Departamentul de Stat al SUA este la curent cu „înregistrarea video macabră” a execuției unui soldat ucrainean neînarmat, care s-ar afla în captivitate în Rusia, a declarat marți purtătorul de cuvânt Ned Price, citat de CNN.

Soldat executatFoto: Twitter - Legiunea georgiana

„Imaginile sfâșietoare cu acest ucrainean neînarmat executat după ce a făcut o simplă declarație „Glorie Ucrainei” sunt uluitoare din punct de vedere al barbariei lor”, a declarat Price în timpul unei ședințe informative a Departamentului de Stat.

„Credem că Rusiei ar trebui să îi fie rușine”, a continuat el. „Ea ignoră regulile de bază ale războiului, umanitatea de bază, decența de bază ... atunci când forțele sale iau parte la atrocități ca aceasta”.

Price a adăugat că nu a fost prima dovadă a atrocităților rusești în Ucraina. „Din nefericire, probabil că nu va fi ultima numărătoare pe care partenerii noștri ucraineni o fac cu privire la potențiale atrocități de crime de război având înregistrate acum zeci de mii de cazuri”, a spus el.

Armata ucraineană a anunțat că l-a identificat pe curajosul său soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, uciderea prizonierului de război fiind filmată și distribuită pe rețelele de socializare.

Numele celui ucis era Timofei Mikolayovici Șadura, militar al brigăzii 30 mecanizate, care a luat parte la luptele din apropierea orașului Bahmut, în estul țării, și care era considerat dispărut din 3 februarie, a precizat armata ucraineană.

„Împușcarea unui prizonier neînarmat reprezintă o ignorare cinică și fățișă a dreptului umanitar internațional și a legilor războiului. Aceasta este ceea ce fac criminalii josnici, nu combatanții. Invadatorii ruși au demonstrat încă o dată că obiectivul lor principal în Ucraina este doar exterminarea brutală a ucrainenilor”, a acuzat sursa citată.

Videoclipul care a stârnit oroare arată un militar neînarmat, îmbrăcat în ținută de luptă ucraineană, care fumează o țigară în apropierea a ceea ce pare a fi o poziție de luptă.

Bărbatul este apoi arătat scoțându-și țigara din gură, suflând fumul și poate fi auzit spunând „Slavă Ucrainei”, înainte ca soldații care nu apar în cadru să tragă mai multe focuri de armă asupra lui.