Ministerul de Externe de la Kiev anunță că l-a invitat pe guvernatorul Foridei, Ron DeSantis, să viziteze Ucraina pentru a „înţelege” invazia rusă, după ce politicianul american ce se profilează drept aspirant la candidatura republicană pentru Casa Albă a apreciat că apărarea Ucrainei nu face parte din „interesele vitale” ale SUA şi că Washingtonul nu ar trebui să se implice şi mai mult în „disputa teritorială” dintre Ucraina şi Rusia.

Ron DeSantis, guvernatorul FlorideiFoto: Paul Hennessy-SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ron DeSantis „cunoaşte diferenţa între o „dispută” şi un război. Îl invităm să viziteze Ucraina pentru a avea o înţelegere mai profundă a invaziei pe scară largă efectuată de Rusia şi a ameninţărilor pe care le reprezintă pentru interesele SUA”, a scris miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Intervievat luni seară de postul Fox News, Ron DeSantis a exprimat cu privire la Ucraina o opinie asemănătoare cu cea a rivalului său din propriul partid, fostul preşedinte Donald Trump.

„Nu ne putem asuma un angajament într-un război în străinătate care se împotmoleşte, înaintea apărării propriei noastre ţări”, a spus DeSantis.

„Statele Unite au numeroase interese vitale, precum asigurarea securităţii frontierelor noastre, abordarea crizei de pregătire a armatei noastre, obţinerea securităţii şi independenţei energetice şi punerea sub control a puterii economice, culturale şi militare a Partidului Comunist Chinez, dar angajarea mai mult într-o dispută teritorială între Ucraina şi Rusia nu se numără printre ele”, consideră politicianul republican în vârstă de 44 de ani.

El s-a arătat de asemenea foarte critic faţă de poziţia adoptată în acest conflict de administraţia preşedintelui democrat Joe Biden, Ron DeSantis afirmând că nu trebuie ca Washingtonul să ofere Kievului „cecuri în alb”.

În perspectiva cursei interne din partid pentru desemnarea candidatului republican la alegerile prezidenţiale de anul viitor, într-un recent sondaj publicat de CNN intenţia de vot pentru DeSantis este de 39 %, faţă de 37% pentru Donald Trump.

Acesta din urmă a susţinut că, dacă ar mai fi fost la Casa Albă, nu am mai fi avut război în Ucraina. „Dacă aş fi fost preşedinte, acest război teribil s-ar fi terminat în 24 de ore, sau chiar mai puţin”, a spus Trump, tot la Fox News.

___