EDUCATIE
Ministerul Educației spune că a creat un grup de revizuire a materiilor și orelor din învățământul primar, fără să știe dacă revizuiește ceva Ministerul Educației anunță că a înființat grupul pentru revizuirea planurilor-cadru din învățământul primar, fără să știe dacă este ceva de schimbat. “Pe baza analizei generale a planurilor-cadru și a implementării acestora, (…) se va decide cu privire la necesitatea eventualelor intervenții/revizuiri”, a răspuns Ministerul, la întrebarea HotNews.ro de ce nu a specificat în ordinul publicat în Monitor care sunt elementele pe care grupul de revizuire al planurilor cadru le vor schimba.
Evaluarea la finalul clasei a VI-a 2018: Elevii vor susține miercuri testarea transdisciplinară la Limbă și comunicare. Modele de subiecte la Limba română și o limbă străină Evaluarea de la finalul clasei a VI-a începe miercuri, 23 mai, cu testarea la Limbă și comunicare. Joi, elevii dau evaluarea la Matematică și Științe ale Naturii. Acestea sunt primele testări transdisciplinare. Scopul evaluării de la clasa a VI-a este preorientarea școlară a elevilor către un anumit tip de liceu sau de școală profesională duală. Proba de miercuri va cuprinde subiecte de Limba română, precum și de Limba modernă I (prima studiată în școală).
Cercetătorii din Ad Astra cer Ministerului să renunțe la condiția ca olimpicii să rămână în țară în schimbul accesării unor granturi: Orice «legare de glie» e contraproductivă ​Cercetătorii din Asociația Ad Astra cer Ministerului să nu mai condiționeze acordarea de granturi către olimpici de rămânerea lor în țară după studiile universitare. "Orice astfel de «legare de glie» este contraproductivă”, spun cercetătorii. Potrivit acestora,“pentru stoparea fenomenului de «fugă a creierelor», strategia de urmat este ca tânărul absolvent să fie lăsat și chiar încurajat să exploreze noi sisteme de educație și cercetare, din afara țării, acesta fiind singurul mod în care un tânăr poate ajunge la maturitate științifică”.
Ministerul Educației modifică pe șest materiile și numărul de ore din învățământul primar, dar profesorii trimit proiecte de manuale conforme actualului plan-cadru Ministerul Educației schimbă planul-cadru de acum 5 ani de la clasa pregătitoare-clasa a IV-a, fără să spună ce nu este bine acum și care e filosofia pe care o urmăresc noile planuri. Ministerul a făcut o comisie care să revizuiască documentul cu materiile și numărul de ore din învățământul primar, chiar în timp ce profesorii trimit manuscrise conforme actualelor planuri-cadru pentru ca ele să devină manuale. Potrivit surselor HotNews.ro, scopul modificărilor nu are nimic de-a face cu interesul copiilor, ci cu afacerea manualelor: așa autoritățile pot schimba toate manualele școlare noi de la clasele I-IV, unele care nu au nici măcar 2 ani de când sunt pe băncile școlii. Vezi în articol cine face parte din comisia care schimbă planurile-cadru de la învățământul primar 
Premieră pentru Laserul de la Măgurele A fost testată funcționarea întregului sistem, la o putere intermediară care îl face cel mai puternic din Europa Punct de cotitură în proiectul laserului de la Măgurele: astăzi a fost testată pentru prima dată funcționarea întregului sistemul de laseri, iar “rezultatele sunt excelente”, a declarat pentru HotNews.ro directorul ELI-NP, Nicolae Zamfir. Testarea s-a făcut pe o putere intermediară, de 3 Peta Wati (PW), care face însă ca România să aibă în acest moment cel mai puternic laser din Europa, a afirmat oficialul. Obiectivul de 10 PW este planificat să fie atins în februarie anul viitor.
O nouă încercare de a face Editura Pedagogică editor unic al manualelor: Ministerul Educației publică un proiect de OUG care spune că Regiile autonome pot fi reorganizate în societăți prin hotărâre de guvern Ministerul Educației face o nouă încercare de a transforma Editura din subordinea sa în unic editor al manualelor școlare. Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul Ministerului prevede că “Regiile autonome pot fi reorganizate ca societăți pe acțiuni (…) prin hotărâre de Guvern sau după caz, prin Hotărârea Consiliului Local”. Proiectul vine după ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Ordonanța trecută privind transformarea regiei EDP din regie în societate, chiar cu argumentul că reorganizarea unei regii în societate se face prin hotărâre de guvern. Precizăm că Ministerul încearcă să stabilească toate aceste acte după ce le-a dat în lucru profesorilor manuscrise de manuale, fără să aibă nicio bază legală.UPDATE Ministerul a publicat în Monitorul Oficial bugetul pe 2018 pentru EDP ca societate: 24 milioane lei pentru bunuri și servicii alocate Societății care va dispărea în momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitor
Examenul de limbă străină pentru admiterea în a V-a la clasele cu predare intensivă: cum se desfășoară probele scrise și orale, care este structura subiectelor Elevii care vor să urmeze a V-a în clase cu predare intensivă a unei limbi străine, iar numărul candidaților este mai mare decât numărul locurilor, vor susține un examen oral și unul scris de admitere în gimnaziu. Ministerul Educației a publicat Procedura de organizarea a testului de limbă pentru admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de predare. Potrivit acesteia, testul de limbă se organizează după încheierea celui de-al doilea semestru.
