Fotografii apărute pe rețelele de socializare arată că Rusia a creat o armă greu de înțeles chiar și de către analiștii militari.

Serghei Șoigu și Valeri GherasimovFoto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

„Cele mai moderne și secrete modernizări aduse de industria militară rusă au început să intre în dotarea forțelor ruse din Ucraina. Turela navală antiaeriană 25mm 2M-3 din 1945 a fost încrucișată genetic cu un [blindat] MT-LB. Îi lipsește acoperișul, în opinia mea umilă”, notează ironic Paul Jawin, contul de Twitter care a distribuit cele mai multe înregistrări video cu luptele din Ucraina în ultimele luni.

Deși nu este clar cine este în spatele acestui cont însă numeroasele înregistrări video obținute de acesta în special cu atacuri cu drone ucrainene asupra pozițiilor ruse sugerează că ar fi vorba de un militar al Kievului, în pofida numelui anglo-saxon.

Fotografiile apărute acum pe rețelele de socializare arată două astfel de vehicule „hibrid” transportate pe cale feroviară și un altul în curtea a ceea ce pare a fi un depou de reparații.

Inclusiv Oryx, cunoscutul site care monitorizează echipamentele folosite și pierderile ambelor tabere ale războiului declanșat de Vladimir Putin, se întreabă care ar fi rolul unei astfel de arme.

Tendar, un alt cont de Twitter cunoscut datorită numeroaselor fotografii și înregistrări video obținute din războiul din Ucraina, notează la rândul său că Rusia a trecut de la a pretinde că are a doua armată din lume ca putere la a „suda tunuri navale vechi de decenii (dezvoltate în anii 1940) deasupra unui MT-LB, de parcă e o celulă a ISIS din deșertul sirian”.

„Acest lucru este mai mult decât grăitor cu privire la starea jenantă în care a ajuns industria rusă de armament”, subliniază acesta.

Armata rusă, „campioană” la improvizațiile militare

Emil Kastehelmi, un istoric militar și analist OSINT cu aproape 60.000 de urmăritori pe Twitter, subliniază de asemenea că „nici măcar nu pare a fi vorba de un singur prototip, cineva chiar pare să producă astea undeva”.

Pe rețelele de socializare a apărut inclusiv o înregistrare video cu unul dintre aceste vehicule încropite de armata rusă:

Site-ul Defense Express comentează că va fi extrem de dificil pentru armata rusă să vină cu o surpriză mai mare decât această improvizație, deși „s-a distins cu un nivel complet nou de vehicule de luptă artizanale, de la blindaj de lemn, la folosirea unor jante de mașini, părți ale unor vehicule blindate distruse legate cu sârmă, la năvoade și pietre”.

Tunurile navale 25mm 2M-3 au fost dezvoltate în anii 1940 pentru a fi instalate pe ambarcațiuni militare, dragoare și nave de desant. Blindatul MT-LB în schimb a fost proiectat în anii 1950.

Urmărește ultimele evoluții din a 376-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.