume", a declarat ministrul olandez de externe, Wopke Hoekstra.

Măsurile includ înghețarea oricăror active pe care persoanele și organizațiile vizate le dețin în UE și o interdicție de călătorie în blocul comunitar. De asemenea, companiilor din UE le este interzis să furnizeze servicii persoanelor vizate de sancțiuni.

Pe listă au fost trecuți și numele unor comandanți ruși în războiul Moscovei împotriva Ucrainei, Nikolay Kuznetsov și Ramil Ibatullin.

Kuznetsov „a făcut parte din invazia ilegală a Rusiei în Ucraina, iar membrii unității sale au participat în mod sistematic la acte de violență sexuală și violuri în Ucraina în martie/aprilie 2022".

Ibatullin a condus o divizie ai cărei membri „au comis acte de violență sexuală și de gen împotriva populației civile ucrainene", potrivit documentului UE.

(foto articol: ©Artem Lutsenko|Dreamstime.com)