Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia se așteaptă ca Rusia să lanseze o ofensivă de amploare la sfârșitul lunii mai sau în iunie. Liderul de la Kiev a cerut mai mult ajutor militar din partea aliaților săi pentru a face față noului atac. Presa ucraineană a relatat vineri dimineață că mai multe explozii s-au auzit în cel puțin două regiuni, în timp ce în spațiul aerian ucrainean ar fi fost reperate rachete de croazieră. Polonia a ridicat de la sol avioane de luptă pe fondul unui atac rusesc cu rachete asupra Ucrainei în dimineața zilei de vineri.

Soldați ucraineni în HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:30Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 765 - LIVE pe HotNews.ro:

00:46Zelenski spune că, fără ajutorul SUA,forțele ucrainene vor trebui să se retragă

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu publicat vineri de Washington Post, că dacă Ucraina nu va primi ajutorul militar american promis, blocat de disputele din Congres, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”, citează Reuters.

„Dacă nu există sprijin din partea SUA, înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaj pentru război electronic, nu avem proiectile de artilerie de 155 de milimetri”, a declarat Zelenski pentru Washington Post.

23:02​Eliberarea teritoriilor Ucrainei ocupate de Moscova l-ar putea împinge pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CBS News, citat de The Kyiv Independent. Detalii, AICI.

21:07Rusia anunță că a dejucat un atentat în sudul țării, trei persoane arestate

Serviciile de securitate ruse au afirmat vineri că au arestat trei „cetățeni ai unei țări din Asia Centrală” care plănuiau un atentat cu bombă în sudul Rusiei, la o săptămână după atacul asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, soldat cu cel puțin 144 de morți, potrivit AFP.

FSB a declarat într-un comunicat citat de agențiile de presă rusești că a „pus capăt activităților teroriste a trei cetățeni ai unei țări din Asia Centrală care plănuiau să comită un act terorist prin detonarea unui dispozitiv într-un loc public din regiunea Stavropol”.

România este de 20 de ani în NATO. Momente-cheie ale României în relația cu Alianța

20:14 Atacuri ruseşti masive au avariat „grav” trei centrale termice ucrainene, în noaptea de joi spre vineri, s-au soldat cu morţi şi răniţi şi au obligat autorităţile ucrainene să întrerupă alimentarea cu energie electrică în mai multe regiuni, anunţă autorităţile ucrainene, care acuză Moscova de atacuri „barbare” asupra reţelei energetice ucrainene, relatează AFP, citat News.ro.

18:40Al nouălea suspect al atentatului de la Moscova a fost reținut în Rusia

O a noua persoană acuzată de implicare în organizarea atentatului revendicat de gruparea Stat Islamic care a ucis peste 140 de persoane în suburbiile Moscovei a fost plasată în arest, a anunțat vineri justiția rusă, citată de AFP.

La fel ca presupușii atacatori, el este din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală. Autoritățile nu au precizat rolul pe care este acuzat că l-a jucat.

El este reținut până cel puțin la 22 mai.

18:15România este de 20 de ani în NATO. Momente-cheie ale României în relația cu Alianța

Pe 29 martie 2004 România adera oficial la NATO. Câteva zile mai târziu, pe 2 aprilie, steagul României a fost ridicat la sediul Alianței din Bruxelles. Un moment mult așteptat de români și un semnal clar dat de România în legătură cu direcția spre care se pregătea să meargă, după decenii de apropiere cu Rusia. Ce a urmat după?

De la prezența militarilor români în Afganistan, la operaționalizarea scutului de la Deveselu și până la cele mai recente decizii, prin care forţa de reacţie a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.

17:03Rusia a atacat hidrocentrala de la Dnestrovsk, aflată pe râul Nistru la frontieră cu Republica Moldova / „Rusia vrea să provoace un nou dezastru ecologic”, spune Zelenski.

Hidrocentrala de la Dnestrovsk, aflată pe râul Nistru la frontieră cu Republica Moldova, a fost una dintre țintele atacului aerian de noaptea trecută, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Unian.net.

Acesta a avertizat că urmare a unor astfel de atacuri ar putea fi provocată o catastrofă, care să afecteze inclusiv Moldova, prin revărsarea râului Nistru.

Ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO

16:50Rusia declara 'persona non grata' un angajat al ambasadei Republicii Moldova / Ambasadorul moldovean, convocat

Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat vineri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova și a declarat un angajat al ambasadei moldovenești 'persona non grata', potrivit Reuters.

Ministerul a acționat ca răspuns la ceea ce a spus că a fost desemnarea „nemotivată” a unui angajat al ambasadei Rusiei în Republica Moldova ca persona non grata la 19 martie.

