Republica Moldova a anunţat luni că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în semn de protest faţă de înfiinţarea mai multor secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale ruse în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, în contextul în care Chişinăul, care acuză cu regularitate Moscova de tentative de destabilizare, a autorizat iniţial o singură secţie de votare, în sediul misiunii diplomatice ruse, în capitala moldoveană, relatează AFP.

​Ambasada Rusiei la ChişinăuFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia

În cadrul acestei convocări, prevăzută pentru marţi, Ministerul moldovean de Externe îl „va informa pe diplomat cu privire la dezacordul său” faţă de această decizie, potrivit unui mesaj postat pe Telegram, relatează News.ro.

Agenţiile ruse de presă scriu că şase secţii de vot urmează să fie deschise la 17 martie - principala zi de vot - pentru cei aproximativ 200.000 de cetăţeni ruşi cu reşedinţa în Transnistria.

Trei ar urma să fie deschise în orașul Tiraspol, una – la Tighina, una – la Rîbnița și alta – la Grigoriopol, potrivit ZDG.md.

La precedentul scrutin prezidenţial au fost deschise 24 de secţii de votare.

Chişinăul a interzis, în acest an, înfiinţarea de secţii de votare în afara misiunii diplomatice ruse din capitală şi a avertizat împotriva oricărei acţiuni ”contraproductive”.