Armata rusă a pierdut atâtea echipamente de luptă grele în Ucraina încât a ajuns să scoată din depozite tancuri și alte blindate vechi de 60-70 de ani, până și cea mai prestigioasă forță de luptă cu tancuri a Moscovei fiind dotată cu „antice” T-62 ce au fost „modernizate”, afirmă experții militari britanici.

Șenilă a unui vechi tanc sovietic model T-62Foto: DreamsTime / Radist

Ce spune ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață:

  • Armata rusă a continuat să reacționeze la pierderile de vehicule blindate grele prin desfășurarea de tancuri de luptă principale T-62, vechi de 60 de ani.
  • Există o posibilitate foarte reală ca până și unitățile Armatei 1 de tancuri a Gărzii, care se presupune că este suprema forță de tancuri a Rusiei, să fie reechipate cu T-62 pentru a compensa pierderile anterioare. Armata 1 de tancuri a Gărzii ar fi trebuit să primească începând cu anul 2021 tancuri principale de luptă de ultimă generație T-14 Armata (lucru ce nu s-a întâmplat).
  • În ultimele zile, în premieră pe frontul din Ucraina, au fost identificate și BTR-50, transportoare blindate rusești de trupe intrate în serviciu în anul 1954.
  • Începând din vara anului 2022, aproximativ 800 de T-62 au fost scoase din depozite, iar unele dintre ele au primit sisteme optice modernizate, care foarte probabil le vor îmbunătăți eficiența pe timp de noapte.
  • Cu toate acestea, aceste două tipuri de vehicule de epocă vor avea multe vulnerabilități pe câmpul de luptă al zilelor noastre, inclusiv absența unui blindaj reactiv la explozie modern.

Imagini cu „modernizatul” T-62 au apărut pe rețelele de socializare, fiind evident că acestea au fost dotate cu sisteme optice noi, dar nu au primit și blindaj reactiv.

Trebuie precizat că „modernizarea” s-a făcut cu un sistem de țintire care era performant în urmă cu 50 de ani.

(foto articol: ©Radist|Dreamstime.com)