Armata ucraineană rezistă în regiunea Donețk și nu ia în considerare retragerea, la Bahmut având loc cele mai sângeroase lupte, inclusiv pe străzile orașului.

Tanc pe front - Războiul din UcrainaFoto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

07:33Noul articol LIVE, cu informațiile de luni, este aici

Sinteza zilei:

  • Kievul susține că a respins „peste 130 de atacuri inamice" în ultima zi, în timp ce trupele rusești continuă încercările de a înconjura Bahmut. Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, lansează un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele ruse par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase. „Bucătarului lui Putin” susține că oamenii lui se vor retrage de pe câmpul de luptă și toată linia frontului se va prăbuși.
  • Viceprimarul din Bahmut, Oleksandr Marchenko, a declarat pentru CNN că evacuările de pe linia frontului au scăzut la cinci până la 10 persoane în fiecare zi, de 60 de ori mai puține față de perioadă în care evacuările ajunseseră la apogeu.
  • Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavușoğlu, a declarat duminică că Ankara lucrează din greu pentru a extinde inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, susținută de ONU. O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe a indicat că Moscova este nemulțumită de anumite aspecte ale acordului, care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia în urma invaziei.
  • Premierul leton Krisjanis Karins cere trimitereade avioane de luptă Ucrainei: „Nu văd de ce Occidentul nu ar trimite avioane de luptă. Dacă ucrainenii au nevoie de avioane de vânătoare, ar trebui să le primească. Livrarea de avioane de vânătoare este doar o chestiune de timp".
  • Cancelarul german Olaf Scholz a declarat pentru CNN că este „necesar" ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.
  • Ministerului britanic al Apărării afirmă că dovezile recente sugerează o creștere a „luptelor corp la corp" în Ucraina, probabil din cauza lipsei de „muniții" din partea Rusiei. Rezerviștii mobilizați au primit ordin să atace un punct de rezistență din beton ucrainean înarmați doar cu „arme de foc și lopeți".
  • ​Înalți comandanți ai ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” din Ucraina l-au informat pe ministrul Apărării Serghei Șoigu cu privire la situația actuală și la planurile de acțiune, a transmis duminică ministerul de la Moscova, conform Reuters.
  • Armata rusă a lovit un centru de comandă al regimentului Azov al forțelor ucrainene în sud-estul regiunii Zaporojie, a anunțat duminică Ministerul rus al Apărării. Informația nu a putut fi verificată independent de publicațiile internaționale.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 375, LIVE-TEXT:

23:31Un oraș din regiunea Donețk a fost ras de fața pământului în timpul „operațiunii speciale militare” pe care președintele rus Valdimir Putin susține că o desfășoară în Ucraina pentru a scăpa populația de „naziști”.

Zelenski: Bătălia din Donbas este dureroasă și dificilă

23:05 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat că armata sa este angajată într-o luptă „dureroasă şi dificilă” împotriva forţelor ruse în regiunea Donbas, unde se afla oraşul Bahmut, relatează duminică AFP.

22:45Germania face progrese lente în aplicarea sancţiunilor împotriva oligarhilor şi instituţiilor ruşi, potrivit cifrelor guvernamentale văzute de Reuters în weekend.

22:20Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că este „necesar" ca președintele rus Vladimir Putin să înțeleagă că nu va câștiga războiul din Ucraina, astfel încât să poată începe negocierile pentru a pune capăt conflictului, relatează The Guardian.

21:54Kraken, unitatea specială a Serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, a anunțat că a distrus turnul de observație Grenadier din regiunea rusă Briansk, folosind o dronă kamikaze, scrie Ukrainska Pravda.

21:25Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu susţine că nu se poate vorbi că ar ajuta propaganda rusă faptul că a fost deschis subiectul canalului Bâstroe şi a menţionat că el și autoritățile române au dovedit că sunt total de partea Ucrainei și că vor ajuta în continuare Kievul, scrie news.ro.

Un fost ofițer FSB este căutat pentru „atacul terorist” din regiunea Briansk

21:10Ilia Bogdanov, care a lucrat pentru FSB până în 2014, este bănuit că a participat la „atacul terorist” din regiunea Briansk, fiind inclus pe lista persoanelor căutate întocmită de oficialii de securitate din Rusia, scrie The Moscow Times.

20:08Forțele ruse au folosit pentru prima dată în Ucraina un nou tip de bombe ghidate UPAB-1500 B, care ar avea un focos de peste o tonă și ar fi concepute pentru a lovi obiective protejate, de la o distanță de până la 40 de kilometri, a confirmat, duminică, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuriy Ihnat, citat de The Kyiv Independent.

