Cei patru autori ai atacului terorist comis în urmă cu o săptămână în sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, soldat cu cel puţin 143 de morţi, au fugit de la locul atacului după ce unele dintre armele lor automate au încetat brusc să mai funcţioneze, spune gruparea jihadistă Stat Islamic (ISIS), care a revendicat atacul, scrie EFE.

Armă folosită în atacul de la MoscovaFoto: Investigative Committee of Russia / AP / Profimedia

„Funcţionarea defectuoasă bruscă a armelor i-a obligat să părăsească rapid locul, dând startul unei operaţiuni de căutare epuizante la care au participat forţe terestre şi aeriene ruse”, se arată într-un articol apărut în revista săptămânală al-Naba, afiliată ISIS, şi difuzat vineri pe canalele media ale grupării jihadiste.

Trei dintre aceştia au primit instrucţiuni să tragă direct cu pistoalele-mitralieră în oamenii aflaţi în sala de concerte, iar cel de-al patrulea să incendieze spaţiul cu bombe şi materiale incendiare pentru „a îngreuna orice operaţiune de salvare”, se arată în articol, scrie Agerpres, citând EFE.

„Circa 200 de creştini au fost împuşcaţi înainte ca unele arme să înceteze să funcţioneze, dar ei nu au oprit atacul şi au continuat să-i ucidă pe toţi cei care se aflau în calea lor înainte de a ieşi din sală”, mai susține autorul articolului, citând surse din ISIS.

El recunoaşte că cei patru autori ai atacului au fost „asediaţi” într-o pădure în timp ce încercau să fugă.

Potrivit acestuia, autorităţile ruse „s-au văzut obligate să acuze adversarii lor din Occident” pentru acest atentat, astfel încât „să nu-şi recunoască marele eşec în faţa combatanţilor” organizaţiei teroriste.

„Nu este nevoie de justificare pentru atacul de la Moscova”

Joi, purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic (ISIS), Abu Huzaifa al Ansari, a cerut să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini musulmanii în războiul din Gaza şi i-a felicitat pe cei responsabili pentru atacul de vinerea trecută de la Moscova.

Al Ansari a mai spus că, după atacul din Iran din ianuarie, unul dintre cele mai grave din istoria sa, care a făcut peste 90 de morţi, Stat Islamic s-a întors împotriva „Rusiei, cruciata”, termen folosit de acest grup pentru a-i desemna pe creştini.

Purtătorul de cuvânt al Statul Islamic a descris atacul de la Moscova drept „un atac sângeros al unui grup de lei din califat” pentru „a-i răzbuna pe musulmani şi a-i disciplina pe necredincioşi”.

Gruparea jihadistă a revendicat atacul de la sala de concerte Crocus City Hall, la 20 de kilometri de centrul Moscovei, care a făcut cel puţin 143 de morţi.

„Nu trebuie să dăm explicaţii legitime atunci când atacăm o ţară care a luptat întotdeauna împotriva musulmanilor, înainte şi acum. Şi continuăm să-i capturăm şi să-i ucidem soldaţii în Siria, iar înainte de asta le-am distrus avionul în Sinai”, a adăugat el.

Statul Islamic se referă la intervenţia Rusiei în războiul din Siria începând din 2015, precum şi la doborârea - revendicată de ISIS - a avionului rus Metrojet care a părăsit oraşul egiptean Sharm el Sheikh cu destinaţia Sankt Petersburg, tot în 2015, atacul soldându-se cu peste 220 de morţi.

Rusia susține că nu ISIS, ci Occidentul și Ucraina s-ar afla în spatele atentatului terorist de la Moscova.