Hidrocentrala de la Dnestrovsc, aflată pe râul Nistru, a fost una dintre țintele atacului aerian de noaptea trecută, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Unian.net.

Un militar rus lângă un lansator multiplu de rachete Grad în timp ce executa o misiune de luptă în direcția DonețkFoto: Dmitri Yagodkin / TASS / Profimedia

Acesta a avertizat că urmare a unor astfel de atacuri ar putea fi provocată o catastrofă, care să afecteze inclusiv Moldova, prin revărsarea râului Nistru.

Atacurile rusești cu rachete și drone au lovit centrale termice și hidroelectrice din centrul și vestul Ucrainei, a declarat vineri operatorul rețelei electrice Ukrenergo, în cel mai recent atac de amploare care vizează infrastructura energetică deja afectată a țării, potrivit Reuters.

„În timpul nopții, rușii au lovit din nou instalațiile energetice într-un atac masiv și combinat”, a declarat Ukrenergo pe aplicația de mesagerie Telegram. „Au fost avariate centrale termice și hidroelectrice din regiunile centrale și vestice”.

Președintele Zelenski a declarat că centralele hidroelectrice de la Kaniv și Dnister s-au numărat printre țintele lovite de ruși din timpul nopții.

„Țara teroristă (Rusia) vrea să repete dezastrul ecologic din regiunea Herson. Dar acum nu doar Ucraina, ci și Moldova este amenințată”, a declarat Zelenski.

Centrala de la Dnestrovsc este situată pe râul Nistru, care traversează și teritoriul Moldovei.

Barajul Kahovka, din regiunea Herson, a fost aruncat în aer de forțele rusești anul trecut.

Săptămâna trecută, Rusia a lovit de opt ori și cel mai mare baraj din Ucraina, DniproHES, din regiunea Zaporojie (sud), în timpul unui atac masiv desfășurat în timpul nopții.

Oficialii regionali au declarat că forțele rusești au atacat, de asemenea, infrastructura în cursul nopții de vineri spre sâmbătă în districtul Kamianske, în apropiere de orașul Dnipro. Cel puțin o persoană a fost rănită, au adăugat aceștia.

Ministrul ucrainean al energiei, German Galushchenko, a declarat că instalațiile energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Poltava și Cerkasi au fost atacate în mod similar.

„Instalațiile de generare a energiei electrice au fost vizate de drone și rachete”, a declarat Gelușcenko pe Facebook.

Și premierul Denis Șmihal a declarat ulterior că au fost atacate instalații energetice din șase regiuni ucrainene. El a spus că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a securiza infrastructura critică și a proteja populația.

Armata ucraineană a declarat că forțele sale aeriene au distrus în cursul nopții 58 de drone de atac lansate de Rusia, dintr-un total de 60, împreună cu 26 de rachete din 39 lansate.

„Inamicul a lansat un puternic atac aerian și cu rachete împotriva sectorului de combustibil și energie al Ucrainei, folosind diferite tipuri de rachete și drone de atac”, a declarat comandantul.

Distribuitorul ucrainean de energie Yasno a declarat săptămâna aceasta că DTEK a pierdut aproximativ jumătate din capacitatea sa în urma atacurilor cu rachete și drone rusești.

Firma de stat ucraineană de petrol și gaze Naftogaz a declarat că instalațiile sale au fost atacate vineri dimineață.