15:38Franţa a denunţat vineri atacurile ruseşti care au avariat trei centrale termice ucrainene, spunând că acestea ar putea constitui „potenţiale crime de război", relatează France Presse, preluată de Agerpres.

„Loviturile ruseşti care ţintesc facilităţi de producere a energiei în regiunileDnipropetrovsk, Poltava şi Cerkasî (centru) confirmă că Moscova nu se abate de la strategia sa teroare", a reacţionat Ministerul Afacerilor Externe francez într-un comunicat.

„Salutăm rezistenţa Ucrainei", subliniază MAE francez în comunicatul său, reiterând că Franţa şi partenerii săi vor continua să acorde sprijin Ucrainei.

În buletinul său zilnic, armata rusă a confirmat că a ţintit infrastructura energetică noaptea trecută, dar şi „apărare antiaeriană" ucraineană cu rachete, în special hipersonice, şi drone.

În total, zece regiuni din întreaga ţară au fost vizate, iar şase persoane, inclusiv un copil, au fost rănite în urma atacurilor ruseşti, a precizat Ministerul de Interne ucrainean.

15:20Conflictul actual din Ucraina arată ce s-ar fi putut întâmpla Estoniei dacă nu ar fi devenit membră a NATO acum 20 de ani, a afirmat vineri ministrul de externe eston Margus Tsahkna.

Sîrskî: Orice încercare a armatei ruse de a cuceri orașul Harkov ar fi „fatală" pentru forțele Moscovei

15:07Generalul Oleksandr Sîrskî, comandantul forțelor armate ucrainene, a declarat vineri într-un interviu acordat Ukrinform că orice încercare a armatei ruse de a cuceri orașul Harkov ar fi „fatală" pentru forțele Moscovei, notează The Kyiv Independent.

14:16 Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS), Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini musulmanii în războiul din Gaza şi i-a felicitat pe cei responsabili pentru atacul de vinerea trecută de la Moscova, transmițând totodată un nou mesaj Rusiei.

13:46Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri prima reacție cu privire la drona căzută joi seara la 8 kilometri de Brăila.

13:31Ucraina a primit o tranșă de finanțare de 1,5 miliarde de dolari în cadrul unui program al Băncii Mondiale, a declarat vineri premierul Denîs Șmîhal, potrivit Reuters.

Ucraina se bazează pe ajutorul financiar din partea partenerilor săi occidentali, dar ajutorul extern s-a diminuat în primele două luni ale acestui an, iar un pachet de asistență din partea SUA este blocat de luni de zile de republicanii din Congres american.

Noua tranșă de ajutor de la Banca Mondială a fost finanțat de Marea Britanie și Japonia, a precizat Șmîhal.

„984 de milioane de dolari vin din partea Japoniei și 516 milioane de dolari din partea Marii Britanii. Fondurile vor acoperi cheltuielile bugetare pentru nevoile sociale și umanitare și pentru reconstrucție", a scris Șmîhal pe X.

La începutul lunii martie, Ucraina a primit o primă tranșă de ajutor în valoare de 4,5 miliarde de euro în cadrul unui program de finanțare intermediară al Uniunii Europene.

Ucraina își cheltuiește cea mai mare parte a veniturilor proprii pentru a-și finanța eforturile de apărare de la invadarea Rusiei în februarie 2022, ceea ce face ca Kievul să depindă în mare măsură de finanțarea din partea partenerilor occidentali pentru a-și acoperi cheltuielile sociale.

Ce scrie pe drona militară căzută în Insula Mare a Brăilei

13:11ULTIMA ORĂ Inscripții în alfabetul chirilic descoperite pe drona militară căzută în Insula Mare a Brăilei - FOTO

12:21Oleksandr Sîrskî, comandantul armatei ucrainene, a declarat vineri pentru presa ucraineană că numărul de soldați necesari pe front „a fost redus semnificativ” după ce au fost revizuite resursele, relatază Reuters. În decembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldați.

11:31Premierul ucrainean Denîs Șmîhal a declarat vineri că rușii au fost atacate instalații energetice din șase regiuni, relatează Reuters. El a spus că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a securiza infrastructura critică și pentru a proteja populația.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a anunțat că instalațiile sale au fost atacate vineri dimineață.

„(Atacurile rusești) au vizat instalațiile grupului Naftogaz, dar nu au existat pagube serioase", a precizat compania într-un comunicat, fără a oferi mai multe detalii.

10:50MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală care vorbea de prăbușirea unei drone militare.

12:20 Oleksandr Sîrskî, comandantul armatei ucrainene, a declarat vineri pentru presa ucraineană că numărul de soldați necesari pe front „a fost redus semnificativ” după ce au fost revizuite resursele, relatază Reuters. În decembrie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldați.

