Președintele rus Vladimir Putin a ieșit joi cu noi sfaturi pentru miliardarii și elitele financiare ale Rusiei, îndemnând la investiții în noi tehnologii, unități de producție și întreprinderi care să ajute Moscova să depășească „tentativele Occidentului de a distruge economia” țării, relatează Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

Putin a mai declarat că până acum Rusia a sfidat aceste tentative și că firmele occidentale care au ales să rămână în Rusia au făcut alegerea inteligentă.

El a făcut comentariile în timpul unui discurs ținut la Congresul Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor din Rusia, prezența sa la eveniment marcând prima ocazie în care s-a întâlnit față în față cu unii dintre cei mai bogați oameni ai țării după declanșarea „operațiunii militare speciale” în data de 24 februarie a anului trecut.

Putin le-a mai transmis miliardarilor ruși că nu a avut de ales în ceea ce privește invadarea Ucrainei în contextul în care mulți dintre aceștia au fost sancționați de Occident după începerea războiului.

Printre cei prezenți s-au numărat oligarhii Oleg Deripaska, Vladimir Potanin, Alexei Mordașov, Andrei Melnicenko și Dmitri Mazepin.

Putin le-a mai transmis acestora că Rusia se confruntă cu un „război al sancțiunilor”, dar că și-a reorientat rapid economia către țările care nu au penalizat Moscova. Liderul de la Kremlin le-a mulțumit celor prezenți pentru munca lor în folosul statului rus.

Sfaturile lui Putin pentru oligarhii care și-au pierdut iahturile

În luna septembrie a anului trecut președintele Rusiei a oferit bogaților țării o altă serie de sfaturi, abordând subiectul bunurilor confiscate în Occident de la aceștia.

Vorbind la Forumul Economic Est organizat în orașul Vladivostok din Orientul Îndepărtat Rus, Putin a spus că oamenii de afaceri ruși nu și-ar pierde conturile și iahturile dacă le-ar ține în Rusia, nu în străinătate.

„Ar fi mai bine dacă aceste vapoare ar fi păstrate aici iar banii nu ar fi investiți în active străine, ci în dezvoltarea infrastructurii rusești”, a sfătuit el, adăugând că „situația actuală este o lecție pentru toată lumea”.

Liderul de la Kremlin a mai spus cu referire la Occident că mulți oameni de afaceri ruși „nu au păstrat nimic special acolo, peste deal” și s-a dovedit că au avut dreptate.

„Comunitatea de afaceri în ansamblul ei demonstrează astăzi cea mai înaltă responsabilitate față de țară”, a subliniat acesta.

La evenimentul de anul trecut au participat cu precădere oameni de afaceri și oficiali locali, acesta neavând anvergura conferinței organizate acum la Moscova, unde s-au prezentat printre cei mai cunoscuți oligarhi ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 386-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.