Ucraina a anunțat că a doborât 9 din cele 12 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat spre mai multe regiuni în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că dacă Ucraina nu va primi ajutorul militar american promis, blocat de disputele din Congres, forțele sale vor trebui să se retragă „cu pași mici”.

Clădire din Kiev lovită de o dronă kamikazeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:45Noul articol LIVE cu ultimele evoluțiii ale războiului îl găsiți aici.

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 766 - LIVE pe HotNews.ro:

23:05 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis sâmbătă mai mulți consilieri, printre care unul cu care colabora de cinci ani și care ocupa o funcție de vârf în interiorul administrației sale, relatează Politico. Decizia se înscrie într-o serie de decizii luate în ultimele săptămâni la Kiev, care au dus la demiterea unor oficiali importanți, inclusiv șeful armatei ucrainene.

Zelenski l-a demis pe consilierul principal Serhi Shefir din postul său de prim asistent al președintelui, unde lucra din 2019. Președintele ucrainean a mai semnat demiterea altor trei consilieri, precum și a doi reprezentanți prezidențiali care supravegheau activitățile de voluntariat și drepturile soldaților, potrivit relatărilor din presa ucraineană.

20:55 Ucraina: noi întreruperi de energie electrică în patru regiuni

Autoritățile ucrainene au introdus sâmbătă noi întreruperi de urgență ale energiei electrice în cel puțin patru regiuni ale țării, a doua zi după ce un val de bombardamente masive rusești a afectat infrastructura energetică a țării.

Furnizorul ucrainean de energie DTEK a precizat, în declarații separate, că reducerile, ordonate de distribuitorul ucrainean Ukrenergo, au afectat regiunile Dnipropetrovsk (sud-centrul Ucrainei) și Donețk (est).

DTEK nu a precizat numărul de utilizatori afectați de aceste restricții.

19:42Rețea de influență rusă și extrema dreaptă europeană

Europarlamentarul Renew Nathalie Loiseau a criticat sâmbătă „extrema dreaptă europeană”, în special „germană și franceză”, unii dintre reprezentanții acesteia în Parlamentul European fiind suspectați că au primit bani de la rețeaua de influență rusă, potrivit AFP.

Volodimir Zelenski acuză, în presa americană, că Kievul „a pierdut 6 luni” din cauza blocajului din Congres

19:00 Neînțelegerile dintre democrații și republicani din Congres privind pachetul de sprijin militar destinat Ucrainei, de 60 de miliarde de dolari, a făcut Ucraina „să dea înapoi” pe front, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat pentru cotidianul american Washington Post, citat de news.ro.

„Am pierdut şase luni”, deplânge Volodimir Zelenski. „Dacă nu există o susţinere americană, asta înseamnă că nu avem apărare aeriană, nu avem rachete Patriot, nu avem bruiaje în războiul electronic, nu avem obuze de artilerie de 155 de milimetri. Asta înseamnă că vom da înapoi etapă cu etapă, pas cu pas”, a afirmat liderul de la Kiev.

El a subliniat că Ucraina are nevoie de armament pentru a rezista pe front, oferind drept exemplu rachete cu rază lungă de acțiune care să lovească ținte din Crimeea de unde pleacă avioanele care bombardează Ucraina.

17:05Krelimnul susține că Putin suferă după atacul armat din Moscova. „Este puțin probabil ca cineva să înțeleagă prin ce trece el”

Președintele rus Vladimir Putin, care nu a participat încă la nicio ceremonie de omagiere a victimelor atentatului de lângă Moscova și nici nu a vizitat familiile sau persoanele rănite, simte totuși durere, a dat asigurări Kremlinul, informează AFP.

16:10 În timpul atacurilor din regiunea Șumi, armata rusă a folosit pentru prima dată bomba de aviație ODAB-1500 împotriva Ucrainei.

Informația provine de la expertul Julian Röpke de la Bild, care a făcut referire la o înregistrare video publicată de canalele rusești.

Aproape 10.000 de „dinții de dragon” , fortificații de mici dimensiuni din beton armat, au fost instalate în regiunea Kiev

15:50 După atacul din 22 martie de la o sală de concerte de lângă Moscova, soldat cu 144 de morți, s-a înregistrat un val de muncitori migranți care au părăsit Rusia pentru Tadjikistan, potrivit autorităților din Dușanbe, informează Reuters.

15:33Aproape 10.000 de „dinții de dragon” , fortificații de mici dimensiuni din beton armat, au fost instalate în regiunea Kiev, ca parte a unui efort de fortificare a zonei, a declarat sâmbătă guvernatorul Ruslan Kravchenko, conform The Kyiv Independent.

În toamna anului 2023, autoritățile au fost criticat pentru progresele slabe înregistrate în fortificarea liniilor defensive. Un grup de lucru a fost înființat în noiembrie pentru a coordona acțiunea.

La începutul lunii martie, Volodmir Zelenski a anunțat că Ucraina construiește 2.000 de kilometri de fortificații.

Construcțiile din regiunea Kiev includ un sistem extins de tranșee, șanțuri antitanc și alte bariere neexplozive, potrivit lui Kravchenko.

Autoritățile locale comunică în mod constant cu armata pentru a construi „cele mai eficiente structuri", a declarat Kravchenko.

Wall Street Journal (WSJ) a relatat că trupele ucrainene construiesc fortificații în așteptarea unei ofensive rusești în primăvară, deși există îngrijorări că progresul nu este suficient de rapid.

Zelenski a declarat la sfârșitul lunii martie că situația pe câmpul de luptă s-a stabilizat în comparație cu lunile anterioare, dar nu a exclus că o ofensivă rusă majoră ar putea avea loc la sfârșitul lunii mai sau în iunie.

