​Liderul forțelor Wagner a avertizat că pozițiile forțelor rusești din jurul orașului Bahmut sunt în pericol dacă trupele sale nu primesc muniție, această declarație fiind un nou semn de tensiuni între Kremlin și Evgheni Prigojin.

Soldați ucraineni trăgând cu un tun autopropulsat pe frontul din zona BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

07:56Noul articol LIVE, cu evenimentele de marți, este aici pe HotNews.ro

Sinteza zilei

  • De ce Rusia este atât de hotărâtă să captureze Bahmutul / Ce se întâmplă dacă orașul cade? Căderea orașului Bahmut ar fi o victorie tactică modestă pentru Rusia. Dar ar fi, de asemenea, una a la Pirus, având în vedere toate resursele folosite. Într-adevăr, oficialii occidentali estimează că numărul trupelor rusești care au fost ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de estimările de doar 80.000 din august.
  • Armata ucraineană a ajuns la un consens pentru a „continua să apere” Bahmutul. Armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” Bahmutul, epicentrul luptelor din estul țării, în pofida riscului de a fi înconjurată de trupele ruse, a declarat luni pentru AFP un consilier al președinției ucrainene.
  • Oficialii ucraineni au răbufnit împotriva Moscovei după ce un videoclip a arătat că unul dintre soldații săi, care s-ar fi aflat în captivitate în Rusia, este executat aparent de soldați ruși, potrivit CNN. Videoclipul arată un soldat neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă. Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând "Slava Ucrainei" (Glorie Ucrainei), înainte ca soldații, care nu apar în cadru, să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.
  • SUA efectuează o evaluare a piloților ucraineni pentru o posibilă pregătire pe F-16 Un grup de piloți ucraineni se află în Statele Unite pentru evaluări efectuate de Garda Națională Aeriană din Arizona, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.
  • NATO estimează că Rusia a pierdut la Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina. Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.
  • Autorităţile din Germania au identificat, în cooperare cu Europol şi FBI, responsabili-cheie ai unei reţele internaţionale de hackeri asociaţi cu Rusia. Numeroase site-uri de internet germane, inclusiv ale unor companii aeriene, au fost atacate de hackeri în ultimele luni. Se bănuieşte că autorii ar fi grupuri ruseşti, în contextul în care tensiunile cu Moscova au ajuns la cel mai ridicat nivel în urma invaziei ruse în Ucraina declanșate anul trecut.
  • Ucraina caută bombe cu dispersie din SUA pentru a le lansa din drone împotriva blindatelor. Ucraina ar fi cerut bombe cu dispersie Statelor Unite pentru le adapta pentru drone ca să-i permită să loveasca blindatele rușilor, potrivit a doi legislatori americani, citați de Reuters.
  • Banca Centrală a Rusiei a prelungit cu încă şase luni, până la 9 septembrie 2023, restricţiile privind retragerile de numerar în valută pentru persoanele fizice şi juridice, potrivit unui comunicat citat de agenţia rusă de presă TASS.
  • Între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din orașul Bahmut, scrie Bild, citând surse din conducerea politică a Ucrainei.
  • Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023 din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 376, LIVETEXT:

01:20Zelenski confirmă că armata ucraineană rămâne pe poziţii la Bahmut şi nu se retrage: „Societatea trebuie să înţeleagă sensul operaţiunilor noastre de apărare, adevăratul sens”

​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a concentrat discursul adresat luni seară compatrioţilor pe un singur mesaj: armata ucraineană rămâne să apere oraşul Bahmut, în ciuda unor informaţii apărute în cursul zilei cu privire la începerea unei retrageri organizate. El a spus că bătălia de la Bahmut „a dat şi dă unul dintre cele mai mari rezultate în timpul acestui război”, în condiţiile în care surse occidentale estimează că pierderile suferite de armata rusă la Bahmut sunt atât de mari încât fac improbabilă o altă ofensivă rusă imediată.