19:40 Rusia va rămâne probabil fără „resurse militare" în următoarele trei luni. Rusia a „irosit cantități uriașe de resurse umane, armament și materiale" în timpul războiului din Ucraina și probabil că va rămâne fără potențial ofensiv până la sfârșitul primăverii, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene Kirilo Budanov într-un interviu acordat USA Today.

18:58Vladimir Soloviov, cel mai cunoscut prezentator TV din Rusia și propagandistul favorit al Kremlinului, susține că a fost pe front în Vuhledar și a reușit să scape cu viața după ce a fost ținta artileriștilor ucraineni.

18:36Bilanțul persoanelor ucise în urma atacului cu rachete lansat joi de ruși asupra unui bloc de cinci etaje din Zaporojie a urcat la 13, a anunțat duminică secretarul Consiliului Regional, Anatoli Kurtiev, citat de The Guardian.

Cinci persoane sunt în continuare date dispărute, iar alte patru rămân în spital.

Conform sursei citate, duminică salvatorii din Zaporojie au continuat să caute oameni sub dărâmături.

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia

18:17Un cuplu de ucraineni dintr-un sat situat în regiunea Harkov a fost ucis după ce mașina în care se aflau cei doi soți a fost lovită de un obuz al rușilor, transmite Ukrainska Pravda.

17:31Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia în ultimele zile, pentru a îngroșa rândurile în gruparea paramilitară fondată de Evgheni Prigojin, după ce i-a fost interzis să recruteze prizoneri, notează ISW.

16:50Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică că Ankara depune eforturi pentru a extinde inițiativa susținută de ONU care a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile blocate de Rusia în urma invaziei, transmite Reuters.

Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră, mediată de ONU și Turcia în iulie anul trecut, a permis exportul de cereale din trei porturi ucrainene. Acordul a fost prelungit în noiembrie și va expira la 18 martie, dacă nu se convine asupra unei prelungiri.

Rusia a semnalat că este nemulțumită de anumite aspecte ale acordului.

16:27 Viceprimarul din Bahmut, Oleksandr Marchenko, spune că evacuările de civili din prima linie au scăzut la doar cinci până la zece persoane în fiecare zi, comparativ cu până la 600 de oameni care părăseau orașul, în perioada de vârf.

„Inamicul doboară totul la pământ, lovește clădirile cu mai multe etaje și zonele rezidențiale. Există raiduri aeriene, bombardamente de artilerie, bombardamente cu mortiere. Inamicul lovește orașul cu tot ce poate”, a declarat oficialul ucrainean pentru CNN.

Aproximativ 4.000 până la 4.500 de oameni sunt încă în Bahmut, iar Marchenko a spus că este dificil să fie convinși să plece, deoarece majoritatea dintre ei „se tem că nu au unde să meargă și nu au cu ce să meargă”.

Recruții ruși ar fi primit ordin să atace pozițiile ucrainene cu lopeți

16:16Forțele rusești par să fi obținut un avantaj pozițional în unele părți din Bahmut, dar nu au forțat încă trupele ucrainene să se retragă și probabil că nu vor reuși să încercuiască în curând orașul, consideră analiștii de la ISW.

16:00Forțele ruse sunt forțate să intre în „lupte corp la corp” în Ucraina, probabil din cauza lipsei de muniții, arată dovezi recente, în timp ce recruții mobilizați sunt puși să lupte cu lopețile de infanterie folosite și la săparea tranșeelor, susține Ministerul britanic al Apărării.

15:07Armata rusă a lovit un centru de comandă al Regimentului Azov al forțelor ucrainene în sud-estul regiunii Zaporojie, susține duminică Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters.

14:50O femeie și doi copii au fost uciși într-un bombardament al rușilor asupra unui sat din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a anunțat duminică Andriy Yermak, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, citat de Reuters.

„Teroriștii ruși continuă să omoare civili”, a spus el, fără a oferi detalii despre atac.

Herson a fost ocupat de trupele ruse din primele zile ale invaziei Ucrainei de către Moscova până la recucerirea acestuia de către forțele de la Kiev, în noiembrie. De la eliberarea sa, orașul a fost însă bombardat constant din pozițiile rusești de peste râul Nipro.

Armata ucraineană a primit noi muniții de la unul dintre aliații Rusiei

14:10Noi fotografii distribuite pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată că aceștia au primit un nou lot de muniții din Iran, țară care susține militar Rusia în războiul său împotriva Ucrainei.

13:50 Deputatul ucrainean Ivanna Klympush-Tsintsadze spune că zeci de mii de copii ucraineni ar fi putut dispărea, cel mai probabil deportați în Rusia, în ceea ce ea a descris drept „genocid”, scrie The Guardian.

