Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare a 95 de vehicule tactice ușoare (JLTV) și echipamente aferente României, a anunțat, marți, Pentagonul. România a cerut anterior 35 de JLTV-uri, ceea ce a adus întregul potențial de vânzare la 129 de JLTV-uri, în valoare de până la 104 milioane de dolari, scrie Reuters.

Oshkosh JLTVFoto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

În ciuda aprobării de către Departamentul de Stat, asta nu indică și faptul că a fost semnat un contract sau că s-au încheiat negocierile.

Pentagonul a declarat că Oshkosh a fost contractorul principal pentru echipamente.

Potrivit unui articol Defenseromania.ro de la începutul anului, compania americană Oshkosh Defense a anunțat că U.S. Army Contracting Command - Detroit Arsenal a plasat o comandă, la 3 ianuarie 2023, în valoare de 102 milioane de dolari pentru vehicule tactice ușoare JLTV care vor fi livrate către România, Lituania, Macedonia de Nord, Brazilia și Muntenegru.

Cel mai probabil, vehicule blindate de luptă JLTV care urmează să fie livrate României vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS), ca parte a unui contract în valoare de 227 de milioane lei, nota atunci Defenseromania.ro.

Sursa citată scria că România va achiziționa vehicule blindate de luptă JLTV, produse de americanii de la Oshkosh, în valoare de aproximativ 227 de milioane lei cu TVA (adică aproximativ 49 de milioane de dolari). Blindatele vor intra în dotarea Forțelor pentru Operații Speciale (FOS).

Pe lângă contractul de înzestrare cu JLTV a forțelor speciale, Oshkosh oferă JLTV și în programul de înzestrare cu blindate și neblindate 4x4 pentru Armata României.

Un vehicul blindat Oshkosh JLTV costă între 230-270.000 de dolari și poate ajunge la 433.539 de dolari, cu tot cu echipamentul militar care include și rachete ghidate anti-tanc. Ceea ce înseamnă că Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) ale Armatei Romaniei ar putea primi în jur de 120-130 de vehicule tactice JLTV.

Citește și: