Cancelarul german Olaf Scholz şi prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu au anunţat joi, cu prilejul unei întâlniri avute la Berlin, că doresc să extindă cooperarea în materie de armamente între ţările lor, transmite agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Benjamin Netanyahu și Olaf ScholzFoto: ABDULHAMID HOSBAS / AFP / Profimedia

Scholz a reafirmat intenţia Germaniei de a achiziţiona sistemul israelian de apărare antiaeriană Arrow 3, un proiect despre care a spus că reprezintă un „foarte, foarte mare pas înainte” în cooperarea dintre cele două ţări.

După întrevedere, cancelarul a subliniat de asemenea că exporturile germane de arme către Israel vor continua. Este clar „că vom continua să furnizăm arme Israelului”, a afirmat el.

În trecut, Germania a livrat Israelului mai ales submarine, subvenţionând exporturile cu banii contribuabililor.

Germania consideră securitatea Israelului va fiind o prioritate de vârf a sa ca stat, dată fiind responsabilitatea Germaniei naziste pentru Holocaust în Al Doilea Război Mondial.

Sistemul israelian Arrow 3 urmează să devină parte a unui sistem de apărare antiaeriană european. El formează în prezent cel mai înalt nivel de apărare antirachetă multi-stadială al Israelului şi poate distruge sisteme de armament ofensive la altitudini de peste 100 km.

Nici unul din cei doi prim-miniştri nu a precizat când va fi semnat contractul şi care va fi amploarea sa.

„Am luat decizia să avansăm. Desigur, vom avansa cât de rapid posibil”, a afirmat Netanyahu.