O declaraţie făcută de președintele Volodimir Zelenski în 24 frebruarie, la un an de la invazia Rusiei în Ucraina, a fost scoasă din context și folosită în Statele Unite, inclusiv de politicieni care se opun sprijinului dat de SUA Kievului. „SUA vor trebui să-şi trimită la război fiii şi fiicele, exact aşa cum şi noi ne trimitem fiii şi fiicele”, este dezinformarea răspândită, scrie CNN.

Volodimir ZelenskiFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un videoclip ajuns viral sugerează în mod eronat că Zelenski le-ar fi cerut americanilor să-și trimită fiii și fiicele pentru a lupta în războiul din Ucraina.

Videoclipul, care are 19 secunde, a fost vizionat de milioane de ori pe Twitter, iar un politician american de dreapta a repetat mesajul fals la Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC) a republicanilor.

Clipul îl arată pe Zelensk vorbind în conferință de presă, în timp ce un interpret îi traduce cuvintele în engleză:

  • „SUA vor trebui să-și trimită fiii și fiicele, exact așa cum ne trimitem și noi fiii și fiicele, la război.
  • Și vor trebui să lupte, pentru că vorbim despre NATO.
  • Și vor muri. Doamne ferește, pentru că este un lucru oribil”.

Contestatarii sprijinului militar și financiar acordat de Statele Unite Ucrainei s-au repezit să speculeze declarațiile, susținând că Zelenski cere ca SUA să-și trimită tinerii să apere Ucraina în fața Rusiei.

Ce voia să spună de fapt Zelenski

Volodimir Zelenski nu se referea însă la războiul din Ucraina.

Anterior, el spusese că dacă Ucraina va pierde războiul cu Rusia, este foarte probabil ca Vladimir Putin să decidă şi invadarea ţărilor baltice. Iar cum acestea sunt membre NATO, potrivit articolului 5 al Alianţei, celelalte state, inclusiv SUA, trebuie să intervină în ajutorul lor. În acest context, „fiii şi fiicele” americanilor ar fi urmat să ajungă la război. Conform tratatului care guvernează NATO, un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor. Ucraina nu este membră NATO, notează CNN.

Lăsând la o parte contextul în care Zelenski a discutat despre această situație ipotetică, pe care a folosit-o pentru a-și susține argumentul pentru ajutorul dat de SUA în apărarea Ucrainei, sensul declarațiilor a fost deformat în videoclipul distribuit masiv pe rețelele sociale. De când a devenit viral, videoclipul a fost verificat, printre alții de CNN, Reuters și jurnalistul BBC Shayan Sardarizadeh.

Cum s-a amplificat mesajul fals

Conform CNN, această dezinformare continuă să circule. În timp ce unii politicieni au eliminat postări despre videoclip după ce au aflat că declarațiile au fost scoase din context, alte voci din politica americană au amplificat dezinformarea.

La Conferinţa de Acţiune Politică Conservatoare (CPAC) de vineri, la care a luat parte și fostul președinte american Donald Trump, republicanca Marjorie Taylor Greene a spus că Partidul Republican are datoria de a proteja copiii.

Enumerând presupusele amenințări la adresa copiilor, ea a susținut:

  • „Zelenski a spus că vrea ca fiii și fiicele noastre să moară în Ucraina.
  • Mă uit la o cameră și îi voi spune direct lui Zelenski: ar fi bine să-ți lași mâinile departe de fiii și fiicele noastre, pentru că nu vor muri acolo”
  • ai târziu, în discursul ei, ea a spus: „Mă uit la o cameră și îi voi spune direct lui Zelensky: Ar fi bine să-ți ții mâinile departe de fiii și fiicele noastre, pentru că nu vor muri acolo”.