Datele comerciale și vamale din perioada iunie-decembrie 2022 arată că societățile chineze au exportat 1.000 de puști de asalt și alte echipamente, precum piese pentru drone și veste antiglonț, către entități rusești, relatează Politico.

Videoconferință Xi Jinping - Vladimir PutinFoto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Profimedia

Una dintre companiile implicate este Da-Jiang Innovations Science & Technology Co. (DJI), care se află sub incidența sancțiunilor americane din 2021 pentru că a ajutat guvernul chinez să supravegheze comunitatea uigură persecutată din Xinjiang.

DJI a trimis piese pentru drone, inclusiv baterii și camere, unei întreprinderi rusești prin Emiratele Arabe Unite în noiembrie și decembrie 2022, citează Kyiv Independent.

Potrivit Politico, China North Industries Group Corporation Limited a transferat puștile în iunie 2022 către Tekhkrim, o companie care face afaceri cu armata rusă.

Nu există nicio dovadă explicită care să dovedească faptul că transporturile erau destinate câmpului de luptă, după cum notează Politico, având în vedere natura „cu dublă utilizare” a acestor produse.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, țările occidentale și-au exprimat îngrijorarea tot mai mare cu privire la potențiala implicare a Chinei în război.

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat într-un interviu acordat CBS News pe 24 februarie că China ia în considerare trimiterea de ajutor letal Rusiei și a adus subiectul în atenția publicului în speranța de a descuraja Beijingul să meargă mai departe cu o astfel de decizie.

Burns a subliniat că trimiterea de ajutor letal Rusiei ar fi un „pariu foarte riscant și nechibzuit” pentru președintele Chinei, Xi Jinping.

La 2 martie, cancelarul german Olaf Scholz a îndemnat China să nu înarmeze Rusia, încurajând Beijingul să „își folosească influența la Moscova pentru a îndemna la retragerea trupelor rusești” în schimb.

___