​Eliberarea teritoriilor Ucrainei ocupate de Moscova l-ar putea împinge pe președintele rus Vladimir Putin să negocieze, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru CBS News, citat de The Kyiv Independent.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zelenski a spus că odată ce trupele ruse se retrag din aceste teritorii, sprijinul lui Putin în interiorul țării va fi zdruncinat, iar Ucraina nu va trebui să-și elibereze toate teritoriile confiscate din 2014 „exclusiv prin mijloace militare”.

Ucraina și Rusia au purtat discuții de pace în faza incipientă a războiului, dar nu s-a obținut niciun rezultat. Ucraina a declarat că negocierile cu Rusia sunt imposibile până la o retragere militară completă.

În septembrie 2022, Zelenski a spus că va fi deschis la idee doar dacă Putin nu va mai fi la putere.

„Sunt sigur că atunci când (Putin) va pierde ceea ce a ocupat din 2022, va pierde pe deplin încrederea chiar și a acelor țări care încă nu sunt sigure dacă ar trebui să sprijine Ucraina sau nu”, a spus Zelenski.

„Și va pierde și puterea în interiorul țării sale. De îndată ce se va întâmpla, va fi pregătit pentru un dialog", a adăugat președintele.

Ucraina a spus că discuțiile de pace ar trebui să fie purtate pe baza formulei sale de pace în 10 pași, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina.

Propunerile solicită, de asemenea, urmărirea penală a celor responsabili de crime de război, prevenirea ecocidului în Ucraina și asigurarea securității energetice și alimentare, precum și a siguranței nucleare.

Rusia a respins în mod repetat acest plan și a spus că nu va participa la summitul de pace, programat să aibă loc în Elveția la sfârșitul acestui an.

Peste 160 de țări vor fi invitate să discute despre formula de pace a Kievului și să creeze un document comun despre ceea ce trebuie făcut pentru a restabili suveranitatea țării.

Pe măsură ce Kievul se află într-o situație din ce în ce mai dificilă în război, oficialii militari ucraineni au avertizat că Moscova se poate pregăti pentru un nou atac major, adunând o forță de 100.000 de militari.

Zelenski a spus că situația pe câmpul de luptă s-a stabilizat față de lunile anterioare, dar nu a exclus ca o ofensivă majoră rusă să vină la sfârșitul lunii mai sau în iunie.