​DOCUMENT Studenții, raport despre învățământul superior: Universitățile reprezintă, pe alocuri, enclave politice. Legea să prevadă incompatibilitățile dintre funcțiile de conducere în universități și funcțiile politice “Universitățile reprezintă, pe alocuri, enclave politice, mai mult sau mai puțin fățiș”, avertizează liderul studenților, care anunță că ANOSR militează pentru introducerea în legislație a incompatibilității dintre funcțiile de conducere din mediul academic și funcțiile politice. Într-un raport asupra sistemului de învățământ superior, studenții spun că nimeni nu are acces la rezultatele evaluării prestației profesorilor universitari, ceea ce reprezintă “o ignorare sistematică a opiniei studenților”. Descarcă din articol Raportul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești
​Afacerea manualelor. Ministerul Educației le cere profesorilor manuscrise, fără să aibă nicio bază legală, fără să spună cine editează și plătește manualele ​Ministerul Educației a prelungit termenul până la care profesorii pot să trimită manuscrise de manuale, deși Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța care transformă Editura Didactică și Pedagogică în societate care editează manualele. În plus, nu există niciun act normativ care să spună că profesorii sunt cei care fac manualele și că Ministerul nu mai face licitație pe SEAP, ca anii trecuți. Fostul secretar de stat pe preuniversitar Gabriel Ispas avertizează că “răspunde cel care a luat decizia și cine a participat la luarea ei”. Ordonanța a fost aprobată de guvernul Tudose, când ministru era Liviu Pop. Întrebat de ce a mai cerut proiecte de manuale, după decizia CCR, actualul secretar de stat Lixandru a răspuns: “până nu apare în Monitor decizia CCR, nu putem stopa lucrurile. (…) În momentul în care a apărut decizia în MOF, orice demers care se mai întreprinde pe linia aceasta va fi ilegal. Dar nu va mai fi niciun demers”.
​​Subiecte Matematică Evaluarea de la clasa a IV-a, 2018: Vezi subiectele la Matematică pentru clasa a IV-a Subiectele de la evaluarea la Matematică a elevilor de clasa a IV-a au 20 de cerințe, pe care copiii au avut la dispoziție 60 de minute pentru a le rezolva. Subiectele de la testarea la Matematică pentru clasa a IV-a sunt construite pe modelul testelor PISA. Ele verifică în ce măsură copiii cunosc elementele de bază la Matematică prevăzute de curriculumul școlar național, la final de ciclu. Cu această ocazie, părinții pot vedea care a fost efortul depus la clasă atât de copiii lor, cât și de învățător, pentru că pot compara rezultatele de acum cu cele de la evaluarea la clasa a II-a.Descarcă din articol subiectele pe care elevii de clasa a IV-a le-au avut de rezolvat astăzi la evaluarea la Matematică
Curs pentru identificarea pseudoștiinței și a fenomenului fake news, organizat de ASUR ASUR - Asociatia Secular-Umanistă din Romania va organiza, joi, la Planeta Științei, un curs care are ca subiect diferențierea dintre știință și pseudoștiință, ”despre cum apar și de ce se infiltrează în societate idei care sunt demonstrabil false, dar și cum putem să le combatem”.
