Deficitul bugetar al Rusiei s-a adâncit la 2.580 miliarde de ruble (34,19 miliarde de dolari) în primele două luni din 2023 din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale, relatează Reuters și Agerpres.

Vladimir Putin, la slujba de ÎnviereFoto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia

În perioada ianuarie-februarie 2023, veniturile din petrol şi gaze au scăzut cu 46,4%, la 947 miliarde de ruble, iar per ansamblu veniturile bugetare au înregistrat un declin de 24,8%.

Cheltuielile au crescut cu 51,5% în primele două luni din 2023, la 5.740 miliarde de ruble. Din 2022, Ministerul de Finanţe nu mai publică datele complete lunare privind evoluţia bugetului.

Datele de luni sugerează că deficitul bugetar lunar s-a atenuat la 821 miliarde de ruble în februarie, de la un nivel record 1.760 miliarde de ruble în ianuarie.

Datele oficiale contrazic propaganda Moscovei

Moscova este dependentă de veniturile din petrol şi gaze pentru a-şi finanţa cheltuielile bugetare, şi a fost forţată să vândă din rezervele internaţionale pentru a acoperi deficitul, amplificat în urma costului războiului.

Până acum, Rusia a reuşit să redirecţioneze exporturile de petrol din Europa către India, China şi Turcia, care cumpără ţiţei ieftin.

Grupul ţărilor puternic industrializate (G7), Uniunea Europeană şi Australia au convenit, la data de 5 decembrie 2022, să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanţare şi brokeraj pentru navele care transportă ţiţei rusesc la un preţ mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei.

Ulterior, Uniunea Europeană a introdus un embargou privind achiziţiile de produse petroliere rafinate din Rusia începând cu data de 5 februarie. Aceste sancţiuni complică puternic eforturile Rusiei de a vinde petrol pe plan mondial.

Numeroși oficiali ruși, inclusiv președintele Vladimir Putin, au dat asigurări în mod repetat că economia Rusiei nu suferă din cauza sancțiunilor occidentale, o idee rostogolită și de propaganda de la Moscova.

Oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Putin care s-a pronunțat împotriva războiului din Ucraina, estima zilele trecute că dacă lucrurile vor continua în ritmul actual Rusia ar putea rămâne fără bani anul viitor.

Urmărește ultimele evoluții din a 376-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.