Un grup de piloți ucraineni se află în Statele Unite pentru evaluări efectuate de Garda Națională Aeriană din Arizona, potrivit a doi oficiali americani, citați de CNN.

avioane F-16Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

162nd Fighter Wing, care pilotează avioane de luptă F-16, are baza pe Aeroportul Internațional Tucson și antrenează echipaje internaționale pe avioanele de a patra generație, potrivit oficialilor. Pe site-ul web al escadrilei se precizează că aceasta a antrenat piloți din 25 de țări care operează în prezent F-16.

Unul dintre oficiali a declarat că alți 10 piloți ucraineni ar putea veni în SUA pentru aceeași evaluare și apreciere.

Piloții se află în SUA pentru un „eveniment de familiarizare” și „o activitate de rutină” între forțele aeriene americane și piloții ucraineni, a declarat un oficial militar american în weekend. Cu toate acestea, oficialul a precizat că „nu există actualizări de furnizat cu privire la F-16 către Ucraina” și nu există planuri imediate de a crește numărul de piloți ucraineni aduși în SUA.

„Acest eveniment ne permite să ajutăm mai bine piloții ucraineni să devină piloți mai eficienți și să îi consiliem mai bine cu privire la modul în care să își dezvolte propriile capacități”, a declarat oficialul în comunicat.

Înalți oficiali ucraineni au cerut avioane de luptă din SUA, susținând că au nevoie urgentă de ele pentru a se apăra de atacurile rusești cu rachete și drone.

Însă acest impuls este întâmpinat cu scepticism de către oficialii americani și aliați, care spun că avioanele ar fi nepractice, atât pentru că necesită o pregătire considerabilă, cât și pentru că Rusia are sisteme antiaeriene extinse care le-ar putea doborî cu ușurință.

___