Serghei Mingazov, un jurnalist al redacției Forbes din Rusia, a fost reținut sub suspiciunea de răspândire de „informații false” despre armata rusă, a anunțat vineri revista, potrivit Reuters.

Site-ul Forbes RusiaFoto: NetPhotos / Alamy / Profimedia Images

Konstantin Bubon, avocatul jurnalistului, a declarat pe Facebook că clientul său se află într-un centru de detenție din orașul Habarovsk din Orientul Îndepărtat Rus, unde acesta locuiește.

Forbes Rusia afirmă că nu a reușit să ia legătura cu angajatul său.

Legi adoptate de Rusia la scurt timp după declanșarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022 prevăd pedepse lungi cu închisoare pentru persoanele găsite vinovate de răspândirea deliberată de „informații false” cu privire la forțele armate, dar și diferite instituții ale țării.

Avocatul lui Mingazov a declarat că acesta a fost reținut pentru că a redistribuit articole despre crimele de război comise de armata rusă la Bucea. Mai devreme în cursul lunii aprilie s-au împlinit doi ani de la descoperirea crimelor comise împotriva civililor din regiunea Kievului.

Crimele au fost descoperite de trupele ucrainene la câteva zile după ce ministerul rus al apărării a anunțat la sfârșitul lui martie 2022 că își va retrage forțele din regiunile Kiev și Cernihiv (Cernigău).

Ministerul rus al apărării, Kremlinul și alți oficiali ruși neagă că trupele Moscovei au executat civili aici, administrația prezidențială a lui Vladimir Putin susținând că numeroasele imagini cu masacrul prezentate de Ucraina sunt o „făcătură monstruoasă”.

OVD-Info, un grup rus pentru drepturile omului, afirmă că o instanță din Habarovsk urmează să decidă sâmbătă dacă măsura reținerii să fie înlocuită cu cea a arestului preventiv.

Urmărește ultimele evoluții din a 794-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.