01:05SUA efectuează o evaluare a piloților ucraineni pentru o posibilă pregătire pe F-16

Un grup de piloți ucraineni se află în Statele Unite pentru evaluări efectuate de Garda Națională Aeriană din Arizona, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.

00:34 Autorităţile din Germania au identificat, în cooperare cu Europol şi FBI, responsabili-cheie ai unei reţele internaţionale de hackeri asociaţi cu Rusia

Numeroase site-uri de internet germane, inclusiv ale unor companii aeriene, au fost atacate de hackeri în ultimele luni. Se bănuieşte că autorii ar fi grupuri ruseşti, în contextul în care tensiunile cu Moscova au ajuns la cel mai ridicat nivel în urma invaziei ruse în Ucraina declanșate anul trecut.

Executarea unui prizonier ucrainean

23:56„Îi vom găsi pe criminali”, promite Zelenski ca răspuns la înregistrarea video care arată uciderea unui soldat ucrainean neînarmat

„Astăzi, a fost publicat un videoclip care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un luptător care le-a spus cu curaj în față: „Glorie Ucrainei!”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn. „Vreau să răspundem cu toții la cuvintele sale în unitate: „Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei!”

„Îi vom găsi pe criminali”, a adăugat el.

23:34 Ucraina caută bombe cu dispersie din SUA pentru a le lansa din drone împotriva blindatelor

Ucraina ar fi cerut bombe cu dispersie Statelor Unite pentru le adapta pentru drone ca să-i permită să loveasca blindatele rușilor, potrivit a doi legislatori americani, citați de Reuters.

22:50Banca Centrală a Rusiei prelungeşte restricţiile privind retragerile de valută pentru populaţie şi companii

Banca Centrală a Rusiei a prelungit cu încă şase luni, până la 9 septembrie 2023, restricţiile privind retragerile de numerar în valută pentru persoanele fizice şi juridice, potrivit unui comunicat citat de agenţia rusă de presă TASS.

Banca Rusiei a explicat că menţine restricţiile din cauza sancţiunilor, care interzic instituţiilor financiare ruseşti să cumpere valută în numerar din ţările occidentale.

21:57Oficialii ucraineni cer o anchetă pentru crime de război ca răspuns la înregistrarea video a unei presupuse execuții a unui prizonier de război

Oficialii ucraineni au răbufnit împotriva Moscovei după ce un videoclip a arătat că unul dintre soldații săi, care s-ar fi aflat în captivitate în Rusia, este executat aparent de soldați ruși, potrivit CNN.

Videoclipul arată un soldat neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă.

Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând "Slava Ucrainei" (Glorie Ucrainei), înainte ca soldații, care nu apar în cadru, să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.

21:24Armata ucraineană a ajuns la un consens pentru a „continua să apere” Bahmutul

Armata ucraineană a ajuns la un „consens” pentru a „continua să apere” Bahmutul, epicentrul luptelor din estul țării, în pofida riscului de a fi înconjurată de trupele ruse, a declarat luni pentru AFP un consilier al președinției ucrainene.

Rusia a pierdut la Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina

20:45De ce Rusia este atât de hotărâtă să captureze Bahmutul / Ce se întâmplă dacă orașul cade?

Căderea orașului Bahmut ar fi o victorie tactică modestă pentru Rusia. Dar ar fi, de asemenea, una a la Pirus, având în vedere toate resursele folosite. Într-adevăr, oficialii occidentali estimează că numărul trupelor rusești care au fost ucise sau rănite în război până acum se apropie de 200.000, față de estimările de doar 80.000 din august.

20:28NATO estimează că Rusia a pierdut la Bahmut de cinci ori mai mulţi soldaţi decât Ucraina

Serviciile de informaţii ale NATO estimează că pentru fiecare soldat ucrainean ucis în luptele pentru apărarea oraşului Bahmut, forţele ruseşti au pierdut cel puţin cinci oameni, a declarat luni pentru CNN un oficial militar din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

19:19​Oraşul Bahmut din estul Ucrainei are o importanţă mai mult simbolică decât operaţională, iar căderea acestuia în mâinile forţelor ruse nu înseamnă neapărat că Moscova îşi recapătă elanul în efortul său de război de peste un an, a declarat luni ministrul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.

