Forțele ruse au folosit pentru prima dată în Ucraina un nou tip de bombe ghidate UPAB-1500 B, care ar avea un focos de peste o tonă și ar fi concepute pentru a lovi obiective protejate, de la o distanță de până la 40 de kilometri, a confirmat, duminică, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Yuriy Ihnat, citat de The Kyiv Independent.

Trupele ruseștiFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Într-o intervenție în direct la televiziunea publică, reprezentantul Forțelor Aeriene ucrainene a subliniat că este esențial ca Ucraina să primească avioane moderne de luptă, precum F-16, pentru „a contra această amenințare, pentru a ne proteja orașele”.

Defense Express a scris sâmbătă că folosirea acestui nou tip de bombă a fost observată pentru prima dată în urmă cu câteva săptămâni, în regiunea Cernihiv, unde au fost găsite resturile unui marcaj care corespundea UPAB-1500 B.

Ce este bomba UPAB-1500 B

Conform Defense Express, bomba ghidată UPAB-1500 B a fost dezvăluită pentru prima dată la o expoziție de armament din Rusia în 2019.

Bomba ar fi concepută pentru a lovi obiective extrem de protejate, de la o distanță de până la 40 de kilometri, având un focos de 1.100 de kilograme, care poate străpunge betonul.

Greutatea totală a bombei ghidate, echipate cu sisteme de navigație inerțiale și prin satelit, ar fi de 1.525 de kilograme, putând fi lansată din avioanele de luptă.