​Anchetatorii ruși au afirmat joi că autorii atacului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, soldat cu cel puțin 143 de morți, aveau „legături cu naționaliștii ucraineni”, transmite AFP.

Forțe de ordine din Moscova după atacul terorist de la Crocus City HallFoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

​„Munca cu teroriștii reținuți, examinarea dispozitivelor tehnice confiscate de la ei și analiza datelor privind tranzacțiile financiare au permis obținerea de dovezi privind legăturile lor cu naționaliștii ucraineni”, a scris joi pe Telegram Comitetul de Investigații al Rusiei.

Vineri seară, indivizi înarmaţi au deschis focul într-o sală de concerte de lângă Moscova, Crocus City Hall, înainte de a-i da foc. Patru presupuşi atacatori au fost de atunci arestaţi, împreună cu mai mulţi suspecţi acuzaţi că i-au ajutat.

Acesta este cel mai mortal atentat în Rusia din ultimii 20 de ani.

El a fost rapid revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), dar autorităţile ruse persistă să stabilească o legătură cu Ucraina şi aliaţii ei occidentali, fără a prezenta dovezi. Kievul a respins categoric aceste acuzaţii, notează AFP.

Rusia este o ţintă de lungă durată a ISIS, care este activ în Caucazul rus şi împotriva căruia ea luptă în Siria.

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut pentru prima dată, la trei zile după evenimente şi revendicarea SI, că presupuşii atacatori sunt „islamişti radicali”, continuând în acelaşi timp să arate cu degetul spre Ucraina.

El a afirmat în special că presupuşii atacatori intenţionau să fugă „în Ucraina”. Graniţa dintre aceste două ţări, care se înfruntă militar de doi ani, este totuşi foarte greu de trecut.