Președintele chinez Xi Jinping este așteptat să meargă în curând în vizită în Rusia la Vladimir Putin și apoi să discute prin legătură video cu Volodimir Zelenski, evenimente ce vor avea loc la câteva săptămâni după ce China a propus un plan în 12 puncte pentru pace în Ucraina, transmite Reuters.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Alexei Druzhinin / AP - The Associated Press / Profimedia

Ministerul chinez de externe a spus că este în legătură cu ambele părți și, deși nu a confirmat planul lui Xi de a purta discuții cu Putin sau Zelenski, există speculații potrivit cărora China ar putea încerca să îi aducă pe cei doi la masa negocierilor.

Iată câteva dintre aspectele pe care China și alții probabil le vor lua în considerare atunci când analizează perspectivele de pace în Ucraina.

De ce vrea Xi Jinping să medieze un acord

China a respectat în mod tradițional principiul său de a nu interveni în conflictele altor țări, în special în cele mai îndepărtate. Dar acordul de pace încheiat la Beijing săptămâna trecută între Arabia Saudită și Iran evidențiază obiectivul Chinei de a se poziționa ca o mare putere responsabilă sub conducerea lui Xi, spun analiștii.

„Xi ar vrea să fie văzut pe scena mondială ca un om de stat a cărui influență este cel puțin egală cu cea a liderului american", a declarat Wang Jiangyu, profesor de drept la City University of Hong Kong.

China este, de asemenea, dornică să dezamorseze acuzațiile că, în ce privește Ucraina, a luat partea agresorului, Rusia. Încercarea de a intermedia pacea este o inițiativă cu un cost redus care poate aduce profituri mari pentru China, chiar dacă un progres rapid este foarte puțin probabil, spun analiștii.

Care este propunerea de pace a Chinei

În documentul său în 12 puncte privind „soluționarea politică a crizei ucrainene", China a îndemnat ambele părți să fie de acord cu o dezescaladare treptată care să ducă la o încetare completă a focului.

Deși planul prevede protejarea civililor și respectarea suveranității tuturor țărilor, China s-a abținut de la a condamna Rusia pentru invazia sa. Planul a fost primit într-un mod rezervat atât de Rusia, cât și de Ucraina, în timp ce Statele Unite și NATO s-au arătat sceptice.

Ucraina, care afirmă că va lua în considerare încheierea unor acorduri de pace doar după ce trupele rusești vor părăsi teritoriul său, a contestat planul pentru că nu a menționat că Rusia ar trebui să se retragă în spatele granițelor existente de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, dar ulterior a declarat că este deschisă la „părți ale planului".

Rusia a spus că va efectua o „analiză nuanțată" al planului, dar că nu vede deocamdată niciun semn pentru o rezolvare pașnică.

Satele Unite au transmis că Beijingul s-a prezentat public ca fiind neutru și căutând pacea, în timp ce, în același timp, a preluat „narațiunea falsă" a Rusiei cu privire la război, i-a oferit asistență non-letală și a luat în considerare acordarea de ajutor militar. China nu are prea multă credibilitate ca mediator în ceea ce privește Ucraina, a spus și NATO.

Ce rol ar putea juca Beijingul

Analiștii spun că va fi greu pentru China să aducă Rusia și Ucraina la masa negocierilor, spre deosebire de Arabia Saudită și Iran, unde a fost vorba de o victorie diplomatică mai ușoară.

„Arabia Saudită și Iranul chiar vor să negocieze și să-și îmbunătățească relațiile, în timp ce Rusia și Ucraina nu vor, cel puțin deocamdată", a declarat Yun Sun, director al Programului China din cadrul Stimson Center (Washington).

Cu toate acestea, Xi ar putea acționa ca un canal auxiliar de comunicare, a spus Yun, ceea ce ar putea genera un impuls către discuții care deocamdată par improbabile, ambele părți înăsprindu-și pozițiile în acest război crâncen.

O încercare nereușită a Turciei, membră NATO, de a găzdui un dialog la Istanbul în săptămânile de după începerea războiului de anul trecut a subliniat această dificultate.

Ce pârghii au chinezii

Unii analiști spun că Beijingul se află într-o poziție mai bună decât Turcia pentru a media, deoarece are mai multe pârghii asupra Rusiei. China este cel mai important aliat al Rusiei și a cumpărat petrol rusesc și a oferit o piață pentru bunurile rusești evitate de țările occidentale.

China are, de asemenea, o anume influență asupra Ucrainei, care nu ar vrea să-și torpileze șansele de a beneficia de sprijin chinezesc pentru reconstrucția țării, a declarat Samuel Ramani, expert în Rusia la Universitatea Oxford.

China a amplificat comerțul cu Ucraina după ce Rusia a invadat Crimeea în 2014 și nu a recunoscut teritoriul anexat ca fiind rusesc, a subliniat el. „Și mai important, Zelenski nu vrea să provoace China atât de mult încât să înceapă să înarmeze Rusia", a adăugat Ramani.

Poate fi un mediator onest

Legăturile strânse ale Chinei cu Rusia înseamnă că rolul său va fi privit cu un profund scepticism. Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, China și Rusia au anunțat un parteneriat „fără limite".

În timp ce China a făcut apel la pace încă de la începutul războiului, a preluat în mare măsură poziția Rusiei, care a susținut că NATO a amenințat Rusia cu expansiunea sa spre est și că aliații occidentali ai Ucrainei au alimentat continuarea războiului prin furnizarea de armament.

Andrew Small, senior fellow la German Marshall Fund, a explicat că Beijingul vrea să fie văzut ca făcând partea sa pentru obținerea păcii pace, dar nu este pregătit să facă presiuni asupra lui Putin pentru a opri războiul și să-și sacrifice relațiile cu Rusia.

„Beijingul nu și-a aruncat toată influența în joc și nici nu a căutat să constrângă Rusia să facă ceva", a arătat el.