Oficialii ucraineni au răbufnit împotriva Moscovei după ce un videoclip ar arăta că unul dintre militarii săi, care s-ar fi aflat în captivitate în Rusia, este executat de soldați ruși, potrivit AFP.

Soldat executatFoto: Twitter - Legiunea georgiana

Videoclipul arată un militar neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă.

Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând „Slavă Ucrainei”, înainte ca soldații care nu apar în cadru să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.

„Îi vom găsi pe criminali”, promite Zelenski

„Astăzi, a fost publicat un videoclip care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un luptător care le-a spus cu curaj în față: „Glorie Ucrainei!”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn. „Vreau să răspundem cu toții la cuvintele sale în unitate: „Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!”

„Îi vom găsi pe criminali”, a adăugat el.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a dat vina pe Rusia și a declarat că este o „dovadă” suplimentară că invazia Moscovei în Ucraina a fost „genocidară”.

„Este imperativ ca [procurorul] Karim Khan QC să lanseze și o anchetă imediată [a Curții Penale Internaționale] asupra acestei crime de război odioase”, a scris el luni pe Twitter. „Autorii trebuie să se confrunte cu justiția”.

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Yermak, a declarat, de asemenea, că incidentul a fost o „crimă de război”.

„Aceste crime de război sunt un element al unei politici [metodice] de teroare, care este albită de propaganda Kremlinului cu miturile sale despre „naziști”. Va exista o pedeapsă pentru fiecare astfel de crimă de război”, a scris Yermak pe Twitter luni.

„Nimeni nu se va eschiva de justiție. Îi vom găsi pe toți”, a adăugat el.

Comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets, a declarat că a împărtășit videoclipul cu partenerii internaționali ca „dovadă a unei alte crime de război rusești”.

„Executarea unui soldat ucrainean capturat este o încălcare a Convențiilor de la Geneva. Este o manifestare a ticăloșiei și a ignobilității”, a scris Lubinets pe Telegram.

CNN nu a reușit să verifice în mod independent cine este prizonierul de război executat, unde a fost împușcat și cine l-a împușcat.

___