18:12Parchetul General al Rusiei a încadrat luni grupul anticorupţie Transparency International, cu sediul în Germania, la categoria „organizaţie indezirabilă”, conform agenției ruse TASS.

„S-a constatat că activităţile acestei organizaţii depăşesc în mod clar scopurile şi obiectivele declarate. Acţionând în mod oficial ca o organizaţie care luptă împotriva corupţiei în întreaga lume, aceasta intervine în afacerile interne ale Federaţiei Ruse, ceea ce reprezintă o ameninţare la adresa fundamentelor ordinii constituţionale şi a securităţii Federaţiei Ruse", se arată într-un comunicat al Parchetului General rus.

Eticheta „indezirabil” a fost aplicată în cazul a zeci de grupuri străine, de când Rusia a început să folosească această clasificare, în 2015, şi adesea serveşte ca un pas premergător pentru ca Ministerul Justiţiei să interzică o organizaţie în mod direct.

18:01 Între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cel mai important general al său, Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major de la Kiev, au izbucnit dispute în legătură cu retragerea trupelor din orașul Bahmut, scrie Bild, citând surse din conducerea politică a Ucrainei.

17:00 Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023 din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.

16:32 Serbia nu a vândut nicio singură piesă de armament sau muniţie nici Ucrainei şi nici Rusiei, a dat asigurări preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care a anunţat totodată noi investiţii în industria naţională de apărare.

Lidera opoziţiei din Belarus Svetlana Tihanovskaia, condamnată la 15 ani de închisoare

16:03Un tribunal din Belarus a condamnat-o în lipsă, luni, pe lidera opoziţiei aflată în exil Svetlana Tihanovskaia la 15 ani de închisoare, împreună cu ea fiind condamnaţi alţi patru opozanţi, de asemenea refugiaţi în străinătate, a anunţat agenţia Belta, citată de AFP şi Reuters.

15:53 Deficitul bugetului federal al Rusiei a crescut la 2.580 de miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni ale anului, deoarece Moscova a majorat considerabil cheltuielile, în timp ce veniturile au scăzut pe fondul scăderii încasărilor din petrol și gaze, a anunțat luni Ministerul de Finanțe.

Veniturile din petrol și gaze în perioada ianuarie-februarie au fost cu 46,4% mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 947 de miliarde de ruble, arată datele Ministerului de Finanțe, iar veniturile bugetare pentru luna respectivă au scăzut cu 24,8%.

Cheltuielile au fost cu 51,5% mai mari în primele două luni din 2023, la 5.740 miliarde de ruble. În aceeași perioadă a anului trecut, Rusia înregistrase un excedent de 415 miliarde de ruble. (Reuters)

15:34 Zelenski a discutat cu comandanții militari despre situația din Bahmut, iar doi generali de rang înalt au susținut continuarea apărării orașului în fața forțelor rusești, a anunțat biroul președinției ucrainene.

Valerii Zaluțnîi, comandantul-șef al forțelor armate, și Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, „s-au pronunțat în favoarea continuării operațiunii de apărare și a consolidării în continuare a pozițiilor (ucrainene) din Bahmut", a precizat biroul într-un comunicat.

Evgheni Prigojin se plânge că reprezentantul său nu mai e primit la cartierul general

15:28 Procurorul general al Rusiei a anunțat luni că a catalogat organizația anticorupție Transparency International drept „organizație indezirabilă".

„S-a constatat că activitățile acestei organizații depășesc în mod clar scopurile și obiectivele declarate", a transmis sursa citată. Eticheta „indezirabil" a fost aplicată la zeci de organizații străine din Rusia începând cu 2015 și adesea servește drept prim pas înainte ca Ministerul Justiției să o interzică o organizație în mod direct.

15:13 Rusia a declarat luni că este „serios îngrijorată" de creșterea tensiunilor din regiunea Nagorno-Karabah, la o zi după ce trupele azere și etnicii armeni au făcut schimb de focuri în această regiune și cel puțin cinci persoane au fost ucise.

