Armata rusă a anunțat miercuri că a început desfășurarea de exerciţii militare navale în Marea Arabiei împreună cu China și Iran, două țări partenere ale Moscovei unite de opoziția lor față de Occident, scrie AFP.

Fregata rusă „Amiral Gorşkov” este echipată cu racheta hipesonică ZirconFoto: Pavel Lvov / Sputnik / Profimedia

„Un exercițiu naval trilateral (...) la care participă marina rusă, marina chineză și forțele navale iraniene a început astăzi în apele Mării Oman (Marea Arabiei), în apropiere de portul iranian Chabahar”, a anunțat Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

Rusia a trimis pentru aceste manevre militare un detașament al Flotei sale de Nord, inclusiv fregata Amiral Gorșkov și un petrolier. China va avea la dispoziție distrugătorul Nanjing, iar Iranul fregatele Sahand și Jamaran, precum și corveta Bayandor.

Conform Moscovei, scopul acestora este de a efectua „manevre comune și focuri de artilerie pe timp de zi și de noapte”, de a se antrena în „eliberarea unei nave capturate” și de a lucra la „asistența acordată navelor aflate în pericol”.

Rusia a efectuat mai multe exerciții militare cu partenerii săi de la începutul ofensivei sale militare în Ucraina, lansată în urmă cu mai bine de un an.

Pe lângă manevrele cu aliatul său belarus, Moscova a participat în februarie la exerciții navale cu China și Africa de Sud. De asemenea, Rusia a efectuat exerciții navale cu Beijingul în decembrie și exerciții aeriene în noiembrie.

Moscova și Beijingul se prezintă ca o contrapondere geopolitică față de SUA și aliații săi. Iranul, la rândul său, este acuzat că a furnizat Rusiei arme și muniții pentru ofensiva sa în Ucraina, inclusiv drone explozive.

___