Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar" ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului, relatează The Guardian.

Olaf ScholzFoto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

„Din punctul meu de vedere, este necesar ca Putin să înțeleagă că nu va avea succes cu această invazie și cu agresiunea sa imperialistă, că trebuie să își retragă trupele", a declarat Scholz într-un interviu pentru CNN difuzat duminică. „Aceasta este fundamentul pentru discuții" în rezolvarea conflictului din ucraina, a mai adăugat cancelarul german.

„Dacă vă uitați la propunerea ucrainenilor, este ușor de înțeles că ei sunt pregătiți pentru pace", a adăugat el. „Trebuie să se facă ceva. Acest lucru trebuie să fie făcut de Putin".

Întrebat dacă se poate ajunge la un acord pentru a pune capăt războiului, inclusiv posibilitatea ca Ucraina să nu recucerească Crimeea sau anumite părți din Donbas, regiuni ocupate ilegal de ruși, Scholz a spus că nu se va lua nicio decizie fără a cosulta Kievul.

„Le-am spus că pot cere aderarea la Uniunea Europeană", a spus el. „Ei lucrează pentru a face progrese în ceea ce privește toate criteriile care sunt necesare în această direcție. Cred că ei știu că suntem pregătiți să organizăm un anumit mod de a oferi garanții de securitate pentru țară, în vremuri de pace, care vor veni, dar nu suntem încă acolo”, a adăugat Scholz.

Vineri, Scholz a vizitat Casa Albă pentru a se întâlni cu președintele Joe Biden, care l-a lăudat pe cancelar pentru „sprijinul militar critic" acordat de Germania Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 375-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.