Laureatul Nobel Oleg Orlov este supus unor tratamente crude și degradante de către autoritățile penitenciare din Rusia și starea sa de sănătate este în deteriorare, a declarat joi grupul rusesc pentru drepturile omului „Memorial”, citat de Reuters.

Oleg Orlov, activist rus din cadrul organizației MemorialFoto: AP / AP / Profimedia

Orlov, un lider al „Memorial” și unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Pace acordat în 2022, a fost condamnat luna trecută de un tribunal din Moscova la doi ani și jumătate de închisoare pentru „discreditarea forțelor armate” rusești.

El a fost trimis în judecată de procurori după ce a participat la manifestații împotriva războiului din Ucraina și a publicat un articol în care a scris că Rusia a devenit o țară fascistă.

Avocații săi au depus între timp apel la decizia din prima instanță.

Grupul Memorial a declarat miercuri că starea de sănătate a lui Orlov se deteriorează din cauza unei diete stricte de „rații uscate” cărora li se adaugă apă fiartă.

El este forțat de asemenea, la dispozițiile judecătorului de caz, să facă deplasări zilnice între centrul de detenție și instanță pentru a putea consulta documentele necesare apelului său. Memorial afirmă că el este transportat într-o dubă de poliție neîncălzită și în care pătrund gazele de eșapament.

Avocații lui Orlov acuză că nu au acces regulat la el și că întâlnirile sunt supravegheate, încălcând natura confidențială a relațiilor dintre client și avocat.

Echipa de avocați a laureatului Nobel se teme pentru viața sa

„Drumurile constante ale lui Orlov la instanță, precum și condițiile de transport și detenție în timpul deplasărilor, luate împreună, constituie tratamente crude și degradante și încalcă drepturile lui Orlov”, a notat echipa sa de avocați într-o plângere oficială depusă în instanță și publicată pe site-ul Memorial.

„Situația actuală îmi provoacă temeri serioase cu privire la sănătatea și viața clientului meu”, afirmă unul dintre avocații lui Orlov, citat în plângere.

Memorial, fondată în 1989, a documentat abuzuri împotriva drepturilor omului de pe vremea dictaturii lui Stalin şi până în prezent şi a apărat libertatea de expresie, axându-se pe identificarea şi omagierea victimelor individuale.

Orlov, în vârstă de 70 de ani, a fost timp de două decenii unul dintre liderii grupului de apărare a drepturilor omului. Curtea Supremă a Rusiei a desființat pe 28 decembrie 2021 organizația Memorial, scoțând-o în afara legii la finalul unui an marcat de represiuni împotriva disidenței și a organizațiilor civice din țară.

Reprezentanții Memorial au declarat mai devreme în cursul lunii martie că, în pofida vârstei sale, lui Orlov i s-a cerut în detenție să semneze un act potrivit căruia este dispus să lupte în Ucraina.

Potrivit Memorial, Orlov a râs în fața acestei cereri și a scris pe document că „Nu sunt de acord”.

Urmărește ultimele evoluții din a 764-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.