Un celebru luptător ucrainean, Dmitro Koţiubailo, cunoscut sub numele de „Da Vinci”, a fost ucis în luptele de la Bahmut, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său adresat naţiunii, mesajul său fiind că eroii nu vor fi uitaţi, dar că indiferent de ce se întâmplă Ucraina trebuie să reziste.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dmitro Koţiubailo era un soldat binecunoscut în Ucraina, după ce se înrolase şi lupta împotriva trupelor ruseşti încă din 2014, de când era doar un adolescent, scrie News.ro.

„Astăzi, Dmitro Koţiubailo, "Da Vinci", erou al Ucrainei, voluntar, om-simbol, om de curaj, a fost ucis în acţiune. A fost luptător al brigăzii 67-a mecanizate, comandant al unui batalion. A fost ucis în bătălia de lângă Bahmut, în bătălia pentru Ucraina. Din 2014, el a apărat independenţa noastră şi demnitatea poporului nostru. Unul dintre cei mai tineri eroi ai Ucrainei. Unul dintre cei a căror istorie personală, caracter şi curaj au devenit pentru totdeauna istoria, caracterul şi curajul Ucrainei”, a spus Volodimir Zelenski.

„De mai bine de nouă ani, eroii ucraineni luptă pentru viitorul Ucrainei în bătălii crâncene pentru ţară. Pacea şi siguranţa relativă în oraşele din spatele frontului este isprava lor. Încrederea noastră în victoria Ucrainei este rezistenţa şi puterea lor”, a subliniat Zelenski.

„Ucraina îşi va aminti întotdeauna de eroii săi. Amintirea noastră despre ei va dăinui, iar inamicul care a venit în Ucraina va pieri”, a asigurat liderul ucrainean, care şi-a exprimat mulţumirile şi recunoştinţa faţă de toţi cei care luptă pentru Bahmut şi a căror „rezistenţă şi perseverenţă distrug armata ocupantului din Donbas”.

Cuvintele lui Zelenski sunt ecoul justificării pe care a invocat-o şi într-un interviu acordat CNN pentru faptul că armata ucraineană continuă să opună rezistenţă la Bahmut şi refuză să se retragă.

Dacă forţele ruse vor prelua controlul la Bahmut, trupele ruseşti vor avea „cale liberă” pentru a cuceri alte oraşe din Ucraina, a avertizat preşedintele Zelenski în interviul acordat CNN. „Acest lucru este tactic pentru noi, înţelegem că după Bahmut, ei ar putea merge mai departe. Vor avea cale liberă spre alte oraşe din Ucraina, în direcţia Doneţk, în estul Ucrainei”, a explicat el.

În ciuda zvonurilor privind o retragere iminentă a trupelor sale, preşedintele Ucrainei a declarat luni că a dat instrucţiuni armatei pentru a găsi forţe care să consolideze apărarea oraşului din est aflat sub un asediu continuu, care consumă, deopotrivă, forţele ucrainene, dar şi mai mult pe cele ruse.

Zelenski anunță că a avut loc şi un nou schimb de prizonieri cu Rusia

„Glorie tuturor celor care oferă rezultate pentru Ucraina în cele mai grele bătălii! Glorie fiecărui soldat, sergent, ofiţer şi general care se află în luptă alături de oamenii lor!”, a spus Zelenski în mesajul transmis marţi seara.

„Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ne elibera ţara cât mai curând posibil, pentru a pune un capăt istoric încercărilor de a priva statul şi poporul nostru de libertate. Toate activităţile statului nostru şi ale tuturor celor care ne ajută sunt îndreptate spre acest obiectiv”, şi-a asigurat compatrioţii preşedintele Ucrainei.

El a anunţat că a avut loc şi un nou schimb de prizonieri cu Rusia, iar 130 de soldaţi ucraineni au fost aduşi acasă. „Aşa cum ne amintim fiecare colţ al ţării noastre care se află sub ocupaţie, ne amintim fiecare persoană aflată în captivitate rusă. Îi vom elibera pe toţi”, a promis preşedintele.

Totodată, el le-a indicat soldaţilor ucraineni de pe front să captureze noi prizonieri de război, pentru a reface „fondul de schimb”. „Le mulţumesc tuturor soldaţilor noştri de pe linia frontului, care realizează cât de important este pentru noi, pentru Ucraina, să refacem fondul de schimb. Indiferent ce se întâmplă, trebuie să rezistăm. Indiferent ce se întâmplă, trebuie să ne amintim de toţi eroii noştri”, şi-a încheiat Zelenski mesajul de marţi seara.

___