Serviciile de informații cehe au demascat o rețea finanțată de Moscova, care răspândea propagandă pro-rusă despre Ucraina, a cărei influență se extindea până în Parlamentul European, a anunțat miercuri premierul Petr Fiala, potrivit France Presse.

Petr Fiala, prim-ministrul CehieiFoto: Zbigniew Meissner / PAP / Profimedia

Site-ul de știri Voice of Europe, cu sediul la Praga, era folosit pentru a răspândi informații menite să descurajeze UE să ajute Ucraina în lupta sa împotriva invaziei rusești lansate în februarie 2022.

Fiala a spus că rețeaua pro-rusă demascată de serviciul de informații ceh (BIS) avea activități care „ar putea avea un efect semnificativ asupra securității Republicii Cehe și a UE".

„Acest grup era implicat în operațiuni și activități pe teritoriul UE care vizau subminarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei", a adăugat premierul în declarații date în fața presei.

Rețeaua de propagandă pro-rusă ajungea până în Parlamentul European

„Activitatea grupului (...) ajungea, de asemenea, până în Parlamentul European", a spus el, fără a divulga detalii în acest sens. BIS a precizat că rețeaua era finanțată din Rusia.

„Operațiunea BIS a dezvăluit măsura în care Rusia își extinde influența pe teritoriile statelor membre ale UE și modul în care acționează pentru a influența procesele politice din țările noastre", a transmis serviciul de informații ceh pe platforma X.

Pe lista de sancțiuni a guvernul ceh au fost adăugați, în legătură cu activitățile rețelei, site-ul „Vocea Europei”, Viktor Medvedciuk, fost deputat ucrainean și om de afaceri cu legături strânse cu Kremlinul și omul de afaceri Artem Martchevsky.

Potrivit ziarului Denik N, politicienii europeni care colaborau cu „Vocea Europei”, site care a publicat apeluri ale unora dintre ei de a nu mai ajuta Ucraina, au fost plătiți de Rusia, care a finanțat, de asemenea, campanii electorale pentru viitoarele alegeri europene.

Plățile au fost făcute către politicieni din Belgia, Franța, Germania, Ungaria, Olanda și Polonia, potrivit ziarului, care citează o sursă diplomatică cehă. Sursa a evidențiat și implicarea grupului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).

Artem Martchevsky era responsabil de conținut la Voice of Europe, precum și de relațiile cu politicienii europeni, potrivit aceleiași surse.