Președintele Klaus Iohannis cataloghează drept „grav și regretabil” incidentul produs marți deasupra Mării Negre, unde o dronă s-a prăbușit din cauza avioanelor rusești.

Dronă americană MQ-9 ReaperFoto: DVIDS
  • „Incidentul cu o dronă care a avut loc ieri este grav și regretabil.
  • Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

El a făcut aceste declarații într-o conferință de presă susținută alături de președintele Bulgariei, Rumen Radev, la Sofia.

Este prima reacție a unui oficial român în cazul incidentului de marți.

Reamintim că un avion de luptă rusesc a provocat marți prăbușirea unei drone MQ-9 Reaper a Forțelor aeriene americane deasupra Mării Negre. Drona Reaper și două avioane SU-27 Flanker operau peste apele internaționale deasupra Mării Negre.

Unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei și a eliberat combustibil în fața aeronavei fără pilot, potrivit unui oficial american citat de CNN. Unul dintre avioane a deteriorat apoi elicea dronei Reaper, care este montată pe spatele dronei, a spus oficialul. Avariile produse elicei au forțat SUA să prăbușească drona Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Drona decolase din România

Drona americană decolase de la baza sa din România, a declarat pentru New York Times un oficial militar american de rang înalt.

Aeronava fără pilot MQ-9 Reaper decolase marți dimineață de la bază pentru o misiune obișnuită de recunoaștere, care durează de obicei între nouă și zece ore, potrivit sursei citate.

Deși modelul MQ-9 poate fi dotat cu rachete Hellfire, această dronă nu era înarmată și efectua operațiuni de supraveghere la aproximativ 120 kilometri sud-vest de Crimeea când a fost interceptată de cele două avioane rusești, a precizat oficialul citat.

Statele Unite au spus că drona efectua operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de avionul rusesc.

Oficialul nu a spus de unde decolase aparatul, dar România găzduiește, începând din 2019, drone Reaper la baza aeriană de la Câmpia Turzii, aceste aeronave fiind folosite pentru misiuni de supraveghere.