Rusia s-ar putea trezi fără bani chiar de anul viitor și are nevoie de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska, care s-a manifestat în mod deschis împotriva războiului dus de Moscova, potrivit CNN.

Oleg Deripaska alaturi de Vladimir Putin intr-o vizita de lucru din 2014Foto: Michael Klimentyev / Sputnik / Profimedia Images

„Nu vor mai fi bani încă de anul viitor, avem nevoie de investitori străini", a declarat el la o conferință economică organizată joi în Siberia, potrivit agenției de presă de stat rusă TASS.

Comentariile miliardarului - care a cerut Moscovei să pună capăt războiului din Ucraina în primele zile ale conflictului de anul trecut - contrastează cu o evaluare mai optimistă a soartei economice a Rusiei făcută săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin. Putin a lăudat reziliența economiei țării în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, impuse în ultimul an.

Producția economică a Rusiei a scăzut cu 2,1% anul trecut, potrivit unei estimări preliminare a guvernului. Contracția a fost mai limitată decât au prezis inițial mulți economiști.

Dar încep să apară fisuri - Rusia reduce producția de petrol în această lună - iar sancțiunile occidentale ar putea escalada și mai mult. În cele din urmă, perspectivele economice ale Rusiei sunt condiționate de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Investitorii străini, în special din țările „prietene”, au, de asemenea, un rol important de jucat, a declarat Deripaska. Dacă aceștia vor veni însă depinde de capacitatea Rusiei de a crea condițiile potrivite și de a face piețele sale atractive, a spus el, potrivit Tass.

În încercarea de a lipsi Rusia de fonduri pentru agresiunea sa, țările occidentale au anunțat peste 11.300 de sancțiuni de la invazia din 2022 și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Rusiei.

Dar China a aruncat Kremlinului un colac de salvare prin cumpărarea de energie rusească, a înlocuit furnizorii occidentali de utilaje și metale de bază, printre alte produse, și oferind o alternativă la dolarul american.