Avertisment către guvern - Cum fentează școlile “rușinea de la Evaluarea Națională”: Descurajează elevii cu rezultate slabe să se prezinte la examen, pentru ca media să fie mare Una dintre marile drame ale României este abandonul şcolar la clasa a VIII-a, când mii de elevi ratează Evaluarea Naţională din diferite motive. Unora le interzic profesorii să dea examenul ca să nu scadă media şcolii, alţii renunţa singuri pentru că pur şi simplu nu au unde să locuiască dacă ar ajunge la liceu. Elevi cu rezultate slabe au “interzis” de la profesori să se înscrie la Evaluare, ca să nu “tragă în jos” media pe școală la examen, avertizează o asociație, într-o scrisoare deschisă către Guvern. De cealaltă parte, inspectorul școlar de Brăila spune că nu profesorii îi abandonează pe elevi, ci statul, care nu pune în aplicare acea masă caldă sau subvenționarea locului la căminul școlar pentru copiii care provin din familii sărace.UPDATE Ministerul Educației spune că nu a primit nicio sesizare "referitoare la o situație concretă privind fenomenul menționat", dar că va "transmite o notă, în atenția tuturor inspectoratelor școlare județene"
​Subiecte Evaluarea de la clasa a IV-a, 2018: Subiectele la Limba română Subiectele de la evaluarea la Româna a elevilor de clasa a IV-a au fost construite în jurul a două texte, pornind de la care copiii au avut de răspuns la 15 cerințe. Timpul alocat rezolvării subiectelor a fost de 60 de minute. Amintim că elevii de clasa a IV-a au inceput astăzi evaluarile de la final de clasă, care verifică în ce măsură cunosc elevii noțiunile de bază prevăzute în curriculumul școlar la final de ciclu primar.Descarca din articol subiectele de la evaluarea de astăzi la Limba română 2018, clasa a IV-a
​Evaluarea la clasa a IV-a 2018. Elevii au susținut evaluarea la Limba romana Elevii de clasa a IV-a au început marți evaluarea de la finalul clasei. Testarea la Limba romana durează 60 de minute, timp în care copiii au de rezolvat subiecte de dificultate medie care verifică în ce măsură cunosc noțiunile de bază prevăzute în curriculumul școlar la final de ciclu primar. Evaluarea se desfășoară în clasa în care elevii învață în mod normal. Rezultatele nu vor fi trecute în catalog, ci le vor fi comunicate părinților pentru a ști care este nivelul copilului în fața unor subiecte făcute de Ministerul Educației, la finalul învățământului primar.Vezi în articol regulile evaluării și modele de teste
Asociația Human Catalyst: Elevii considerați slabi nu au voie să se înscrie la Evaluarea Națională Într-o scrisoare deschisă adresată premierul și ministrului Educației, Asociația Human Catalyst atrage atenția că există școli în care elevilor slabi le este interzis să se înscrie la Evaluarea Națională, solicitând sancționarea cadrelor didactice care fac acest lucru, potrivit Mediafax.
Coincidenţă la Ministerul Educaţiei: cele mai multe materiale didactice omologate aparțin firmei de la care Ministerul a vrut să cumpere fără licitație panouri de Centenar Ministerul Educației a omologat 165 de titluri care pot fi folosite de profesori și învățători la clasă, contra cost. Cele mai multe dintre materialele didactice aprobate acum de Minister aparțin editurii private Eurodidactica; este vorba despre aceeași firmă de la care Ministerul Educației a vrut să cumpere, fără licitație, panouri interactiv-educative de peste 2 milioane de lei, cu ocazia Centenarului, iar după întrebările HotNews.ro a retras anunțul de pe site, fără niciun alt detaliu. Acum, numele firmei apare în “Lista mijloacelor de învățământ omologate în perioada februarie-aprilie 2018, în vederea utilizării lor în învățământul preuniversitar”, publicată de Ministerul Educației. Vezi lista firmelor cu materiale didactice omologate de Ministerul Educației
Anchetă la Inspectoratul Scolar Vrancea, după apariția unor imagini în care ar apărea în ipostaze intime directoarea unui liceu din Focşani şi un elev de 18 ani Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea începe o anchetă, după ce în mediul online au apărut fotografii care i-ar înfățișa, în ipostaze intime, pe directorul Liceului de Arte din Focşani şi un elev de 18 ani. Directorul liceului, Tăicuţu Diana Rozalia, a demisionat luni dimineaţă, transmite News.ro.
Moţiunea simplă depusă de opoziție împotriva lui Valentin Popa va fi dezbătută şi votată luni de senatori  Moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei, Valentin Popa, depusă de parlamentari de la PNL şi USR, va fi dezbătută şi votată, luni, în plenul Seanatului. Documentul se intitulează ”PSD vinde locurile în Universităţi clientelei sale politice” şi face referire la repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018 – 2019. Semnatarii moţiunii susţin că această repartizare este subiectivă, contrară meritului şi performanţei, nu este fundamentată obiectiv şi este extrem de nedreaptă pentru studenţi, transmite news.ro.
Elevii olimpici susţin începând de astăzi sesiunea specială a bacalaureatului; examenul are loc la Ploieşti Absolvenţii de liceu participanţi la loturile naţionale care se pregătesc pentru olimpiadele şi concursurile internaţionale susţin, începând de luni, examenul de bacalaureat în sesiunea specială, la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul” din Ploieşti.
Culegerea de matematică a unei profesoare din Constanța a fost descărcată de aproape 14.000 de ori în toată lumea O culegere de matematică, la care o profesoară din Constanța este coautoare, a devenit bestseller internațional în variantă electronică, după ce din 2014 şi până acum a fost descărcată de pe internet de aproape 14.000 de ori, relatează Digi24.
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by