„Îndemnăm părțile implicate să dea dovadă de reținere și să ia măsuri pentru a detensiona situația", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

15:05Vicepreședintele Uniunii Ruse a Industriei de Traveling, Yuri Barzîkin, prezice că 6 țări, printre care Siria și Angola, vor crește ca popularitate în rândul turiștilor ruși după închiderea spațiului aerian al UE pentru avioanele din Rusia.

14:12 Vânzările de automobile în Rusia s-au prăbușit cu 62,1% în februarie, în termeni anuali, a anunțat luni Asociația Întreprinderilor Europene (AEB), în condițiile în care sancțiunile occidentale continuă să creeze probleme pentru industrie. AEB a precizat că în luna februarie au fost vândute 41.851 de vehicule. (Reuters)

13:55 Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, acuză că reprezentantul său nu mai este primit la cartierul general al „operațiunii speciale”: „I s-a interzis accesul în sediu”

Soldații ucraineni din Bahmut își critică liderii militari

13:22Militarii ucraineni care luptă pe frontul din Bahmut acuză că trebuie să facă faţă unor valuri neîncetate de bombardamente şi de atacuri, unii dintre ei susținând că nu sunt protejați de conducerea militară de la Kiev.

13:17 Rusia a ezitat să cumpere rachete balistice de la Iran de teamă că aliații Ucrainei ar putea, ca răspuns, să furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit evaluărilor oficialilor occidentali, scrie Financial Times.

Dar, în ciuda scăderii propriilor stocuri, Rusia s-a abținut de la achizițiile de rachete balistice supersonice cu rază lungă de acțiune din Iran. Un factor semnificativ, potrivit unor evaluări din țări NATO, a fost amenințarea SUA de a furniza Kievului sistemul de rachete ATACMS, a cărui rază de acțiune de 300 km ar putea ajunge mult în teritoriile controlate de Rusia.

13:02 Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui Vladimir Putin, a publicat luni comentarii menite să agite spiritele în Argentina, vorbind despre „lupta dreaptă” a țării sud-americane de a recupera Insulele Falklandde la Marea Britanie.

12:49Guvernul ucrainean a numit un nou șef al Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) în timpul ședinței de luni, în cadrul eforturilor de a-și arăta hotărârea de a lua măsuri împotriva corupției, transmite Reuters.

Noul șef al NABU este Semen Kryvonos, care a ocupat până acum funcția de șef al Inspecției de Stat pentru Arhitectură și Urbanism. În condițiile în care Ucraina vrea să devină membră UE, Bruxellesul i-a transmis că una dintre marile priorități este lupta împotriva corupției.

Rușii au adus pe front o armă pe care n-o înțelege nimeni

12:31 Statul norvegian a încasat anul trecut venituri record din petrol şi gaze, în principal ca urmare a războiului din Ucraina care a propulsat preţurile la gaze naturale la valori record în Europa

12:14 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat luni că orașul Bahmut are o importanță mai mult simbolică decât operațională și nu ar însemna neapărat că Moscova a schimbat dinamica războiului.

„Cred că are mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională", a declarat Austin, aflat în vizită în Iordania, adăugând că nu ar putea prezice dacă sau când va fi cucerit Bahmut de către forțele rusești. „Căderea Bahmut nu va însemna neapărat că rușii au schimbat cursul acestui război", a mai spus Austin.

12:06Fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că Rusia a creat o armă greu de înțeles chiar și de către analiștii militari.

12:03 FSB-ul rus a susținut luni că a împiedicat o tentativă de asasinat împotriva lui Konstantin Malofeev, fondatorul rețelei de televiziune ortodoxe rusești Tsargrad. FSB a afirmat că neonazistul Denis Kapustin, al cărui Corp al Voluntarilor Ruși anti-Putin a revendicat responsabilitatea pentru incursiunea de săptămâna trecută în regiunea rusă Briansk din Ucraina, intenționa să arunce în aer mașina lui Malofeev, dar că tentativa a fost dejucată.

