Armata ucraineană a anunțat că l-a identificat pe curajosul său soldat ale cărui ultime cuvinte, înainte să fie executat de ruși, au fost „Glorie Ucrainei”, uciderea prizonierului de război fiind filmată și distribuită pe rețelele de socializare.

Curajosul soldat ucrainean ucis de ruși, deși era prizonier de războiFoto: Captura Twitter

Numele celui ucis era Timofei Mikolayovici Șadura, militar al brigăzii 30 mecanizate, care a luat parte la luptele din apropierea orașului Bahmut, în estul țării, și care era considerat dispărut din 3 februarie, a precizat armata ucraineană.

„Împușcarea unui prizonier neînarmat reprezintă o ignorare cinică și fățișă a dreptului umanitar internațional și a legilor războiului. Aceasta este ceea ce fac criminalii josnici, nu combatanții. Invadatorii ruși au demonstrat încă o dată că obiectivul lor principal în Ucraina este doar exterminarea brutală a ucrainenilor”, a acuzat sursa citată.

„Nici măcar o singură moarte a unui soldat al nostru nu va rămâne nepedepsită. Dar o vom face într-un mod legal și corect - pe câmpul de luptă, în instanță sau la un tribunal internațional. Cu sânge rece, respectând regulile războiului și cu onoare, îi vom răzbuna cu siguranță pe toți! Veșnică amintire și glorie eroului!”, a mai spus armata ucraineană.

Curajosul soldat a spus „Glorie Ucrainei” înainte să fie executat

Reacția vine după ce pe rețelele de socializare a apărut un clip video în care soldatul ucrainean neînarmat, ce pare să fie prizonier de război, fumează o țigară și este auzit spunând „Glorie Ucrainei”, înainte să fie doborât de o ploaie de gloanțe. Se aude o voce, care spune: „Mori, javră!” în limba rusă.

ATENȚIE, imagini cu posibil impact emoțional:

Într-un mesaj de luni seară, Volodimir Zelenski a reacționat la clipul „care arată cum ocupanții au ucis cu brutalitate un luptător care le-a spus cu curaj în față: „Glorie Ucrainei!”. „Vreau să răspundem cu toții la cuvintele sale în unitate: „Glorie eroului! Glorie eroilor! Glorie Ucrainei! Îi vom găsi pe criminali”, a adăugat el.

Recompensă pentru numele celor vinovați

Un cunoscut avocat, Masi Naiem, care a fost rănit anul trecut în luptele din estul Ucrainei, a anunţat o strângere de fonduri ce vor fi oferite ca recompensă oricărei persoane care îi va identifica pe cei responsabili.

El personal a promis 1.000 de dolari, şi - conform Gazeta.ua - anunţului său i-au răspuns mai mulţi cetăţeni, dintre care unii s-au declarat dispuşi să ofere chiar mai mult. Recompensele pentru numele ucigaşilor au ajuns la 20.000 de dolari, conform Gazeta.ua, preluată de Agerpres.

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat pe Telegram că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a înregistrat executarea soldatului ucrainean drept un caz penal, conform unei părţi a Codului Penal referitoare la încălcările legilor şi obiceiurilor războiului.

„Chiar şi războiul are propriile legi”, a spus el, adăugând că procurorii de la biroul său vor conduce cazul.

„Există reguli de drept internaţional ignorate în mod sistematic de către regimul criminal rusesc. Dar mai devreme sau mai târziu, va veni şi pedeapsa”, a spus oficialul ucrainean.

Bărbatul din înregistrarea video era prizonier de război ucrainean, iar incidentul se înscrie în „politica deliberată de teroare” a Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Yermak. „Uciderea unui prizonier este cea mai recentă crimă de război rusă”, a scris Yermak într-un tweet. „Pentru fiecare astfel de crimă de război va exista răsplată”, adaugă el.