  • „Avem aproximativ 13.000 de cazuri confirmate de copii ucraineni deportați în diferite părți ale Federației Ruse.
  • Cu toate acestea, avem și informații despre multe alte cazuri, care s-ar ridica la zeci de mii. (...)
  • Răpirea copiilor și răspândirea lor în Federația Rusă, oferindu-i, de fapt, familiilor ruse, aceasta este doar o altă formă de genocid care are loc chiar acum în centrul Europei”, a spus oficialul ucrainean.

13:20Premierul leton Krisjanis Karins cere trimitereade avioane de luptă Ucrainei: „Nu văd de ce Occidentul nu ar trimite avioane de luptă. Dacă ucrainenii au nevoie de avioane de vânătoare, ar trebui să le primească. Livrarea de avioane de vânătoare este doar o chestiune de timp".

Toate ţările europene trebuie să-şi întărească industriile de apărare, inclusiv Germania, a declarat el pentru Der Spiegel: „Acum este nevoie de muniţii, dincolo de orice. Industria Germaniei are cele mai bune premise pentru a întări apărarea Europei. Rusia produce 24 de ore din 24, au trecut la economia de război. Noi încă producem ca în timp de pace. Sigur, cu toţii vrem pace. Dar singura cale către pace este ca Ucraina să învingă. Şi, pentru a face acest lucru, are nevoie de arme".

12:55O declaraţie făcută de președintele Volodimir Zelenski în 24 frebruarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a fost răstălmăcită și folosită în Statele Unite, inclusiv de politicieni care se opun sprijinului dat de SUA Kievului. „SUA vor trebui să-şi trimită fiii şi fiicele, exact aşa cum şi noi trimitem fiii şi fiicele, la război”, este dezinformarea răspândită, scrie CNN.

11:55Datele recente sugerează creșterea situațiilor în care luptele se duc „corp la corp”, cel mai probabil din cauza lipsei de muniție a forțelor ruse, arată Ministerul britanic al apărării în ultima sa actualizare a informațiilor de pe front.

11:03Armata rusă suferă pierderi colosale în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei, unde se duc bătălii sângeroase, a declarat duminică ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, pentru cotidianul german Bild, preluat de dpa.

„Pierderile ruşilor sunt de ordinul a 500 de morţi şi răniţi în fiecare zi”, a spus el, adăugând că militarii ruşi nu sunt altceva decât „carne de tun în tacticile de tip tocător de carne” folosite de către Moscova.

Moscova anunță că Șoigu s-a întâlnit cu comandanții „operațiunii speciale” din Ucraina

10:36Oleh Zhdanov, cunoscut analist militar ucrainean, a declarat sâmbătă seara că nu a putut detecta niciun semn că Kievul va ordona o retragere din orașul asediat Bahmut.

„În momentul de față situația este mai mult sau mai puțin stabilizată. În ceea ce privește înaintarea trupelor ruse, practic am oprit-o”, a spus el, conform The Guardian.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit apărătorilor de la Bakhmut, într-un mesaj video transmis sâmbătă, dar nu a oferit detalii despre lupte.

Artileria rusă a parcurs ultimele rute din Bahmut în timp ce încerca să finalizeze încercuirea orașului asediat și să aducă Moscova mai aproape de prima sa victorie majoră în războiul din Ucraina în șase luni, scrie Reuters.

Statul major al forțelor armate ucrainene a transmis sâmbătă seară că a respins atacurile rusești în satele Vasyukivka, Orikhovo-Vasylivka, Dubovo-Vasylivka și Hryhorivka, toate aflate la nord de centrul orașului Bahmut.

10:30Înalți comandanți ai ceea ce Rusia numește „operațiunea militară specială” din Ucraina l-au informat pe ministrul Apărării Serghei Șoigu cu privire la situația actuală și la planurile de acțiune, a transmis duminică ministerul de la Moscova, conform Reuters.

10:15Doi piloți ucraineni se află în Arizona pentru a se antrena pe simulatoare de zbor și pentru a fi evaluați de armata americană, spun doi oficiali americani, în timp ce Washingtonul păstrează tăcerea privind trimierea la Kiev de avioane de luptă sau drone sofisticate pilotate de la distanță, scrie Reuters.

Conform Reuters, acest exercițiu „de familiarizare” din Arizona este o premieră și va facilita dialogul dintre personalul ucrainean și cel american, oferind ucrainenilor o oportunitate de a observa modul în care funcționează forțele aeriene americane, a declarat sâmbătă un oficial american al apărării, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Acest eveniment ne permite să-i ajutăm mai bine pe piloții ucraineni să devină mai eficienți și să-i sfătuim mai bine despre cum să-și dezvolte propriile capacități”, a spus sursa citată de Reuters.