Potrivit FSB, Kapustin a acționat sub autoritatea Serviciului de Securitate ucrainean și a vrut să-l asasineze pe Malofeev ca pe Daria Dugina. Serviciul de securitate a publicat și un video ce ar arăta cum este „plantată” bomba. (Meduza)

Noua estimare a pierderilor rusești

11:55Kremlinul a spus că este de competența tuturor părților interesate să decidă dacă gazoductele Nord Stream deteriorate ar trebui să fie puse în conservare.

„Bineînțeles, aceasta este o decizie care ar trebui luată în mod colectiv de către toți acționarii", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Surse apropiate situației au declarat pentru Reuters că gazoductele submarine Nord Stream, care au fost avariate în urma unor explozii anul trecut, vor fi sigilate și puse în conservare, întrucât nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora. (Reuters)

11:27 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești din ultima zi: 650 de soldați, 9 tancuri, 11 alte blindate, 7 piese de artilerie, 8 diferite vehicule, 2 sisteme antiaeriene, 2 echipamente speciale și 15 drone:

11:01VIDEO Prezentatorul TV rus Vladimir Soloviov, considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a publicat o înregistrare video despre care afirmă că arată momentul în care a fost „vânat” de artileriștii ucraineni în timpul unei vizite în apropierea frontului.

10:57 Alarmele aeriene au fost oprite în Ucraina. Până la acest moment nu au fost raportate lovituri rusești și nu este clar de ce au fost declanșate alertele.

10:33 Azi-noapte au fost doborâte 13 dintre cele 15 drone lansate de ruși, afirmă ucrainenii, potrivit Kyiv Independent.

Apărarea antiaeriană a doborât 13 din cele 15 drone iraniene lansate de Rusia asupra Ucrainei în cursul nopții, a declarat luni dimineață purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea națională.

Rușii au ajuns să trimită în luptă tancuri și blindate din anii `50 și `60

10:20 Majoritatea culturilor de cereale de iarnă din Ucraina - grâu de iarnă și orz - sunt în stare bună și ar putea produce o recoltă bună, a anunțat luni Academia ucraineană de științe agricole, citată.

„Analiza viabilității grâului de iarnă ... a arătat că marea majoritate a plantelor se află într-o stare relativ bună", a afirmat consultantul APK-Inform, citând un raport al academiei. (The Guardian)

09:59 FOTO Cât de „adânc” au scotocit rușii prin depozite după tancuri și blindate și cum au încercat să le „modernizeze”

09:47 „Ne propuneți să ne punem în genunchi față de Rusia și să începem negocieri”. Reacția Kievului la ideea unui plan de securitate pentru a începe negocieri cu Rusia

09:24 În toate regiunile ucrainene au fost anunțate alarme aeriene.

Trupele Moscovei își epuizează capacitățile, sunt condiții pentru o contraofensivă ucraineană

08:38 Serghei Șoigu a vizitat Mariupolul, a anunțat luni Ministerul Apărării de la Moscova. Acest oraș din regiunea Donețk, în estul Ucrainei, capturat de forțele rusești anul trecut după un asediu de luni de zile.

08:09 Este posibil ca forțele ucrainene să desfășoare o retragere limitată în estul orașului Bahmut, dar continuă să provoace pierderi mari forțelor mixte rusești, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare, adăugând că până și bloggerii militari ruși și-au redus așteptările privind capacitățile trupelor de invazie de a lansa noi ofensive.

Dacă forțele rusești reușesc să preia Bahmut, acestea ar putea apoi încerca noi ofensive spre Kostyantynivka sau Slovyansk, dar s-ar confrunta cu constrângeri endemice legate de personal și echipament.

Apogeul probabil iminent al ofensivei rusești din jurul Bahmut, epuizarea trupelor rusești din jurul Vuhledar și ofensiva rusă care stagnează în regiunea Lugansk creează probabil condiții solide pentru o viitoare contraofensivă ucraineană, mai notează ISW.