5.000 de copii au fost evacuați din Belgorod după atacurile de la Kiev

14:46Germanii sunt prea fricoşi în relaţiile lor cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat fostul preşedinte german Joachim Gauck într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de ştiri RND, informează dpa și Agerpres.

„Putin ştie că mulţi germani sunt mai înfricoşaţi decât, de exemplu, polonezii sau francezii şi exploatează această tendinţă”, a spus Gauck, care a fost preşedinte al Germaniei între 2012 şi 2017. „Frica este un ajutor pentru agresor”, a subliniat el.

Joachim Gauck, fost pastor luteran din Germania de Est care a jucat un rol-cheie ca activist pentru drepturile omului în perioada premergătoare reunificării Germaniei în 1990, a spus că frica îi face pe oameni incapabili să vadă posibile soluţii la probleme.

El a declarat că Olaf Scholz, actualul cancelar federal, ar trebui să-şi reconsidere refuzul de a furniza Ucrainei rachete de croazieră germane Taurus cu rază de acţiune lungă şi a respins opinia conform căreia aceasta ar implica Germania în războiul din Ucraina.

Potrivit lui Joachim Gauck, experţi în drept internaţional, experţi militari şi mai mulţi membri ai coaliţiei aflate la guvernare în Germania nu împărtăşesc punctul de vedere al lui Scholz asupra problemei.

13:22Sistem de artilerie Archer furnizat de Suedia în serviciul Brigăzii 45 de artilerie ucrainene, regiunea Harkov.

13:11O persoană a fost ucisă și trei rănite în ultimele 24 de ore în atacuri rusești în regiunile Herson și Harkov, au anunțat autoritățile ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

În orașul Herson, un bloc, două case, un turn de telefonie mobilă și un depozit au fost lovite, provocând moartea unei persoane și rănirea alteia, a declarat guvernatorul regiunii Oleksandr Prokudin, într-o postare pe Telegram.

În Kupiansk, în regiunea Harkov, un bărbat în vârstă de 87 de ani a fost rănit când o clădire rezidențială cu cinci etaje a fost lovită. Un bărbat în vârstă de 28 de ani a fost rănit în satul Pokotylivka, când un dispozitiv exploziv a fost detonat.

Așezările din nord-estul regiunii ucrainene Harkov sunt supuse aproape zilnic unor atacuri ale forțelor rusești, fiind aproape de granița cu Rusia și de linia frontului.

12:53 Rusia: 5.000 de copii au fost evacuați din Belgorod după atacurile de la Kiev

Cinci mii de copii au fost evacuați din regiunea rusă Belgorod, la granița cu Ucraina, după săptămâni de bombardamente ale Kievului, a anunțat sâmbătă guvernatorul regiunii, citat de AFP.

Autoritățile regionale au anunțat săptămâna trecută că 9.000 de minori vor fi transferați în alte regiuni, după ce o serie de bombardamente transfrontaliere și atacuri cu drone au ucis peste o duzină de civili.

„Cinci mii dintre copiii noștri sunt deja în afara regiunii. Ieri, 1.300 de copii au ajuns la Sankt Petersburg, Briansk și Mahacikala", a declarat guvernatorul Viaceslav Gladkov.

12:10Tadjikistanul spune că migranții fug din Rusia după atacul din sala de concerte

După atacul din 22 martie de la o sală de concerte de lângă Moscova, soldat cu 144 de morți, s-a înregistrat un val de muncitori migranți care au părăsit Rusia pentru Tadjikistan, potrivit Ministerului Muncii, Migrației și Ocupării Forței de Muncă din Tadjikistan, potrivit Reuters.

„Primim o mulțime de apeluri. Cel mai probabil nu sunt plângeri privind hărțuirea, ci frica cetățenilor noștri, panică, mulți vor să plece. Acum monitorizăm situația, avem mai mulți oameni care vin (în Tadjikistan) decât cei care pleacă”, a declarat Shakhnoza Nodiri, adjunctul șefului ministerului, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

Rusia expulzează în masă migranții după atacul din Moscova

11:24Autoritățile din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, au expulzat în masă migranții, după atacului mortal sala de concerte Crocus City Mall din Moscov, potrivit grupului pentru drepturile omului Perviy Otdel, relatează presa independentă rusă.

10:11Rusia a pierdut 441.520 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, afirmă armata ucraineană.

Conform sursei citate, în ultima zi 730 de militari ruși au fost eliminați.

09:55Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a publicat declarația de avere pentru anul 2023, care arată că veniturile liderului de la Kiev au crescut anul trecut față de 2022, relatează The Kyiv Independent.

08:30Unitățile ucrainene de apărare aeriană au distrus 9 din cele 12 drone de tip Shahed pe care Rusia le-a lansat în cursul nopții, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, transmite The Kyiv Independent.

Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, din peninsula Crimeea.

De asemenea, forțele rusești au lansat patru rachete ghidate sol-aer S-300 asupra regiunii Donețk. Forțele Aeriene nu au furnizat nicio informație privind posibilele victime sau pagube.

Dronele au fost interceptate deasupra regiunilor Herson, Odesa, Dnipropetrovsk și Poltava.

Potrivit lui Suspilne, fragmente de drone ar fi căzut în regiunea Dnipropetrovsk, provocând un incendiu.

Grupurile mobile ale Forțelor Aeriene ucrainene au fost implicate în respingerea atacurilor aeriene.

08:11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a continuat vineri cu schimbările în rândul oficialilor apropiaţi, demiţând doi adjuncţi din administraţia sa şi numind un fost înalt oficial din domeniul securităţii în funcţia de ambasador în Republica Moldova, informează Reuters.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

---------------

Cele mai importante informații de vineri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro