Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit miercuri la Moscova pe dictatorul sirian Bashar al-Assad, la împlinirea a 12 ani de la revoltele împotriva regimului său care au dus în cele din urmă la izbucnirea războiului civil din Siria, relatează AFP și News.ro.

Vladimir Putin si Bashar al-Assad la KremlinFoto: Vladimir Gerdo / Sputnik / Profimedia

Kremlinul a pus întâlnirea pe seama eforturilor de a reconcilia Siria și Turcia în contextul în care cărţile au fost refăcute în mod spectaculos în Orientul Mijlociu prin restabilirea relaţiilor diplomatice între Iran şi Arabia Saudită, sub patronajul Chinei.

O mediere a Kremlinului a unei reconcilieri între cele două țări aflate pe poziții radical diferite începând cu 2011 ar permite Moscovei să-şi reafirme greutatea diplomatică, în pofida izolării sale de Occident de la începutul războiului din Ucraina.

Întâlnirea lui Putin cu Bashar al-Assad, care a sosit la Moscova marţi seara, a început cu o întrevedere cu delegaţiile, urmată de un tête-à-tête, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Acesta a mai declarat că Putin și Bashar al-Assad au discutat despre reconstrucţia Siriei după război şi despre continuarea rezolvării problemei siriene.

„Relaţiile Turciei cu Siria vor fi afectate cu siguranţă într-un fel sau altul” de aceste discuţii, a adăugat el.

Putin încearcă să joace din nou pe scena mare a diplomației mondiale

Rusia şi Turcia au interese divergente în Siria, unde Moscova susţine regimul al-Assad, iar Ankara grupări rebele care vor să-l răstoarne de la putere în Războiul Civil din 2011.

Cu toate acestea, Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au legat o relaţie solidă în ultimii ani, care explică încercarea Moscovei de reconciliere turco-siriană.

Erdogan a anunţat în mai multe rânduri, în ultimele luni, că este pregătit să se întâlnească cu al-Assad pentru a „dezgheţa” relaţiile.

Turcia şi Siria, două state vecine apărute după căderea Imperiului Otoman în urma Primului Război Mondial, au fost devastate la începutul lui februarie de un dublu cutremur soldat cu peste 50.000 de morţi în ambele ţări.

Acest cutremur a dat naştere unei intense „diplomaţii a seismului”, care a permis Siriei să iasă ușor din izolare, după ce mai multe ţări arabe au luat legătura cu ea pentru a-i trimite ajutoare.

Presa turcă scrie că diplomaţi din Rusia, Turcia, Siria şi Iran urmează să se reunească săptămâna aceasta la Moscova în vederea pregătirii unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai celor patru ţări.