Muzeul Metropolitan de Artă din New York a reclasificat unele dintre picturile sale. Doi artiști, cândva etichetați drept ruși, sunt acum clasificați drept ucraineni, iar o pictură a impresionistului francez Edgar Degas a fost redenumită din „Dansatoare rusă” în „Dansatoare în rochie ucraineană”, relatează CNN.

Muzeul Metropolitan de Artă din New York Foto: Marco Brivio / imageBROKER / Profimedia

Pentru Oksana Semenik, jurnalistă și istorică, aceste schimbări reprezintă un fel de reabilitare. Ea a desfășurat o campanie de luni de zile pentru a convinge instituțiile din Statele Unite să redenumească operele de artă istorice despre care crede că sunt prezentate în mod greșit drept rusești.

Dansatoare în rochie ucraineană / Foto: MET/BOT / Alamy / Alamy / Profimedia

La Met, acestea includ lucrări ale lui Ilia Repin și Arhip Kuindji, artiști a căror limbă maternă era ucraineană și care au descris multe scene ucrainene, chiar dacă regiunea făcea, la vremea lor, parte din Imperiul Rus.

Repin, un pictor renumit din secolul al XIX-lea, care s-a născut în ceea ce este acum Ucraina, a fost reetichetat în catalogul Met drept „Ucrainean, născut în Imperiul Rus”, iar la începutul fiecărei descrieri a lucrărilor sale scrie acum „Repin s-a născut în mediul rural. Orașul ucrainean Ciuhuiiv când făcea parte din Imperiul Rus”.

Pe contul de Twitter al lui Semenik, Istoria artei ucrainene, care are peste 17.000 de urmăritori, ea a scris: „Toate peisajele celebre [ale lui Repin] erau despre Ucraina, Dnipro și stepe. Dar și despre poporul ucrainean”.

Unul dintre contemporanii mai puțin cunoscuți ai lui Repin, Kuindji s-a născut la Mariupol în 1842, când orașul ucrainean făcea și parte din Imperiul Rus, naționalitatea sa fiind și ea actualizată. Textul pentru „Apus roșu” al lui Kuindji la Met a fost actualizat și a fost adăugată următoarea propoziție: „în martie 2022, Muzeul de Artă Kuindji din Mariupol, Ucraina, a fost distrus într-un atac aerian rusesc”.

Referitor la recentul proces de reetichetare, Met a declarat pentru CNN într-o declarație că instituția „cercetează și examinează în mod continuu obiectele din colecția sa pentru a determina modul cel mai adecvat și precis de a le cataloga și de a le prezenta. Catalogarea acestor lucrări a fost actualizată în urma cercetărilor efectuate în colaborare cu cercetători din domeniu.”