După atacul din 22 martie de la o sală de concerte de lângă Moscova, soldat cu 144 de morți, s-a înregistrat un val de muncitori migranți care au părăsit Rusia pentru Tadjikistan, potrivit Ministerului Muncii, Migrației și Ocupării Forței de Muncă din Tadjikistan, potrivit Reuters.

Forțe de ordine din Moscova după atacul terorist de la Crocus City HallFoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Bărbații înarmați au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la concert în urmă cu peste o săptămână, în cel mai grav atac din Rusia din ultimele două decenii, soldat cu cel puțin 144 de morți.

Patru dintre presupușii atacatori sunt cetățeni tadjici și au fost arestați împreună cu alți șapte suspecți, dintre care unii provin tot din fosta națiune sovietică din Asia Centrală.

„Primim o mulțime de apeluri. Cel mai probabil nu sunt plângeri privind hărțuirea, ci frica cetățenilor noștri, panică, mulți vor să plece. Acum monitorizăm situația, avem mai mulți oameni care vin (în Tadjikistan) decât cei care pleacă”, a declarat Shakhnoza Nodiri, adjunctul șefului ministerului, citat de agenția de presă de stat rusă TASS.

Tadjikistanul a reținut în această săptămână nouă persoane suspectate că ar avea legături cu atacul armat și, de asemenea, cu gruparea militantă Stat Islamic care a revendicat responsabilitatea, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate tadjică.

Deficitul de forță de muncă din economia Rusiei s-ar putea agrava și mai mult din cauza plecării muncitorilor migranți, deficitul din industria construcțiilor crescând cu 36% în acest an, comparativ cu 2022, a declarat vineri Anton Glușkov, președintele Asociației Naționale a Constructorilor (NOSTROY), pentru agenția de presă Interfax.

Banca Centrală a Rusiei a declarat că deficitul de personal și creșterea salariilor care rezultă din aceasta se numără printre riscurile pentru inflație care au determinat-o să mențină rata dobânzii cheie la un nivel ridicat.

Ministerul Muncii din Tadjikistan se așteaptă ca ieșirea migranților din Rusia să fie temporară.

Potrivit site-ului ministerului, 652.014 migranți economici au părăsit țara în 2023, comparativ cu 775.578 în 2022.