300 de grame de șuncă și 200 de grame de ciocolată, ajutorul autorităților de la Moscova pentru familiile soldaților uciși în Ucraina

09:50Guvernul de la Moscova a anunțat o licitație pentru furnizarea unor „truse de alimente", precum și de „truse de ceaiuri și dulciuri" pentru familiile bărbaților mobilizați pentru a lupta în Ucraina, potrivit unor documente care au fost publicate pe site-ul de achiziții publice, scrie The Moscow Times.

08:40 Treisprezece persoane, între care un copil de opt luni, au fost ucise în urma atacului cu rachete lansat de ruși în 2 martie la Zaporojie, conform ultimului bilanț anunțat de serviciile de urgență, scrie The Kyiv Independent.

07:55Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, sâmbătă, într-un nou discurs, că în acest an cooperarea Ucrainei cu instituţiile europene va fi şi mai semnificativă, pentru a se „pregăti în mod activ totul pentru aderarea ţării la Uniunea Europeană”.

Zelenski a mai precizat că guvernul ucrainean a aprobat sâmbătă Programul de Stat Anticorupţie.

„Este evident că anul acesta cooperarea noastră cu instituţiile europene va fi şi mai semnificativă decât anul trecut. Sarcina este de a pregăti în mod activ totul pentru aderarea ţării noastre la UE, a creşte furnizarea de arme către Ucraina şi a întări sancţiunile împotriva Rusiei. Şi le mulţumesc doamnei Roberta Metsola şi tuturor prietenilor noştri din Europa, care ajută Ucraina pe calea integrării”, a afirmat Volodimir Zelenski, vorbind și despre conferinţa United4Justice care are loc la Liov și la care a luat parte și procurorul șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi.

07:51Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, lansează un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele ruse par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase. Mesajul „bucătarului lui Putin” a fost relatat și de agenția de presă TASS, dar articolul a fost șters ulterior.

Sinteza evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Viceprimarul din Bahmut a declarat sâmbătă că există lupte pe străzi, dar că Rusia nu a preluat încă controlul asupra orașului. Afirmațiile oficialului sunt susținute de armata ucraineană care a negat că se pregătește o retragere în masă a trupelor.
  • O femeie a fost ucisă și doi bărbați au fost grav răniți sâmbătă în urma bombardamentelor în timp ce încercau să traverseze un pod improvizat pentru a ieși din Bahmut, potrivit trupelor ucrainene care le acordau asistență.
  • Ucraina a ordonat evacuarea obligatorie a familiilor și a locuitorilor vulnerabili din orașul Kupiansk, aflat pe linia frontului, și din teritoriile adiacente din nord-estul țării. Ordinul a fost dat din cauza „situației instabile de securitate" provocate de bombardamentele constante ale Rusiei asupra orașului și împrejurimilor sale. Trupele rusești s-au retras din orașele cheie din regiunea nord-estică Harkov, inclusiv din Kupiansk, iar Ucraina l-a recucerit în septembrie anul trecut.
  • Artileria rusă a bombardat ultimele rute de ieșire din Bahmut, cu scopul de a finaliza încercuirea orașului asediat din estul Ucrainei. Reuters a observat un bombardament intens al Rusiei asupra rutelor care duc spre vest, la ieșirea din Bahmut, o încercare aparentă de a bloca accesul forțelor ucrainene în și dinspre oraș.
  • Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a pretins că a efectuat o vizită la forțele rusești din Ucraina. Într-o declarație publicată pe canalul de Telegram, Ministerul rus al Apărării din a declarat că Șoigu „a inspectat postul de comandă înaintat al uneia dintre formațiunile districtului militar de est în direcția sud Donețk".
  • Ministerul britanic al Apărării a afirmat în evaluarea de sâmbătă că forțele ucrainene se află sub „presiune severă" în Bahmut, adăugând că rutele ucrainene de realimentare din orașul asediat devin „din ce în ce mai limitate".
  • Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut ca Ucrainei să i se permită să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an, în timpul unei vizite făcute sâmbătă. Ea a declarat că are „speranța" că negocierile ar putea începe „anul acesta".
  • Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că este încrezător că țările occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului și că este optimist că războiul se va încheia anul acesta. Într-un interviu acordat ziarului german Bild, Reznikov a declarat că Ucraina se așteaptă să primească „două-trei tipuri diferite" de avioane de luptă și că el crede că acest lucru se va face din nou printr-un fel de coaliție", referindu-se la „coaliția tancurilor" prin care se vor livra tancuri Leopard 2 de la aliații occidentali.
  • Un prim pas important pentru a trage Rusia la răspundere pentru crime de război va fi făcut la conferinţa internaţională din oraşul Lviv din vestul Ucrainei în acest weekend, când va fi semnat acordul privind un centru special pentru inculparea lui Vladimir Putin, relatează DPA și Agerpres.