Numit în fruntea armatei în urmă cu o lună, Sîrski a declarat vineri că acest număr a fost „redus semnificativ”, dar nu a precizat ce număr de noi soldați consideră el că este necesar pentru armată.

10:25Rusia a pierdut 440.790 de soldați de la începutul războiului, potrivit armatei ucrainene.

Conform sursei citate, în ultima zi 820 de militari ruși ar fi fost eliminați.

Instalațiile energetice din Ucraina, vizate de atacul masiv rusesc

10:19​Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat cotidianului moscovit Izvestia că planul de pace propus de Ucraina este inutil, deoarece se bazează pe noțiuni inacceptabile, cum ar fi retragerea Moscovei din zonele pe care le-a capturat, transmite Reuters.

09:30Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a declarat că au fost atacate instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Cerkasy.

„Instalațiile de generare a energiei electrice au fost vizate de drone și rachete", a declarat Gelușcenko pe Facebook, conform Reuters.

08:51Forțele ucrainene au distrus 58 din 60 de drone de atac lansate de Rusia în cursul nopții, precum și 26 din 39 de rachete de croazieră, a declarat vineri șeful forțelor aeriene ucrainene, Comandantul Forțelor Aeriene ucrainene, general-locotenentul Mikola Oleșciuk, transmite Reuters.

„În noaptea de 29 martie 2024, inamicul a lansat un puternic atac aerian și cu rachete împotriva sectorului de combustibil și energie al Ucrainei, folosind diferite tipuri de rachete și drone de atac", a declarat comandantul.

Reuters a precizat că nu a putut verifica în mod independent informațiile.

08:45Rusia a atacat vineri trei termocentrale ale celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK. Interprinderile au fost avariate, a declarat DTEK, conform Reuters.

„Echipamentele au fost grav avariate. După ce atacul s-a încheiat, inginerii energeticieni au început prompt să repare daunele", a declarat compania pe Telegram.

08:40Locuitorii au reclamat că o dronă a căzut în Insula Mare a Brăilei. Autoritățile investighează.

Atac masiv combinat asupra Ucrainei

08:21Instalațiile energetice din Ucraina au fost ținta unui atac cu rachete și drone rusești în cursul nopții, în care au fost avariate centrale termice și hidroelectrice, a declarat vineri operatorul rețelei electrice ucrainene Ukrenergo, informează Reuters.

Atacurile de amploare, dintre care cel mai mare a avut loc vinerea trecută, au provocat deja pagube majore la instalațiile ucrainene de generare și transport, obligând Kievul să oprească exporturile de energie și să se bazeze pe importuri.

„În timpul nopții, rușii au lovit din nou în instalațiile energetice într-un atac masiv și combinat", a declarat Ukrenergo pe aplicația de mesagerie Telegram.

„Au fost avariate centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și vestice", a precizat acesta.

Ukrenergo a precizat că au fost aplicate opriri de urgență în regiunea Dnipropetrovsk din sud-estul țării.

07:48Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea oraşului Dnipro din centrul Ucrainei, cel puţin o persoană fiind rănită, informează dpa, citându-l pe guvernatorul regional.

„Inamicul a atacat situri de infrastructură critică din regiune”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Serhii Lîsak. „Scopul principal al inamicului este poporul nostru şi obiective vitale ale populaţiei”, notează Agerpres.

Lîsak nu a clarificat despre ce tip de atac este vorba, dar comentatori de pe Telegram au indicat că au fost folosite rachete şi au fost raportate explozii în zonă.

Un blogger din afara oraşului Kamianske, un oraş-port de peste 200.000 de locuitori cu o centrală hidroelectrică aflată în amonte de râul Nipru, a raportat un crater de patru metri adâncime şi zece metri lăţime în district.

07:30Avioanele poloneze și ale aliaților au fost mobilizate vineri dimineața după ce Rusia a lansat raiduri cu rachete asupra Ucrainei, a anunțat Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze, informează Reuters.

„Avioanele poloneze și aliate operează în spațiul aerian polonez, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zgomot, în special în partea de sud-est a țării", a precizat Comandamentul pe platforma de socializare X.

Partea de sud-est a Poloniei se învecinează cu Ucraina.

Forțele aeriene ucrainene au avertizat că Rusia a lansat mai multe valuri de rachete în cursul nopții și că o alertă aeriană a fost în vigoare în întreaga țară, notează The Kyiv Independent.

07:21 Explozii au fost auzite vineri dimineață în regiunile ucrainene Ivano-Frankivsk și Hmelnîțkîi și în orașul Dnipro, în timp ce rachete de croazieră rusești au fost reperate în spațiul aerian ucrainean, a relatat postul ucrainean Suspilne.

Nu este clar dacă rachetele au atins vreo țintă, notează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de joi privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro