Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri prima reacție cu privire la drona căzută joi seara la 8 kilometri de Brăila. „Acum câteva minute am vorbit cu dl ministru al Apărării. De aseară s-a închis perimetrul. Se desfășoară o anchetă. Nu este prima, mi-aș dori să fie ultima, n-a pus viața în pericol nimănui”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu face declarații de presăFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Întrebat ce se știe despre proveniența dronei, Ciolacu a spus: „Haideți să așteptăm ancheta. Dacă ne uităm la crater nu a avut explozibil, de aceea nu putea să produca daune chiar dacă ar fi căzut în altă zonă”.

MApN nu știe încă exact ce a căzut în apropiere de Brăila: „Elemente ale unei posibile drone”

MApN a transmis vineri că la Brăila ar fi găsit „elemente ale unei posibile drone” care ar fi căzut pe teritoriul românesc. Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală care vorbea de prăbușirea unei drone militare.

  • „În seara zilei de 28 martie 2024, au fost identificate fragmente care par a proveni de la un dispozitiv aerian (dronă), pe un teren agricol din Insula Mare a Brăilei”, a transmis MApN într-un comunicat de presă transmis vineri, 29 martie, ora 10.32, cu titlul „Elemente ale unei posibile drone, identificate în Insula Mare a Brăilei”.
  • „MApN, împreună cu structuri specializate din cadrul sistemului național de apărare, desfășoară în prezent cercetarea incidentului la fața locului conform procedurilor operaționale specifice”, mai transmite MApN.

O dronă s-ar fi prăbușit joi seara aproape de Brăila

Reamintim că o explozie s-a produs joi seara, în jurul orei 20.00, în Insula Mare, la 8 kilometri de Brăila și la 23 de kilometri în interiorul teritoriului românesc, relata presa locală care vorbea de prăbușirea unei drone militare.

Alerta că o dronă de proveniență militară a căzut între municipiul Brăila și comuna Frecăței a venit joi seara în rândul instituțiilor de forță din județul Brăila, conform informațiilor oferite de surse confidențiale și citate de presa locală.

O confirmare oficială, independentă, este redată de publicația locală „Ziarul Comunitatea”, care îl citează pe colonelul Ștefan Stoian, purtător de cuvânt al ISU Brăila. Acesta spune că se aștepta ca sătenii să sune la 112 în cazul unui astfel de eveniment, dar nu au făcut-o, „așa cum trebuia”.

„Am auzit bubuitura, dar nu știu unde a căzut”, a declarat un martor ocular, lucrător la bacul care face trecerea spre Insula Mare. Declarația a fost oferită pentru o altă publicație locală, debraila.ro.

Craterul format are un diametru de aproximativ 4 metri, fiind vizibil din aer, conform publicației locale.

„Un elicopter al Ministerului Apărării, Brigada Antitero de la SRI, echipaje de la Poliție, Jandarmerie și ISU se află în Insula Mare a Brăilei, în zona fermei Filipoiu, unde o dronă militară s-a prăbușit pe câmp”, scriu jurnaliștii.

Locul prăbușirii dronei se află la 8 km de trecerea bac dinspre municipiul Brăila spre Insula Mare a Brăilei.

Autoritățile au fost alertate, joi seara, în jurul orei 21:45, cu privire la prăbușirea dronei. De atunci, zona este izolată de oamenii legii. Martorii susțin că s-a auzit o bubuitură puternică în momentul prăbușirii dronei.