Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat vineri că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova și a declarat un angajat al ambasadei moldovenești 'persona non grata', potrivit Reuters.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Ministerul a acționat ca răspuns la ceea ce a spus că a fost desemnarea „nemotivată” a unui angajat al ambasadei Rusiei în Republica Moldova ca persona non grata la 19 martie.

Republica Moldova a anunţat pe 11 martie că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în semn de protest faţă de înfiinţarea mai multor secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale ruse în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, în contextul în care Chişinăul, care acuză cu regularitate Moscova de tentative de destabilizare, a autorizat iniţial o singură secţie de votare, în sediul misiunii diplomatice ruse, în capitala moldoveană, relatează AFP.

Moldova a expulzat apoi un diplomat rus din cauza deschiderii secțiilor de votare. Declarațiile anterioare ale guvernului au calificat demersul Rusiei drept lipsă de respect față de suveranitatea Moldovei.

Președinta Maia Sandu identifică Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa suveranității Republicii Moldova și a cerut organizarea unui referendum în cursul acestui an pentru a asigura un mandat public pentru demersul său de aderare la UE. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a autorizat desfășurarea votului în același timp cu alegerile prezidențiale.

Republica Moldova se confruntă cu două amenințări la adresa stabilității sale, din partea enclavei separatiste Transnistria, în est, și a regiunii Găgăuzia, în sud, al cărei lider are legături strânse cu Șor.

În ultimele săptămâni, ambele regiuni au căutat sprijin din partea Rusiei.