Polonia a anunțat marți că până la sfârșitul acestei săptămâni va trimite Ucrainei toate tancurile Leopard 2 pe care le-a promis Kievului, relatează Reuters.

Tanc german Leopard 2Foto: Cristoph Schmidt / AFP / Profimedia Images

„Patru (tancuri Leopard 2) sunt deja în Ucraina, alte 4 vor merge în Ucraina săptămâna aceasta”, a anunțat la o conferință de presă ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak.

Polonia a anunțat în data de 11 ianuarie a acestui an că intenționează să trimită o companie de 14 tancuri Leopard 2 Ucrainei pentru a se apăra împotriva invaziei rusești. Guvernul de la Varșovia a fost primul partener al Ucrainei care a promis că îi va trimite tancuri de fabricație occidentală, și nu doar vehicule de luptă sovietice recondiționate sau modernizate.

Primele 4 tancuri Leopard 2 au ajuns în Ucraina pe 24 februarie, cu ocazia unei vizite efectuate la Kiev de premierul Mateusz Morawiecki la împlinirea unui an de la declanșarea invaziei rusești.

Ministrul Błaszczak a fost cel care a anunțat și la momentul respectiv de la Varșovia că tancurile Leopard 2 promise Kievului „sunt deja în Ucraina”, precizând ulterior că este vorba de 4 vehicule de luptă.

„Premierul nu a putut fi astăzi aici, el a mers la Kiev pentru a duce tancurile Leopard, care vor fi primul lot livrat Ucrainei”, a declarat și președintele Andrzej Duda în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al țării ce a avut loc pe 24 februarie.

Oficialii de la Kiev au solicitat tancuri occidentale, printre care și modelul Leopard fabricat în Germania, încă de la începutul invaziei rusești dar până la momentul respectiv partenerii săi din Vest îi furnizaseră doar vehicule de luptă de fabricație sovietică.

Tancurile occidentale ce urmează să ajungă în Ucraina

După săptămâni de opoziție și negocieri tensionate între Berlin, Varșovia și celelalte state care doreau un sprijin militar mai ferm pentru Ucraina, cancelarul german Olaf Scholz a anunțat pe 25 ianuarie că guvernul său va trimite o companie de tancuri Leopard 2 Kievului.

El a precizat de asemenea că Germania va autoriza ca statele care dețin astfel de tancuri de fabricație germană să le poată transfera Ucrainei dacă doresc să facă acest lucru. Regulile privind achizițiile de echipament militar între statele membre ale NATO prevăd această condiție obligatorie pentru transferul de armament către o țară terță.

Polonia anunțase însă deja că va ignora un eventual aviz negativ al Berlinului.

Pe 3 februarie, un purtător de cuvânt al guvernului german a confirmat că aceleași măsuri au fost dispuse și pentru modelul Leopard 1, fără a preciza însă ce număr de tancuri de acest tip va pregăti Berlinul pentru a fi trimise Ucrainei.

Mai multe țări europene și-au exprimat intenția de a trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei imediat după anunțul făcut de Scholz în ianuarie, însă Canada a fost cea care le-a luat fața tuturor, anunțând pe 5 februarie că a trimis primul vehicul de luptă de acest tip Kievului. Guvernul de la Ottawa a anunțat însă că va furniza în total doar 4 tancuri Leopard 2 Ucrainei.

Marea Britanie și Statele Unite au anunțat la rândul lor că vor trimite tancuri de fabricație occidentală forțelor armate ucrainene, modelul Challenger 2, respectiv Abrams. Britanicii au promis o companie de 14 tancuri de fabricație autohtonă, în timp ce președintele american Joe Biden a anunțat 31 de tancuri americane pentru Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 377-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.