Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un interviu acordat cotidianului moscovit Izvestia că planul de pace propus de Ucraina este inutil, deoarece se bazează pe noțiuni inacceptabile, cum ar fi retragerea Moscovei din zonele pe care le-a capturat, transmite Reuters.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov alaturi de Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Șeful diplomației ruse a declarat pentru Izvestia că un summit internaţional de pace referitor la Ucraina nu va avea succes până când nu vor fi schimbate bazele sale fundamentale, inclusiv permițând Rusiei să participe.

„În orice caz, suntem pregătiți să purtăm discuții, dar nu pe bazele 'formulei de pace' a lui Zelenski", a declarat Lavrov pentru cotidianul moscovit.

„Cum ar putea vreun politician serios de la Washington, Bruxelles, Londra, Paris sau Berlin să spună că nu există o alternativă la formula Zelenski", a mai spus el.

Lavrov a respins ca inacceptabile prevederile acestui plan, care presupune retragerea armatei ruse din teritoriile pe care le-a capturat, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014, și restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991. De asemenea, planul solicită un mijloc de a trage Rusia la răspundere pentru invazia din 2022.

Zelenski a respins negocierea cu Moscova pe orice altă bază decât planul său de pace.

Lavrov a declarat că s-a întâlnit cu oficiali și diplomați din Elveția, care l-au asigurat că un summit de pace pe care Berna a fost de acord să-l găzduiască va include participarea Rusiei și se va desfășura în condiții realiste.

El a spus că oficialii elvețieni i-au spus că „înțelegem că nimic nu poate fi rezolvat fără voi, este nedrept". Și că, odată ce planul va fi transformat într-un „produs colectiv", Rusia va fi invitată.

Lavrov a mai spus că propunerile SUA de a discuta despre acordurile cu arme, decuplând această chestiune de conflictul din Ucraina, nu au prea mult sens.

„Este o glumă și nu reflectă bine pe cei din Administrația de la Washington care se ocupă de politica externă", a declarat Lavrov pentru Izvestia. „Totul se reduce la faptul că politica externă din Statele Unite este condusă de oameni care nu cunosc subtilitățile diplomației".