Serviciile de securitate ruse au afirmat vineri că au arestat trei „cetățeni ai unei țări din Asia Centrală” care plănuiau un atentat cu bombă în sudul Rusiei, la o săptămână după atacul asupra unei săli de concerte din apropierea Moscovei, soldat cu cel puțin 144 de morți, potrivit AFP.

Sediul FSB din centrul MoscoveiFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

FSB a declarat într-un comunicat citat de agențiile de presă rusești că a „pus capăt activităților teroriste a trei cetățeni ai unei țări din Asia Centrală care plănuiau să comită un act terorist prin detonarea unui dispozitiv într-un loc public din regiunea Stavropol”.

Televiziunea rusă a difuzat imagini care arată cum mai mulți bărbați sunt ținuți la pământ între mașini de către agenții FSB.

Potrivit agenției de presă de stat Ria Novosti, la domiciliul suspecților au fost găsite componente pentru fabricarea unui dispozitiv exploziv improvizat și substanțe chimice.

Un alt suspect al atentatului de la Moscova a fost reținut în Rusia

O a noua persoană acuzată de implicare în organizarea atentatului revendicat de gruparea Stat Islamic care a ucis peste 140 de persoane în suburbiile Moscovei a fost plasată în arest, a anunțat vineri justiția rusă, citată de AFP.

În urmă cu exact o săptămână, bărbați înarmați au deschis focul la Crocus City Hall, o sală de concerte din apropierea capitalei ruse, înainte de a-i da foc.

Autoritățile ruse au anunțat miercuri că 143 de persoane au murit, iar ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko, a declarat vineri că încă o persoană a murit. Zeci de persoane rănite se află încă în spital.

Patru presupuși atacatori au fost arestați între timp, împreună cu mai mulți suspecți acuzați că i-au ajutat.

Vineri, un al nouălea suspect, Nazrimad Loutfoulloï, a fost reținut, a anunțat serviciul de presă al tribunalelor din Moscova.

La fel ca presupușii atacatori, el este din Tadjikistan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală.

Autoritățile nu au precizat rolul pe care este acuzat că l-a jucat.

El este reținut până cel puțin la 22 mai.