Regiunea rusă Belgorod ar fi fost ținta unui atac cu rachete

07:55 Guvernator rus: Regiunea Belgorod a fost atacată luni dimineață cu rachete

07:41 Rusia lucrează la simplificarea procedurilor de acordare a vizelor pentru șase țări, printre care India, Siria și Indonezia, a declarat duminică ministrul adjunct de externe Evgheni Ivanov, citat de TASS.

„În plus față de India (pentru simplificarea procedurilor) ... se lucrează cu Angola, Vietnam, Indonezia, Siria și Filipine", a anunțat Ivanov. Anterior, acesta spusese că Rusia pregătește, de asemenea, acorduri interguvernamentale privind călătoriile fără vize cu 11 țări, printre care Arabia Saudită, Barbados, Haiti, Zambia, Kuweit, Malaezia, Mexic și Trinidad.

07:38 O țintă aeriană a fost identificată în noaptea de duminică spre luni deasupra regiunii Kiev, scrie Kyiv Independent.

Administrația militară din Kiev a transmis pe Telegram că apărarea aeriană a Ucrainei a intrat în acțiune peste noapte după ce a fost identificată o „țintă aeriană" deasupra regiunii.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Prigojin a spus că liniile frontului rusesc de lângă Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu vor primi muniția promisă de Kremlin în februarie. „Deocamdată, încercăm să ne dăm seama care este motivul: este vorba doar de obișnuita birocrație sau de o trădare", a declarat duminică liderul Wagner.
  • Zelenski a subliniat că armata sa este angajată într-o luptă „dureroasă şi dificilă” împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas, unde se afla oraşul Bahmut.
  • O femeie și doi copii au fost uciși de loviturile rusești cu mortiere asupra unui sat din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat șeful biroului prezidențial ucrainean.
  • Armata rusă a lovit un centru de comandă al Regimentului Azov al forțelor ucrainene în sud-estul regiunii Zaporojie, a afirmat Ministerul rus al Apărării fără a da mai multe amănunte.
  • Bilanțul morților în urma unui atac cu rachete rusești care a lovit un bloc de apartamente în orașul Zaporojiea a crescut la 11, după ce cadavrul unei femei a fost găsit printre dărâmături, a anunțat serviciul ucrainean de urgență.
  • Comandanții militari ai „operațiunii militare speciale" l-au informat pe Serghei Șoigu, cu privire la situația actuală și la planurile de acțiune, a transmis ministerul apărării de la Moscova.
  • Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a spus că Ankara depune eforturi pentru a prelungi inițiativa susținută de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale.
  • Doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a lucra pe simulatoare de zbor și a fi evaluați de armata americană, au declarat doi oficiali americani, în timp ce Washingtonul rămâne tăcut în legătură cu trimiterea de avioane de luptă sau drone sofisticate pilotate de la distanță către Kiev.
  • Compania germană de apărare Rheinmetall se află în negocieri pentru construirea unei fabrici de tancuri în Ucraina, a relatat ziarul Rheinische Post, citând un interviu cu directorul general Armin Papperger.
  • Pe lângă tancurile Leopard 2, Rheinmetall vrea să cumpere 96 de tancuri Leopard 1 de la firma elvețiană de apărare Ruag pentru a le trimite în Ucraina, a relatat ziarul elvețian Tages-Anzeiger.
  • Germania face progrese lente în aplicarea sancțiunilor împotriva oligarhilor și instituțiilor rusești, potrivit cifrelor guvernamentale consultate de Reuters.
  • Olaf Scholz a declarat că este „necesar" ca Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului.
  • Kraken, unitatea specială a Serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, a anunțat că a distrus turnul de observație Grenadier din regiunea rusă Briansk, folosind o dronă kamikaze.
  • Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia în ultimele zile, pentru a face rost de soldați, după ce i-a fost interzis să recruteze prizoneri.
  • Forțele ruse sunt forțate să intre în „lupte corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții, arată dovezi recente, în timp ce recruții mobilizați sunt puși să lupte cu lopețile de infanterie folosite și la săparea tranșeelor.

----------------------