Tot mai mulți funcționari ruși și persoane apropiate puterii de la Kremlin au interdicție de a călători în străinătate, restricția fiind impusă pentru ca aceștia să nu dezerteze, unii fiind probail nevoiți să-și predea pașapoartele la FSB, potrivit evaluării britanice de miercuri dimineață.

Pașaport rusescFoto: Vladimir Zuev / Alamy / Alamy / Profimedia

Ce spune ministerul britanic al apărării:

  • După începutul invaziei în Ucraina, funcționarii și angajații publici din sectorul public rusesc au fost supuși unor restricții tot mai severe privind călătoriile în străinătate. Unii oficiali au fost probabil nevoiți să își predea pașapoartele Serviciului Federal de Securitate.
  • Funcționarii mai apropiați de centrul puterii se confruntă cu restricții și mai severe; oficialilor de la Kremlin li se interzice orice călătorie internațională de agrement.
  • Este vorba de extinderea unor măsuri care datează din epoca sovietică. Restricțiile de călătorie au fost înăsprite după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
  • Măsura este probabil menită să prevină fuga sau dezertarea unor funcționari din ce în ce mai nemulțumiți.
  • Există o posibilitate reală ca, pe măsură ce procesul de înăsprire a securității în cadrul statului rus continuă, restricțiile de călătorie să fie extinse pentru un număr tot mai mare de angajați din sectorul public.