Polonia a anunțat că a destructurat o rețea de spionaj după ce presa locală a scris că mai multe persoane suspectate că spionează pentru Rusia au fost reținute, relatează Reuters.

Agenti ai ABW, serviciul de securitate interna al PolonieiFoto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia Images

Potrivit RMF FM, canalul care a anunțat în premieră reținerea presupușilor spioni ruși, grupul planifica activități de sabotaj.

„Aș vrea să subliniez marele succes atins de ofițerii Agenției de Securitate Internă, deoarece întreaga rețea de spioni a fost dată în vileag”, a declarat ministrul polonez al Apărării Mariusz Blaszczak pentru Polskie Radio 1.

„Aceasta este fără îndoială o dovadă că serviciile poloneze lucrează pentru securitatea țării noastre într-o manieră foarte eficientă”, a adăugat el.

Blaszczak nu a dorit să ofere mai multe informații, afirmând că detaliile cazului vor fi prezentate de ministrul de Interne Mariusz Kaminski în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată astăzi.

Însă potrivit informațiilor difuzate de RMF, cele 6 persoane arestate erau originare din țări aflate la est de Polonia și lucrau pentru serviciile de informații rusești.

RMF FM a transmis că spionii au ascuns camere de luat vederi la rute feroviare importante, în principal în regiunea Podkarpackie din sudul Poloniei. Potrivit aceleiași surse, camere au fost găsite și în apropierea aeroportului Jasionka de lângă Rzeszów, acesta devenind un punct cheie pentru transferarea de arme și muniții către Ucraina după declanșarea invaziei rusești în data de 24 februarie a anului trecut.

RMF a mai relatat că măsurile de securitate au fost sporite în cazul rutelor feroviare cheie și a instalațiilor de infrastructură critice după descoperirea rețelei de spioni.

Acuzații de spionaj în Polonia

În luna martie a anului trecut Polonia a expulzat nu mai puțin de 45 de diplomați ruși suspectați de spionaj.

O lună mai târziu, autoritățile poloneze au arestat doi cetățeni bieloruși pe care îi acuză de activități de spionaj.

„Sunt bănuiți, printre altele, că au efectuat operațiuni de recunoaștere a instalațiilor militare și civile de importanță critică pentru apărarea Republicii Polone”, se arăta într-un comunicat remis presei la momentul respectiv.

Mai târziu în cursul aceleiași luni Polonia a arestat încă doi bărbați acuzați de spionaj în favoarea Rusiei, de data aceasta un cetățean din Belarus și unul din Rusia.

„Rusul şi bielorusul, care acţionau în numele serviciilor ruse de informaţii împotriva Poloniei, au desfăşurat activităţi de recunoaştere cu privire la funcţionarea forţelor armate poloneze, inclusiv cu privire la desfăşurarea armatei în zona frontalieră polonezo-belarusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Stanislaw Zaryn.

La jumătatea lunii februarie a acestui an ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau a dezvăluit că Polonia a concediat toți diplomații educați la Moscova din corpul său diplomatic, atrăgând o reacție virulentă din partea Ministerului rus de Externe.

Urmărește ultimele evoluții din a 386-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.